Η Ουγγαρία δήλωσε χθες (27 Μαρτίου) ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κράτηση των αιτούντων άσυλο σε στρατόπεδα στα νότια σύνορά της με
τη Σερβία αφού περάσει ένα νόμο αυτό το μήνα, ο οποίος έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη.
τη Σερβία αφού περάσει ένα νόμο αυτό το μήνα, ο οποίος έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη.
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε στις 7 Μαρτίου την συστηματική κράτηση όλων των αιτούντων άσυλο σε στρατόπεδα στα σύνορα της σε μετασκευασμένα προς αυτή τη χρήση κοντέινερ.
Η κίνηση αυτή είναι μέρος της σκληροπυρηνικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Ορμπάν.
Από την Τρίτη, οι αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στην Ουγγαρία, καθώς και εκείνοι που επί του παρόντος βρίσκονται στη χώρα θα πρέπει να απομονώνονται σε καταυλισμούς στα νότια σύνορά της, ενώ οι αιτήσεις τους βρίσκονται υπό εξέταση.
«Οι υπηρεσίες προστασίας των συνόρων είναι πλήρως προετοιμασμένες για την έναρξη της ενισχυμένης φύλαξης των συνόρων στις 28 Μαρτίου,» ανέφερε μια δήλωση από του υπουργείου Εσωτερικών.
«Η αστυνομία, ο στρατός και η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων», ανέφερε η δήλωση.
Το υπουργείο δήλωσε ότι ο σκοπός των περιορισμών είναι να «αποτρέψει τους μετανάστες με ασαφές καθεστώς από το να κινούνται ελεύθερα στο εσωτερικό της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος από την μετανάστευση».
Σύμφωνα με κυβέρνηση 324 μετασκευασμένα κοντέινερ έχουν εγκατασταθεί σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες που ονομάστηκαν «ζώνες διέλευσης» χτισμένα σε ένα φράχτη που Ουγγαρία κατασκεύασε κατά μήκος των μήκους 175-χιλιομέτρων στα σύνορα της το 2015. Η Ουγγαρία είχε προχωρήσει κατά το παρελθόν σε συστηματική κράτηση σε όλους τους αιτούντες άσυλο, αλλά ανέστειλε την πρακτική το 2013 υπό την πίεση των Βρυξελλών, της υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Διεθνής Αμνηστία έχουν καταδικάσει τους νέους κανόνες για την αποτυχία τους να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ουγγαρίας για τους αιτούντες άσυλο.
Η UNHCR ανέφερε, επίσης, ότι η συστηματική κράτηση θα «επιφέρει μια τρομερή φυσική και ψυχολογική επίδραση στις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες οι έχουν ήδη υποφέρει σε μεγάλο βαθμό».
Ένας δεύτερος «έξυπνος φράχτης» με κάμερες νυκτός, αισθητήρες θερμότητας και κίνησης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.