Η απόσυρση από τον γ.γ. του ΟΗΕ έκθεσης του Οργανισμού που αποδείκνυε ότι το Ισραήλ έχει μετατραπεί σε καθεστώς απαρτχάιντ,
ίσως αποτελεί μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών. Και το φως δεν ήταν πάντα το πιο δυνατό στοιχείο στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.
Στο ημερολόγιο του ΟΗΕ η 21η Μαρτίου καταλαμβάνει ειδική θέση. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, με την οποία ο Οργανισμός τιμά τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Σάρπβιλ, της δολοφονίας 69 μαύρων διαδηλωτών από το ρατσιστικό και φιλοφασιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.
Ηταν η ημέρα που τα Ηνωμένα Εθνη ξύπνησαν για λίγο από τις μηχανορραφίες του Ψυχρού Πολέμου και αποφάσισαν να δώσουν τη μάχη απέναντι στον φυλετικό ρατσισμό.
Φέτος, καθώς ο Οργανισμός προετοίμαζε τις ετήσιες φιέστες του, ο γενικός γραμματέας αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως σε ένα άλλο απαρτχάιντ. Υποκύπτοντας στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Αντόνιο Γκουτέρες απέσυρε έκθεση των Η.Ε. που αποδείκνυε ότι το Ισραήλ αντιγράφει στοιχεία από την πολιτική της Νότιας Αφρικής.
Δεν είναι φυσικά ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ένας γενικός γραμματέας υποτάσσεται στις εντολές των ισχυρών. Κανένας από τους οκτώ προκατόχους του Γκουτέρες όμως δεν παραδόθηκε με τόσο αναξιοπρεπή τρόπο.
Η ιστορία των γ.γ. του ΟΗΕ ξεκινά ουσιαστικά με τον Νορβηγό Τρίγκβε Λι, ο οποίος έφερε στον Οργανισμό κάτι από την πολυτάραχη ζωή του. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως οπαδός της Οκτωβριανής Επανάστασης ενώ είχε γνωρίσει προσωπικά και τον Βλαντιμίρ Λένιν.
Πριν αναλάβει την ηγεσία του ΟΗΕ μεσολάβησε ώστε η χώρα του να δώσει άσυλο στον Τρότσκι, όταν ήταν εξόριστος από την ΕΣΣΔ, αλλά στη συνέχεια λέγεται ότι συνεργάστηκε με τον Στάλιν για να θέσει τον Τρότσκι σε κατ’ οίκον περιορισμό και τελικά τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τη Νορβηγία με προορισμό το Μεξικό.
Ως πρώτος γενικός γραμματέας των Η.Ε. ο Λι κλήθηκε να ισορροπήσει μεταξύ της Μόσχας, της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου, αλλά όταν ενεπλάκη ενεργά στον πόλεμο της Κορέας η Μόσχα διαμήνυσε ότι δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό. Ο Τρίγκβε Λι προτίμησε να παραιτηθεί απ’ το να μετατραπεί σε εντολοδόχο κάποιας υπερδύναμης.
Πολύ πιο συναρπαστική και τραγική ήταν η μοίρα του Σουηδού Ντεγκ Χάμαρσκελντ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα καθώς βρισκόταν σε αποστολή για να πετύχει κατάπαυση του πυρός με την αποσχισθείσα από το Κονγκό επαρχία της Κατάνγκα.
Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ έχει 38 ορόφους. Αν χάναμε τους 10, δεν θα άλλαζε τίποτα
Τζον Μπόλτον – πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ