Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Σ.Κοτρώτσος: Η περίπτωση Κουντουρά ή πως ο τουρισμός θα φέρει φέτος 20 δις στην οικονομία


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έθεσε υπόψη του πρωθυπουργού -κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου- ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, η Ελλάδα αναμένει φέτος πάνω από 30.000.000 τουρίστες (πέρυσι φιλοξενήσαμε περίπου 28.000.000), γεγονός που σημαίνει πως ο τουρισμός θα συνεισφέρει με περίπου 20 δισ στο ΑΕΠ της χώρας, ήτοι κάτι παραπάνω από το 1%!

Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια ευνοϊκή “ευθυγράμμιση πλανητών”. Η συγκυρία όσων συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία και στην ευρύτερη περιοχή μας βοηθούν. Η ευνοϊκή για τους Αμερικανούς ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ, η απαξίωση του τουριστικού προϊόντος της Τουρκίας (λόγω πολέμου στη Συρία, τρομοκρατίας κ.ά) και άλλων ανταγωνιστών είναι μερικές μόνο από τις θετικές παραμέτρους.

Εκείνο, όμως, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ενισχυτικό είναι η “ανακάλυψη” νέων τουριστικών αγορών. Περισσότεροι Ινδοί και Κινέζοι έρχονται, πλέον, στην Ελλάδα. Το ίδιο και από τις αραβικές χώρες. κάτι που εξισορροπεί τις όποιες μικρές απώλειες από την ευρωπαϊκή αγορά. Η κρουαζιέρα “γράφει” ρεκόρ.

Οι tour operators και τα μεγάλα εξειδικευμένα περιοδικά αναφέρουν πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε παγκόσμιο best seller στον τουρισμό.

Σύμφωνα με σειρά ανακοινώσεων μεγάλων tour operator του εξωτερικού από Ευρώπη και Ρωσία, ο αριθμός των τουριστών που επιθυμούν να επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που μπορεί να φιλοξενήσει ! Κάτι που δείχνει πως οι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα οφείλουν να επενδύσουν και να διευρύνουν τις θέσεις τους, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει πλαίσιο κινήτρων (π.χ φορολογία) για να διευκολύνει τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων μονάδων. Αλλά και να διευκολύνει τη διαδικασία εξυγίανσης του δανεισμού του κλάδου ώστε να αποτραπεί ο αφελληνισμός μιας σειράς μεγάλων μονάδων (π.χ στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη).

Αυτή η πολύ θετική εικόνα για τον τουρισμό και, κυρίως, η συνεισφορά του τουριστικού εσόδου στην ελληνική οικονομία (σε μια περίοδο που οι Έλληνες αδυνατούν να αντέξουν την υπερφορολόγηση) δεν είναι κάποιο τυχαίο αποτέλεσμα. Προφανώς οφείλεται τόσο στους επιχειρηματίες του τουρισμού, όσο και στην εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο αρμόδιο υπουργείο.

Κι επειδή έχουμε συνηθίσει υπουργούς που μιλούν πολύ και πράττουν ελάχιστα, οφείλει κανείς να επισημάνει πως αυτά τα θετικά αποτελέσματα πιστώνονται στην αρμόδια υπουργό Έλενα Κουντουρά και το επιτελείο της.