Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Δήμος Κατερίνης: Δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών

 Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών
Δήμου Κατερίνης, θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην Πλατεία Ελευθερίας (Κεντρική Πλατεία Κατερίνης), κατά τις ώρες 09.00 π.μ. έως -14.00), προκειμένου να μεταδώσει το μήνυμα κατά της βίας των γυναικών.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών: «Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης των θυσιών και των αγώνων των γυναικών, άλλοτε ειρηνικών και άλλοτε αιματηρών. Η ισότητα των φύλων δεν θα έπρεπε να λογίζεται ως πολυτέλεια, αλλά ως μέσο διασφάλισης ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους του πολίτες της χώρας μας, επειδή προωθώντας την ισότητα, τηρούμε τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε κατάκτηση των γυναικών, όσο μικρή ή μεγάλη και αν φαντάζει, αποτελεί ένα μικρό σκαλί προς τη ισότητα και τη δημοκρατία».


Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κατερίνης, λειτουργεί από το 2013, με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης. Το συγκεκριμένο Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των Γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητα των Φύλων και το Κ.Ε.Θ.Ι.
Θύτες και θύματα, όπως αναφέρουν τα στελέχη του Κέντρου, είναι άτομα κάθε ηλικίας, κοινωνικοοικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Στο Κέντρο έχουν απευθυνθεί μέχρι σήμερα πάνω από 185 άτομα. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Νομικό, Κοινωνική Λειτουργό, και Κοινωνιολόγο και συνιστά υπηρεσία πρώτης γραμμής με στόχους :
            -την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών
            -την παροχή πολλαπλών υπηρεσιών συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες που είναι ή έχουν υπάρξει θύματα βίας και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, άνεργες κ.τ.λ.)
            -την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη του φαινομένου της βίας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
            Μάλιστα, μέσα στο επόμενο τρίμηνο το Κέντρο σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, προγραμματίζει ομιλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία του Νομού μας, σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων και την έμφυλη βία.
·         Το Κέντρο παρέχει συμβουλευτική και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας.
·         Παρέχει επίσης υπηρεσίες ενημέρωσης ή και παραπομπής των γυναικών σε ξενώνες, αστυνομικές, εισαγγελικές αρχές, σε νοσοκομεία, δικαστήρια, κέντρα υγείας, σε αρμόδιους φορείς για προνοιακές ή άλλες παροχές, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.τ.λ.
·         Επίσης παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη εργασιακών ζητημάτων, όπως προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.
Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου και της εχεμύθειας.
Η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών αποτελούν έγκλημα, σύμφωνα με τις ελληνικές και διεθνείς νομοθεσίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«H βία δεν είναι δύναμη, είναι έλλειψη δύναμης» Emerson.
Η καταπολέμηση της βίας είναι ευθύνη όλων μας και η εξάλειψή της συνιστά δείκτη πολιτισμού και δημοκρατίας.


Στοιχεία επικοινωνίας :
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κατερίνης
Οδός: Αυγουστίνου 21 (Εργατικές Κατοικίες)
Τηλ. επικοινωνίας: 23510 36678
Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07.00-16.00