Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Χάρης Τζαμακλής: Ερώτηση για την ασφάλεια των εργαζομένων με αφορμή το εργατικό ατύχημα στα Everest της 3ης Σεπτεμβρίου

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Χάρης
Τζαμακλής σχετικά με τη μέριμνα των εργοδοτών για την ασφάλεια των εργαζομένων, με αφορμή το εργατικό ατύχημα στα Everest της 3ης Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«Η έκρηξη στο κατάστημα Everest της οδού 3ης Σεπτεμβρίου την Πέμπτη 1/12/2016 προκάλεσε το θάνατο της λογίστριας Βασιλικής Παραστατίδου και τον τραυματισμό πέντε άλλων πολιτών.
Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που εγείρονται είναι εάν η εταιρεία Everfood Α.Ε. λαμβάνει γενικότερα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων της και την πρόληψη αναλόγων περιστατικών. Επιπλέον, χρήζουν διερεύνησης οι συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα και το πώς διεξάγονταν εργασίες συντήρησης με το κατάστημα σε λειτουργία.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας από την πρώτη στιγμή απέστειλε στον χώρο κλιμάκιο επιθεωρητών για την διερεύνηση των αιτιών του εργατικού ατυχήματος και τόνισε ότι θα εξακριβωθούν πλήρως όλες οι πτυχές της υπόθεσης.
Επίσης, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επεσήμανε πως, παρά το γεγονός ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Ποια είναι η δράση του Σ.ΕΠ.Ε μέχρι τώρα στον τομέα εστίασης, τόσο στα θέματα ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων όσο και σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων;
2. Πώς εξασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων στον χώρο των επιχειρήσεων εστίασης;».