Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Πλαστική χειρουργική: νέα υλικά δίνουν άμεσα φυσικό αποτέλεσμα

Στον βωμό της ομορφιάς τα νέα υλικά, που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί, υπόσχονται γρήγορο και φυσικό αποτέλεσμα. Η επίσκεψη
στα ιατρεία τους δεν σημαίνει απαραίτητα δραστικές αλλαγές, όπως δύο νούμερα μεγαλύτερο στηθόδεσμο ή «ολική επαναφορά» προσώπου. 
Η νέα τάση είναι να χρησιμοποιούνται καινοτόμα υλικά, που υπόσχονται ασφάλεια, καλύτερο αποτέλεσμα και μεγαλύτερη διάρκεια.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών, ο αριθμός των ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών, όπως το μπότοξ και τα λεγόμενα fillers, παρουσιάζει σταθερή αύξηση από το 2000, με συνολική άνοδο της τάξης του 180%! Πέρυσι, μόνο στην Αμερική, πραγματοποιήθηκαν 15,4 εκατομμύρια ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες σε ιατρεία πλαστικών χειρουργών και δερματολόγων.
«Νέα είδη, νέες χρήσεις και πολλά πλεονεκτήματα εξασφαλίζουν τα νέα ενέσιμα υλικά, που μπορούν να σβήσουν αποτελεσματικά τα σημάδια του χρόνου από το πρόσωπο, με τον πιο εύκολο τρόπο, επιτυγχάνοντας έναν στόχο που παλιότερα μόνο το lifting μπορούσε να πετύχει», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr).
«Είναι γνωστό ότι η εφαρμογή των fillers έφερε τα πάνω κάτω στην πλαστική χειρουργική. Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να γεμίσει επιφανειακές, αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο ή για να δώσει όγκο σε χείλη, ζυγωματικά και βαθουλωμένα μάγουλα, καλύπτοντας, έτσι, τα κενά που αφήνει ο χρόνος. Παρόλα αυτά οι εξελίξεις δεν σταματούν. Πλέον υπάρχουν υλικά που δρουν πιο στοχευμένα, για συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αναζωογονήσουμε και να ξανασχεδιάσουμε ένα πρόσωπο, χωρίς χειρουργική επέμβαση».
Τα νέα υλικά είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμά τους να μην τραβάει την προσοχή και να μην είναι τονισμένο, αλλά να εξομαλύνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Έτσι βλέπουμε πιο φυσικά, πιο «νορμάλ» πρόσωπα, με πιο απαλά «σβησμένες» ρυτίδες.
Ένα από τα πιο δημοφιλή fillers είναι το υαλουρονικό οξύ, που αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές ενέσιμο υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Είναι φιλικό προς το ανθρώπινο δέρμα - άλλωστε αποτελεί φυσιολογικό συστατικό του οργανισμού μας - και δεν προκαλεί αλλεργίες.
Ο κ. Γαϊτάνης εξηγεί: «Πλέον η δράση του υαλουρονικού οξέως δεν περιορίζεται μόνο στο γέμισμα των ρυτίδων τοπικά, αφού βρίσκει κι άλλες εφαρμογές. Μια από αυτές είναι η λεγόμενη μεσοθεραπεία, που εφαρμόζεται σε όλο το πρόσωπο, για να του προσφέρει λάμψη, καθώς και ενυδάτωση εκ των έσω. Το υαλουρονικό οξύ, δηλαδή, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το πρόσωπο με μικρές βελόνες, εξασφαλίζοντας εξαιρετικό αποτέλεσμα αναζωογόνησης και λάμψης.
Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που επιθυμούμε να δώσουμε όγκο στα χείλη, στα ζυγωματικά ή στις παρειές – μάγουλα (το σημείο εκείνο του προσώπου, που του προσδίδει ένα οβάλ σχήμα). Σημεία από τα οποία χάνεται συνήθως ο όγκος κατά τη διαδικασία της γήρανσης, αδειάζοντας, έτσι, το πρόσωπο. Με την τοποθέτηση του υαλουρονικού στα κατάλληλα σημεία, τονίζουμε τα ζυγωματικά και το αποτέλεσμα δείχνει πιο φυσικό».
Νέα είδη, πολλές εφαρμογές
Εκτός από την τοποθέτηση του υλικού στα κατάλληλα σημεία, μεγάλη σημασία έχει και η εφαρμογή του κατάλληλου είδους υαλουρονικού στην εκάστοτε περιοχή από τον ειδικό. Έτσι, πιο λεπτόρευστο υλικό θα χρησιμοποιηθεί στα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας, ενώ πιο παχύρευστο στις ρυτίδες έκφρασης.
Ανάλογα με το είδος του, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία του προσώπου για να:
→ Επαναφέρει τον όγκο του προσώπου, μεταξύ άλλων σε παρειές, ζυγωματικά και πηγούνι (διάρκεια 18 – 24 μήνες).
→ Βελτιώσει τις πτυχές σε παρειές, πηγούνι, κάτω τριτημόριο προσώπου και ρινοχειλικές αύλακες, ενώ ενδείκνυται για το γέμισμα των βαθιών ρυτίδων (διάρκεια έως 15 μήνες).
→ Βελτιώσει τις περιοχές γύρω από τα χείλη, το στόμα και τα μάτια. Επίσης μειώνει και την εμφάνιση των λεπτών γραμμών (διάρκεια έως 12 μήνες).
«Σε σχέση με το παρελθόν, οπότε η εφαρμογή των ενέσιμων fillers απαιτούσε επανάληψη ακόμα και δύο φορές τον χρόνο ή το λιγότερο κάθε δώδεκα μήνες, η επέκταση του διαστήματος επανάληψης των νέων fillers στους 15 ή στους 18 μήνες θεωρείται σίγουρα ένα, ακόμη, πλεονέκτημα, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, η διάρκεια του αισθητικού αποτελέσματος μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δύο χρόνια», λέει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης.
«Το καλύτερο, δε, είναι ότι η νέα, προηγμένη γενιά εμφυτευμάτων διαθέτει ενσωματωμένο αναισθητικό τοπικής δράσης (λυδοκαΐνη), με αποτέλεσμα το αίσθημα του πόνου να μηδενίζεται».
Τα πλεονεκτήματα με μια ματιά
νέα ενέσιμα υλικά για το πρόσωπο:
•   Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στον χρόνο, που μπορεί να φθάσει έως και τους 24 μήνες.
•   Διαθέτουν, μεταξύ άλλων, πολύ χαμηλές πιθανότητες παρενεργειών και αλλεργικών αντιδράσεων.
•   Είναι εύκολα στην έγχυση, με αποτέλεσμα μια ομαλή, φυσική εμφάνιση και αίσθηση.
•   Έχουν περισσότερο προβλέψιμο αισθητικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με το παρελθόν, το οποίο είναι και αναστρέψιμο, σε περίπτωση που χρειαστεί.
•   Έχουν μηδενικό χρόνο αποθεραπείας και προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα lifting, μη επεμβατικά.
•   Δεν πονούν κατά την διαδικασία εφαρμογής τους.