Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος σχετικά με τη συντήρηση της Νέας Παραλίας

Με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με τη συντήρηση της Νέας Παραλίας από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και την αλλαγή των σπασμένων
ξύλινων σανίδων στο «μπαλκόνι» του αντλιοστασίου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με σχέδιο και σοβαρότητα επιλαμβάνεται τη συντήρηση των δημόσιων χώρων. Δημοσιεύματα όπως αυτό που αναφέρει: «Είστε απαράδεκτοι… Γιατί δεν μισθώνετε το μπαλκόνι του αντλιοστασίου για καφέ ώστε να καλύψουν τα χάλια μας μερικοί όμορφοι καναπέδες;» κρίνονται ως άκρως μεροληπτικά, επιθετικά για τον Δήμο και κυρίως διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.
Ένα θέμα ελάσσονος σημασίας αναδεικνύεται ως μείζον, σε μια προσπάθεια να απαξιωθεί το έργο της Διοίκησης του Δήμου.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρω τα εξής:
1) Το έργο της Νέας Παραλίας, έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνιστά κεντρικό χώρο αναψυχής και περιπάτου και η γενική του εικόνα είναι τουλάχιστον αποδεκτή. Η συντήρηση των τεράστιων και περίπλοκων εγκαταστάσεων και των χώρων πρασίνου, όπως και η καθαριότητα, υλοποιούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο.
2) Στον προϋπολογισμό που αφορούσε στα έργα συντήρησης των ετών 2015-2016 προβλέπονταν σημαντικά ποσά για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας.
3) Στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, έχει προβλεφθεί η επισκευή και η συντήρηση 1.000 ξύλινων καθιστικών καθώς και του ντεκ της Νέας Παραλίας, συνολικής έκτασης 9.000 τ.μ.
4) Στο πλαίσιο του σχεδιασμού των τεχνικών υπηρεσιών έχει εκπονηθεί μελέτη για τη συντήρηση των υπαίθριων χώρων της Νέας Παραλίας, του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας, της Πλατείας Χρηματιστηρίου και του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ το έργο με προϋπολογισμό 500.000€ δημοπρατείται την 1η Αυγούστου του 2017. Είναι πρόδηλο ότι η Διοίκηση του Δήμου αναβαθμίζει το πρόγραμμα συντήρησης των σημαντικών έργων.
5) Όλοι γνωρίζουν ότι ο δημόσιος χώρος και η Νέα Παραλία αποτελούν καθημερινά στόχους βανδαλισμών σε μεγάλη κλίμακα, οι οποίοι προκαλούν προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και να επισκευάσουμε. Το συγκεκριμένο σημείο του αντλιοστασίου – ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων – είχε υποστεί φθορά από φωτιά. Προκειμένου να αποκλειστεί η πρόσβαση και μέχρι την αποκατάστασή του, καθώς πρόκειται για σημείο διέλευσης, επιχειρήθηκε μια προσωρινή εργοταξιακή παρέμβαση, προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι με την έντεχνη διόγκωση δήθεν προβλημάτων, γίνεται απόπειρα να αμαυρωθούν οι προσπάθειες των τεχνικών υπηρεσιών για τη συντήρηση των δημόσιων χώρων.
Τα ειρωνικά σχόλια που προτρέπουν σε μίσθωση του αντλιοστασίου ως καφέ, επιβεβαιώνουν τις εμμονικές τάσεις ορισμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα.