Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες συνυπογράφει η βουλεύτρια Πιερίας Ε. Σκούφα

Αδικαιολόγητες προαγωγές στελεχών στην ΤτΕ // Τουριστικά Περίπτερα για την προβολή της Ελλάδας


Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεσαν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην οποία κάνουν λόγο για «αδικαιολόγητες προαγωγές στελεχών» στην Τράπεζα της Ελλάδος «δείχνοντας» τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα. Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αδικαιολόγητων προαγωγών στελεχών και διευθυντών.
 Αδικαιολόγητες προαγωγές
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, έγιναν εκκαθαρίσεις και μετακινήσεις διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς μάλιστα να μπορούν αυτές να δικαιολογηθούν. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για προαγωγή συνδικαλιστή με αποδοχές βαθμού υποδιευθυντή, που δεν δικαιολογεί η υπηρεσία του (κλάδος ασφάλειας), δεν προβλέπεται από το καταστατικό της τράπεζας ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, αλλά και προαγωγή εκπροσώπου εργαζομένων, αποσπασμένου εκτός τράπεζας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό (υποδιευθυντής), χωρίς κανένα φύλλο αξιολόγησης, εκτός κάθε δεοντολογίας και προβλέψεων του εσωτερικού κανονισμού, των συλλογικών συμβάσεων της ΟΤΟΕ, οι οποίες προβλέπουν διαφορετικές διαδικασίες, και εκτός του καταστατικού της τράπεζας». Ακόμα αναφέρεται ότι οι πρόσφατες αυτές «εκκαθαρίσεις» τοποθετήσεις, μεταθέσεις, όπως και οι διορισμοί διευθυντών προαναγγέλθηκαν από το συνδικαλιστικό όργανο πριν αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα και την Διοίκηση της Τράπεζας και πολύ πριν κυκλοφορήσουν οι προβλεπόμενες εγκύκλιοι. Οι βουλευτές ζητούν να διερευνηθεί το θέμα, επειδή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρακάμπτεται ο εσωτερικός κανονισμός και το καταστατικό της ΤτΕ και η οποιαδήποτε μετακίνηση, προαγωγή διευθυντικών στελεχών πρέπει να πραγματοποιείται με όρους διαφάνειας και αξιοπρέπειας.


Διαφήμιση της Ελλάδας με τουριστικά περίπτερα
Την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δημιουργίας ενημερωτικού - διαφημιστικού τύπου Τουριστικών Περιπτέρων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στις μεγάλες πόλεις, ζητούν με ερώτησή τους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο δημιουργίας δομής, με δύο στόχους: αφενός την άμεση και έγκυρη εξυπηρέτηση, πληροφόρηση, και προσανατολισμό των επισκεπτών και τουριστών στις πρωτεύουσες των Νομών της χώρας μας και αφετέρου την έμμεση διαφήμιση του συνολικού τουριστικού προϊόντος ανά Νομό.
Ανυπαρξία τέτοιων δομών
Στην ερώτηση τονίζεται ότι στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί βαρύ όχημα για την τόνωση της οικονομίας αφού υποδεχόμαστε εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχουν τέτοιες δομές. Ούτε στα πιο κεντρικά σημεία της χώρας μας όπως στην πλατεία Συντάγματος ή στην πλατεία Αριστοτέλους, που παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μπορεί κάποιος να βρει ένα περίπτερο ή ένα γραφείο για να ικανοποιήσει τις προαναφερθείσες ανάγκες του. Εξαίρεση αποτελούν μόνο κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες - πρωτοβουλίες Δήμων σε συνεργασία με Τουριστικές Επιχειρήσεις ή παραγωγικές ομάδες πολιτών οι οποίες τις περισσότερες φορές στηρίζονται στον εθελοντισμό.
Το παράδοξο είναι ότι στερούμεθα τέτοιων δομών στην χώρα μας ενώ γνωρίζουμε ότι η Εθνική οικονομία και απασχόληση στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό, εδώ και πολλά χρόνια, στην διάθεση του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος της και πως οι δραστηριότητες και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τομέα αυτόν είναι μία από τις βασικότερες πηγές πλούτου της. Η ποικιλία των μορφών τουρισμού που διαθέτει η χώρα μας και οι δυνατότητες για την περεταίρω ανάπτυξή τους, είναι τεράστιες.
Οι προθέσεις του υπουργείου

Οι βουλευτές ζητούν από το υπουργείο ενημέρωση ως προς τις προθέσεις για το τι σκέπτεται να πράξει προς αυτή την κατεύθυνση, εάν έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη – έρευνα έως τώρα σχετικά με το θέμα από το Υπουργείο, εάν συναινεί, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και τουριστών, στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενημερωτικού - διαφημιστικού τύπου Τουριστικών Περιπτέρων εξοπλισμένων τεχνολογικά, και στελεχωμένων με ανθρώπινο δυναμικό, στις πρωτεύουσες των Νομών.
Να ξεκινήσει τώρα σε πιλοτική βάση
Επιπλέον ο Υπουργός ερωτάται εάν κρίνει αναγκαία την εκπόνηση σε πιλοτική βάση ενός τέτοιου εγχειρήματος από την φετινή θερινή σεζόν, με χρηματοδότηση από το κονδύλι που έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο για την διαφήμιση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος στις βασικότερες πύλες εισόδων των τουριστών όπως, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη .
Ακόμη προτείνεται να υπάρξει από πλευράς του υπουργείου, πάντα σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, καλλιέργεια -αξιοποίηση συνεργασιών δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, ίσως και με έμμεση διαφήμισή τους ή χορηγίες τους, για την εξεύρεση επιπλέον πόρων γι’ αυτό το σκοπό. Ακόμα ζητείται ενημέρωση για το αν υπάρχει πρόθεση να διερευνηθεί μια ευρύτερη συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού, εκτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε με τη συνδρομή όλων, να καταστεί δυνατή άμεσα η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.