Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Στους δρόμους με τα τρακτέρ οι αγρότες - Στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα

Οι αγρότες προχωρούν σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης


Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα στο πλαίσιο των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων, πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ τους, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017. Έκλεισαν με τα τρακτέρ την επαρχιακή οδό Κορίνθου- Άργους στο ύψος του Μαλαχιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 

Από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, ξεκίνησαν στις 11 το πρωί της Δευτέρας οι κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Μετά το συλλαλητήριο και την πορεία με τα τρακτέρ που πραγματοποίησαν στην πόλη της Άρτας, έκλεισαν και τα δύο ρεύματα στην έξοδο της Ιόνιας Οδού στη θέση Άγιος Δημήτριος.

Η Τροχαία έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, σε παρακαμπτήριους δρόμους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Βαγγέλης Μπέστας αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το κλείσιμο του δρόμου είναι «επ' αόριστον», και πως το μπλόκο συμμετέχει στην πανελλαδική επιτροπή με την οποία βρίσκεται σε συντονισμό.
 
Λίγο νωρίτερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στη συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Ο Σπύρος Κλινάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το μπλόκο που στήθηκε στον Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».

Στις πλατείες των χωριών τοποθετούν τα τρακτέρ οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας, καθώς την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, το πρωί θα αναχωρήσουν για το μπλόκο της Νίκαιας, αφού προηγηθούν προσυγκεντρώσεις και στους δύο νομούς. Στον νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί δύο προσυγκεντρώσεις, μία στο Μεγαλοχώρι και μία στη Φαρκαδόνα, ενώ στον νομό Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Ιτέα. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ενημερωτικές επισκέψεις σε χωριά των νομών.

Τρακτέρ στη Εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της Μελούνας, κατέφθασαν λίγο μετά τις 13:30 από παραγωγούς του Τυρνάβου. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως οι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο και ξεκινούν έναν αγώνα ώστε δουν λύσεις στα προβλήματα τους.

«Εμείς βγαίνουμε στο δρόμο και για να επιτύχουμε λύσεις στα προβλήματα μας, αλλά και να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση ενάντια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θα συνεχίσουμε και φέτος τον αγώνα μας ώστε να ασκηθεί ο μέγιστος βαθμός πίεσης στη κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρούδας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αγροτικών συλλόγων του νομού και επιτροπές αγώνα, αύριο Τρίτη στήνεται ακόμα ένα μπλόκο στην περιοχή της Αγιάς, ενώ την Πέμπτη στήνεται το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας Λάρισας, από τις Ομοσπονδίες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Νωρίτερα, αγρότες της Αιγιάλειας, που σήμερα ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, έκλεισαν για περίπου μιάμιση ώρα τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία, λίγο πριν από τις 14:00.

Στο μεταξύ, αγρότες της Ηλείας παραμένουν παραπλεύρως της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, χωρίς, όμως, να έχουν κλείσει τον δρόμο.

Με πορεία από το κέντρο της Βέροιας προς τον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, αποχώρησαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, που συμμετείχαν σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Δημαρχείου, όπου βρέθηκαν και πολίτες από άλλες επαγγελματικές ομάδες. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 και η αποχώρηση έγινε στις 13.30.

«Σήμερα ξεκινάμε να στήνουμε το μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να δώσουν δυναμικό "παρών" κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί στον αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου. Τονίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Με συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας «άνοιξαν» σήμερα την αυλαία των κινητοποιήσεων στα Χανιά. Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό με τα αιτήματά τους και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανούσος Σταυριανουδάκης, «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για μας. Λέμε όχι στην προσπάθεια φτωχοποίησής μας, στη νέα ΚΑΠ και την πολιτική των μνημονίων».

Μετά την πλατεία της δημοτικής αγοράς, οι συγκεντρωμένοι μέσω της οδού Αποκορώνου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με σημείο συνάντησης τους τον κόμβο «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου. Εκεί αναμένεται να παραμείνουν στήνοντας μπλόκο και, όπως γνωστοποιήθηκε, θα κλείνουν την εθνική οδό συμβολικά για 15 λεπτά δύο φορές την ημέρα. «Στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρήσομε τους πολίτες: θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα του αγώνα μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών.

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στη Ζάκυνθο. Οι αγρότες του νησιού άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους από την περιοχή της Λούμπας, όπου λίγο μετά τις δέκα το πρωί τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους. Οι αγρότες περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών ώστε να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».