Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ενθουσιασμός, περιπέτεια και γνώση στις δημοτικές βιβλιοθήκες Κατερίνης & Κορινού

Με όχημα τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, τα παιδιά γεμίζουν καθημερινά κάθε γωνιά στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κατερίνης και Κορινού, όπου πρωταγωνιστούν στις
«Περιπέτειες από σημείο σε σημείο», ένα παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: σημεία εκκίνησης, σημεία στίξης, σημεία καμπής, σημεία ισορροπίας, σημεία των καιρών, σημεία του ορίζοντα κ.α.

Ο Δήμος Κατερίνης πραγματοποιεί και φέτος την «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017», σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και άλλες 150 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, που ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να προσφέρουν πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.


Παιδιά, γονείς, εθελοντές και συνοδοί βιβλιοθηκονόμοι συνεχίζουν με ενθουσιασμό και με Φάρο τη γνώση, τη δημιουργική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.


Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας,
στην Κατερίνη:


«Σημεία των καιρών»

Τα παιδιά διάβασαν το βιβλίο "Ένας κόσμος σε κίνηση", συζήτησαν για το 19ο αιώνα, τις επαναστάσεις, τα δικαιώματα των ανθρώπων, το δουλεμπόριο, τις εφευρέσεις, την εκπαίδευση. Στο τέλος έκαναν κολάζ με εικόνες του χθες και του σήμερα.


«Τα σημεία της πόλης»

Επιπλέον, έγινε ανάγνωση αποσπάσματος υλικού  με την ιστορία του Ρίκο και του Όσκαρ και παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα». Κατόπιν, με οδηγό το χάρτη της πόλης ξεχύθηκαν στους δρόμους, με στόχο να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν οτιδήποτε τους προκαλούσε θετική ή αρνητική εντύπωση. Τέλος,  επισκέφτηκαν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης, κατέθεσαν εγγράφως όλα τα αιτήματά τους και τα πρωτοκόλλησαν. Τους μαθητές υποδέχτηκαν θερμά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Ντούρος, καθώς και όλοι οι μηχανικοί του συγκεκριμένου τμήματος.


«Οι έξι τελείες του συστήματος Braile»
 
Παράλληλα, τα παιδιά «είδαν με τα μάτια των τυφλών». Μεταξύ άλλων, μέσα από ένα φυλλάδιο πληροφορήθηκαν τον τρόπο αποτύπωσης του ελληνικού αλφάβητου στο σύστημα των τυφλών και προσπάθησαν να γράψουν μια πρόταση. Τέλος, έκλεισαν τα μάτια και αποπειράθηκαν να διαβάσουν το φυλλάδιο του διπλανού τους. 


«Σημείο Ισορροπίας»

Τέλος, έκαναν ισορροπία σε σκοινί, ισορρόπησαν αντικείμενα, κατασκεύασαν μόμπιλ κ.α., ενώ παρακολούθησαν στο youtube την ιστορία του Φιλίπ Πετίτ, ο οποίος διέσχισε πάνω σε ένα σκοινί, την απόσταση που χώριζε τους δύο δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη κ.ο.κ.

Στον Κορινό:

το Εργαστήριο επικεντρώθηκε στη θεματική ενότητα: «Από γράμμα σε γράμμα βρες τις λέξεις», με την συνδρομή της κας Ελένης Σαρβάνη. Πιο συγκεκριμένα,
τα παιδιά πήραν λαχνούς με τους τίτλους των βιβλίων που είχαν επιλέξει. Διάλεξαν μια λέξη, την αποτύπωσαν  σε κόλλα Α4 με τα γράμματα ανακατεμένα. Αμέσως μετά αντάλλαξαν τις λέξεις και σχεδίασαν τη διαδρομή από γράμμα σε γράμμα.


Στην συνέχεια έψαξαν να βρουν τα βιβλία, τα ξεφύλλισαν και τα παρουσίασαν στους υπόλοιπους. Τέλος, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και δημιούργησαν μικρές ιστορίες, τις οποίες και δραματοποίησαν!
  

  
Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους στην ιστοσελίδα network.nlg.gr, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2017gr.


Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr
Hashtag: #KE2017gr

Το καλοκαιρινό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, θα διαρκέσει έως και τις 08 Σεπτεμβρίου.