Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 2016

Τον προγραμματισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει τον εορταστικό διάκοσμο της πόλης καθώς και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ενόψει των
Χριστουγέννων, παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, πλαισιωμένος από τη Διοίκηση του Δήμου και τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αρχιτέκτονα και σκηνογράφο, Απόστολο Βέττα και τους συνεργάτες του.
Το πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Χριστούγεννα μαζί», περιλαμβάνει δράσεις για παιδιά, μουσική, χορό, εικαστικά, θέατρο και παράλληλα δρώμενα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στις 20.00, με τη φωταγώγηση του εορταστικού διακόσμου της πλατείας Αριστοτέλους και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του χορευτικού σχήματος «Jingle Jitterbugs» και ολοκληρώνονται το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016 με τον αποχαιρετισμό του 2016, στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, λίγο μετά τις 20.30.
Επιχειρώντας μια αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια και τις πρωτοβουλίες του Δήμου, ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για πειραματισμούς που δεν αποδείχθηκαν επιτυχημένοι, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων. «Για τα φετινά Χριστούγεννα αποφασίσαμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία, για διάφορους λόγους. Πρώτον για να στηρίξουμε την αγορά και να συμβάλλουμε στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης. Δεύτερον, για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη έναν διακριτό χαρακτήρα για τις γιορτές, ώστε να γίνει ελκυστικός προορισμός. Τρίτον, για να έχουμε επιτέλους την περίοδο των γιορτών υψηλή αισθητική και έντονη καλλιτεχνική σφραγίδα και τέταρτον, για να στηρίξουμε και να προβάλλουμε το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, που εδώ δρα, που έχει επίδραση στην πόλη και στα καλλιτεχνικά δρώμενα και που η πόλη οφείλει να γνωρίσει και να στηρίξει.


»Αποφασίσαμε λοιπόν να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Ζητήσαμε από τον αρχιτέκτονα και σκηνογράφο, Απόστολο Βέττα, να ‘’σκηνοθετήσει’’ και να ‘’σκηνογραφήσει’’ τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και τις καλλιτεχνικές δράσεις» τόνισε ο Δήμαρχος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα συνεργατικό εγχείρημα. «Τον περασμένο Ιούλιο καλέσαμε τα Επιμελητήρια, τους φορείς του τουρισμού και της αγοράς και την Περιφέρεια και τους παρουσιάσαμε την ιδέα μας. Βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Δυστυχώς, καθώς περνούσε ο καιρός, ένας-ένας οι φορείς αποχώρησαν.
»Συνεργατική ήταν όμως και η φύση του εγχειρήματος. Ο Δήμος βρέθηκε να συνεργάζεται με εξωτερικούς παράγοντες, τον Απόστολο Βέττα και τους συνεργάτες του. Όπως πάντα, βέβαια, αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους δήμους, εξαιτίας του δυσκίνητου θεσμικού και νομικού πλαισίου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν μεγάλες. Όμως, έχουμε πλέον την εμπειρία. Είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες χρονιές».
            Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος, το κόστος του διάκοσμου που κατασκευάζεται ανέρχεται σε 170.000€, ποσό το οποίο εξασφαλίστηκε αποκλειστικά μέσω των χορηγιών, ενώ το συνολικό κόστος του καλλιτεχνικού προγράμματος το οποίο επωμίζεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανέρχεται σε 140.000€ και θα κατανεμηθεί σε περίπου 300 καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν 130 εκδηλώσεις στο διάστημα των γιορτών.
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν εντατικά, αλλά και εκείνους που προσφέρθηκαν εθελοντικά για την υλοποίηση του εγχειρήματος, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει ευχαριστίες προς τις εταιρείες του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που με τις χορηγίες τους συνέβαλαν ουσιαστικά ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.


Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης, έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο και το περιεχόμενο των χορηγιών καθώς και για την πρωτοβουλία του Δήμου να συσπειρώσει πολλές και διαφορετικές ομάδες. «Καταρρίπτεται ο μύθος ότι από τα ταμεία του Δήμου βγαίνουν υπέρογκα ποσά για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Δεν ισχύει η πληροφορία για μισό εκατομμύριο Ευρώ, την οποία κατήγγειλε η αντιπολίτευση. Αντιθέτως, για πρώτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε τόσους φορείς και χορηγούς, οι οποίοι πίστεψαν στο σχεδιασμό που εμπνεύστηκε ο Απόστολος Βέττας. Συγκεντρώθηκαν περίπου 170.000€, τα οποία όμως δεν θα μπουν στα ταμεία του Δήμου, αλλά αποτελούν δωρεές και αγορές των κατασκευών που τοποθετούνται στον εορταστικό διάκοσμο της πόλης. Δηλαδή, ο κάθε χορηγός αγοράζει το κομμάτι του στολισμού το οποίο επιθυμεί και το δωρίζει στον Δήμο».
Αναφερόμενος στο καλλιτεχνικό σκέλος του προγραμματισμού, ο Πέτρος Λεκάκης, εκτίμησε ότι και αυτό χαρακτηρίζεται από καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν τόσες πολλές εμφανίσεις καλλιτεχνών μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης σημείωσε ότι στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς θα στηθεί η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη αγορά, για πρώτη φορά οργανωμένα, όπου θα στεγαστούν ΜΚΟ δίνοντας μια ξεχωριστή νότα. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η πρόταση για τον εορτασμό των φετινών Χριστουγέννων υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ενώ ευχαρίστησε τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, η οποία παρήγαγε το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό σποτ.


Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό του κατατεθέντος σήματος των φετινών εκδηλώσεων, που αποτυπώνεται σε ένα κουβάρι από κόκκινη κλωστή. «Κόκκινη κλωστή δεμένη για να δημιουργηθεί η Θεσσαλονίκη. Αυτό σχεδίασε ο κ. Βέττας και η ομάδα του. Ένα κουβάρι κλωστή, ένα κουβάρι ανθρώπων, μια ένωση συνανθρώπων και κυρίως μια ένωση φορέων, που συνεργάστηκαν για πρώτη φορά. Ένα δεύτερο σημείο του συμβολισμού αυτού του σχεδίου είναι οι συνέργιες και η συμμετοχή σχεδόν ολόκληρου του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης. Δούλεψαν σε αυτή την ιστορία πάρα πολλά νέα παιδιά. Ευχαριστώ πολύ όλη την ομάδα, τους ανθρώπους που δούλεψαν για τα Χριστούγεννα, για να μας προσφέρουν αυτό το δεκαπενθήμερο των δράσεων, που γίνεται ακριβώς στον πραγματικό χρόνο των Χριστουγέννων».
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, από την πλευρά του έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την τουριστική κίνηση που αναμένεται να σημειωθεί στην Θεσσαλονίκη την περίοδο των εορτών. «Τα ξενοδοχεία έχουν πολύ υψηλές πληρότητες για το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και νομίζω ότι η πόλη θα είναι γεμάτη κόσμο. Θεωρώ ότι φέτος θα δικαιωθούμε και ότι του χρόνου θα έχουμε ακόμη περισσότερους εταίρους και συνοδοιπόρους σε αυτή τη διαδρομή. Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω πολύ το Τμήμα Τουρισμού χάρη στο οποίο κατορθώσαμε στο σωστό χρόνο να είμαστε έτοιμοι για τα Χριστούγεννα».
Με αναφορές στην εξαιρετική, όπως είπε, συνεργασία με τον Δήμαρχο, τη Διοίκηση του Δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Απόστολος Βέττας. «Από την αρχή ο Δήμαρχος μου έδωσε την απεριόριστη ελευθερία να σχεδιάσω αυτό που θα μπορούσα εγώ να φανταστώ  για την πόλη». Σχετικά με τη σύλληψη της ιδέας και τον σχεδιασμό της, ο ίδιος διευκρίνισε: «παραπέμπει σε όλα τα θετικά στοιχεία που διακρίνουμε στη γενιά μας και στα όνειρά μας και στον τρόπο που αυτά συνδέονται σε μια περίοδο εορταστικών εκδηλώσεων όπου η γοητεία των άστρων κυριαρχεί σε όλους τους ανθρώπους».


Όσον αφορά στη συμμετοχή των φοιτητών και των ομάδων που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, ο Απόστολος Βέττας τη χαρακτήρισε εξαιρετικά ελπιδοφόρα για το μέλλον της εποχής μας, ενώ για το καλλιτεχνικό σκέλος προγραμματισμού, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το εγχείρημα να κάνεις μια πρόταση, ένα μέρος της οποίας αφορά το σχεδιασμό του χώρου και ένα άλλο, την καλλιτεχνική δραστηριότητα, είναι μεγάλο ζήτημα. Το ρισκάρισα και ομολογώ ότι, παρά τις προσωπικές μου απόψεις, κάναμε πολύ καλά που απευθυνθήκαμε στους νέους και όχι μόνο καλλιτέχνες της πόλης που εδώ και χρόνια δημιουργούν, και ομολογώ ότι εκεί έγκειται και η πρωτοτυπία της υπόθεσης».
Για τη φιλοσοφία των μουσικών εκδηλώσεων μίλησε ο συνθέτης, Κώστας Βόμβολος. «Ξεκίνησα από την ιδέα του Απόστολου Βέττα για δρώμενα που θα παρουσιάζονται στον δρόμο, σε ώρες αγοράς, για τον κόσμο που θα περάσει, θα δει, θα καθίσει ή θα ενδιαφερθεί. Επιπλέον, η λογική ήταν να είναι ευέλικτα, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες». Όσον αφορά στην επιλογή των μουσικών ειδών, ο ίδιος επισήμανε: «Υπάρχουν μουσικά είδη που δεν εμπεριέχονται στις επιλογές μας, όπως το λαϊκό, το ρεμπέτικο και η έντεχνη μουσική. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός δεν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στους αντίστοιχους χώρους που φιλοξενούν τέτοιου είδους σχήματα και αφετέρου θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ακουστούν οι νέοι μουσικοί που δεν έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν στους χώρους αυτούς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένα ακόμη κριτήριο ήταν η συνύπαρξη των νέων μουσικών με τους διεθνώς καταξιωμένους σολίστες στην ίδια σκηνή, ενώ σημαντικός χώρος δόθηκε σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, για να παρουσιαστούν οι νέοι μουσικοί.
Αναφερόμενος στις θεατρικές δράσεις, ο σκηνοθέτης των Δράσεων Δρόμου και της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, Χρήστος Θεοδωρίδης σημείωσε ότι «βασικό χαρακτηριστικό των θεατρικών δράσεων του προγράμματος είναι ότι δεν θέλαμε να κάνουμε θέατρο στο δρόμο αλλά Θέατρο Δρόμου», ενώ διευκρίνισε: «δεν παρουσιάζουμε μια έτοιμη παράσταση τοποθετημένη σε ένα σημείο της πόλης, δρόμο ή πλατεία, αλλά δημιουργούμε θεατρικά δρώμενα που ξαφνικά εμφανίζονται δίπλα στους περαστικούς και τους θέτουν την επιλογή είτε να τα παρατηρήσουν είτε να τα προσπεράσουν. Είναι οι εικόνες που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε στην πόλη και οι οποίες ζωντανεύουν με τρόπο παράδοξο».  
Τέλος, αναφορικά με το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, ο υπεύθυνος της Tetragon, Γιώργος Ιωαννίδης, διευκρίνισε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρία αναλαμβάνει αντίστοιχες διοργανώσεις κατά την περίοδο των γιορτών στην Θεσσαλονίκη. «Προσπαθήσαμε σε ελάχιστο χρόνο να υλοποιήσουμε τις ιδέες της ομάδας του Απόστολου Βέττα και σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι όλα θα είναι έτοιμα στον χρόνο που πρέπει».

Μπορείτε να βρείτε και να «κατεβάσετε» το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τους συντελεστές, τους χορηγούς και υποστηρικτές καθώς και το λογότυπο της διοργάνωσης σε υψηλή ανάλυση στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΑΖΙ