Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Ανακοίνωση της Διοίκησης σχετικά με την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ

Με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που δημιούργησε στην πόλη η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης
Μπουτάρης συγκάλεσε τηλεφωνικά από την Ιταλία, όπου βρίσκεται σε προγραμματισμένη διεθνή σύνοδο κορυφής Δημάρχων του Δικτύου των Ανθεκτικών Πόλεων, έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής στην οποία μετείχαν οι Αντιδήμαρχοι και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ο Δήμαρχος, εξάλλου, προέβη σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δημάρχους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος καθώς και με τη Διοίκηση του ΟΑΣΘ, ενώ η Διοίκηση του Δήμου επεξεργάζεται όλες τις δυνατότητες που διαθέτει ο Δήμος ώστε να ανακουφίσει έστω και σε περιορισμένο βαθμό τους συμπολίτες μας από το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πόλη εξαιτίας της απουσίας αστικών λεωφορείων από τους δρόμους της πόλης.
Ακολουθεί η Ανακοίνωση της Διοίκησης σχετικά με το ζήτημα:
Το θέμα του ΟΑΣΘ ταλαιπωρεί κατ’ επανάληψη τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς. Η μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που διεκδικούν την αμοιβή τους για την οποία έχουν εργαστεί και η συνακόλουθη επίσχεση εργασίας που έχουν κηρύξει από σήμερα Δευτέρα και επ’ αόριστον προκαλεί επιπλέον έντονα προβλήματα στην ήδη πληττόμενη οικονομική ζωή της πόλης και θέτει σε ομηρία τους Θεσσαλονικείς, ιδίως τους πιο αδύναμους οικονομικά, οι οποίοι εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ΟΑΣΘ για τις μετακινήσεις τους στην πόλη.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλεί, ως ένδειξη κοινωνικής ευθύνης, τους εργαζόμενους να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας που έχουν κηρύξει, εν αναμονή και της καταβολής δεδουλευμένων προς αυτούς μέσω της επιδίκασης στον Οργανισμό ποσού περίπου 5 εκ. Ευρώ διά της διαδικασίας της Διαιτησίας, αλλά και ενόψει της αυριανής συνάντησης που έχει συγκαλέσει το Υπουργείο Μεταφορών στην Αθήνα με τη Διοίκηση και με το Σωματείο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.
Η Δημοτική Αρχή καλεί επίσης την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, και του ΟΑΣΘ συγκεκριμένα, δεδομένου του σχεδίου νόμου που έχει κατατεθεί ήδη από την περασμένη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η θέση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως εκφράστηκε και κατά τη συνάντηση του Υπουργού Μεταφορών με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας την περασμένη Δευτέρα, είναι υπέρ μιας δημόσιας αρχής εποπτείας του συγκοινωνιακού έργου αλλά και υπέρ της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου εκτέλεσης αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτη, καθώς και της διασφάλισης μεγαλύτερης συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Εργατικού Κέντρου και των Επιμελητηρίων της πόλης στις Διοικήσεις των δύο φορέων –θέση στην οποία υπάρχει συμφωνία απόψεων με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλεί όσους Θεσσαλονικείς έχουν τη δυνατότητα, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους ή να μοιραστούν το ΙΧ τους με άλλους συμπολίτες μας. Καλεί, επίσης, τον κλάδο των Ταξί, σε μια έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, να προσφέρουν ειδικές μειωμένες τιμές για όσο διαρκέσει η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.
Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πόλη δεν μπορεί να μείνει χωρίς αστική συγκοινωνία, χωρίς λεωφορεία, ούτε για μια ώρα, πόσω μάλλον επ’ αόριστον. Η ασφυκτική κατάσταση που προκλήθηκε την προηγούμενη φορά, όταν η επίσχεση εργασίας των εργαζόμενων του ΟΑΣΘ διήρκεσε 12 ημέρες, δεν πρέπει και δεν μπορεί να επαναληφθεί. Το πρόβλημα του ΟΑΣΘ και των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης πρέπει να λυθεί άμεσα.