Για το μνημονιακό “μοντέλο με το τραγικό τέλος” και τη “δίκη προθέσων” του κ. Αλ. Παπαχελά
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
1. Ο κ. Αλ. Παπαχελάς, σε άρθρο του στην Καθημερινή την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, με τίτλο “Χωρί ς δικό μας σχέδιο”, μας λέει:
- “Οι εταίροι και δανειστές έ χουν επιβάλει μια συνταγή που, απλώς, δεν βγαίνει. Οι φορολο γικοί συντελεστές, οι υψηλές ε ισφορές και οι αλλαγές που αφο ρούν τους ελεύθερους επαγγελμα τίες συνιστούν έναν αδιέξοδο π αραλογισμό”.
- (Οι εταίροι και δανειστές) “δεν μπορεί να μη γνωρίζουν ότ ι αυτό το μοντέλο θα έχει τραγ ικό τέλος. Το πιθανότερο είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει, γιατ ί…”.
- “Πάντοτε είχα την υποψία ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικ ών έβλεπε αυτή τη συνταγή σαν μια πιθανή ‘κερκόπορτα’, που θ α βοηθήσει να φτάσουμε στον πά γιο στόχο του, μια εθελοντική έξοδο από το ευρώ”.
2. Οι Εταίροι και Δανεισ τές επιμένουν να μας διαμηνύου ν μονότονα τα αντίθετα από αυτ ά που λέει σήμερα ο κ. Παπαχελάς.
- Ντομπρόβσκις: “Η Ελλάδα σήμε ρα εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας από ό,τι θα χρειαζό ταν εάν οι [μεταρρυθμίσεις] τη ς προηγούμενης κυβέρνησης είχα ν συνεχιστεί” (26.9.16).
- Αλμπουκέρκε (πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας): “Δεν μπορούμε να παραπονεθούμε για την αλληλεγγύη των Ευρωπα ίων εταίρων μας. Ήταν εκεί ότα ν τους χρειαστήκαμε. Οι αγορές δεν ήταν. Αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν προσφέρει τα προγράμματ α στήριξης, η λιτότητα θα ήταν πολύ χειρότ ερη” (10.9.16)
- Ντομπρόβσκις: “Η ελληνική κυ βέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τ α έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες ” (15.5.16).
- Ντάισεμπλουμ: “Η πολιτικοποί ηση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης των τραπεζών όπως ε ίχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι πρ έπει να σταματήσει” (18.1.16).
- Μοσκοβισί: “Ο Γιούνκερ επέμε νε να μιλήσουμε για τη φορολόγ ηση των εφοπλιστών και έβλεπα απέναντί μου τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του εξαιρετικά δ ιστακτικούς” (25.10.15)
- Γκάμπριελ: “Δεν θα υπογράψει τίποτα με το οποίο οι δισεκατ ομμυριούχοι της Ελλάδας να συν εχίσουν να φοροδιαφεύγουν και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχο ι στην Γερμανία θα πρέπει να π ληρώσουν ακόμη περισσότερο” ( 22.6.15).
- Ρέγκλινγκ: “Δεν οφείλεται στ α μνημόνια η πτώση βιοτικού επ ιπέδου σε Ελλάδα” (17.4.15)
- Γκουρία (του ΟΟΣΑ): “Δεν ευθ ύνεται η Τρόικα για τα προβλήμ ατα της Ελλάδας” (31.3.15).
3. Ο ίδιος ο κ. Παπαχελάς, από τις στήλες τ ης ίδιας εφημερίδας, άλλα μας έλεγε πριν από τη δημοσίευση α υτού του άρθρου.
- “Ο κ. Τσίπρας επέλεξε την καταστρ οφική οδό των αυξημένων φόρων και εισφορών” (15.5.16).
- “Μια αριστερή κυβέρνηση έφερ ε προς ψήφιση το δικό της μνημ όνιο” (9.5.16).
- “Οι ισχυροί της Ευρώπης ήθελ αν έναν έντιμο συμβιβασμό με τ η νέα αριστερή κυβέρνηση… Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να τη μαζέ ψει (την “τρέλα (που) έχει χτυ πήσει ‘κόκκινο’ ”) ο κ. Τσίπρας και πώς θα κατορθώσ ει να πείσει ότι η συμφωνία πο υ ενδέχεται να πετύχει είναι κ αλή” (6.3.16).
- “Κανείς (από τους εταίρους- δανειστές) δεν θέλει να παίξει τον ρόλο του κακού” (15.3.15) .
- “Μιλάμε για αυστηρή επιτήρησ η και πρόγραμμα. Μερικοί θεωρο ύν ότι αυτό είναι απαίτηση μόν ο του Βερολίνου. Κάνουν λάθος. Επιμένουν όλοι σε αυτήν τη γρ αμμή, Νότιοι, ΕΚΤ, ΔΝΤ” (8.3. 15).
4. Τα δικά μας σχόλια κα ι ερωτήματα.
(α) Ο κ. Παπαχελάς, με το ως άνω άρθ ρο του, δείχνει να πιστεύει πω ς τα μνημονιακά μέτρα για τη φ ορολόγηση, τις εισφορές κ.λ.π. τα έχουν επιβάλει οι Εταίροι και όχι η Κυβέρνηση, πράγμα πο υ έχει υποστηριχτεί από τον κ. Τσίπρα και διαψευστεί από του ς Εταίρους μας.
Ελλείψει στοιχείων για τα διαμ ειφθέντα κατά τις διαπραγματεύ σεις για το 3ο Μνημόνιο, το πο ιον θα πιστέψουμε εξαρτάται απ ό τη γνώμη καθενός μας για την αξιοπιστία των δύο μερών, του κ. Τσίπρα, από τη μια, και τω ν Εταίρων μας, από την άλλη.
(β) Γράφοντας πως (α) οι Εταί ροι μάς επέβαλαν το μνημονιακό μοντέλο, ενώ “δεν μπορεί να μ ην γνωρίζουν ότι αυτό το μοντέ λο θα έχει τραγικό τέλος. Το π ιθανότερο είναι ότι δεν τους ε νδιαφέρει” και (β) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ ν έχει “πάγιο στόχο του μια εθ ελοντική έξοδο (της Ελλάδας) α πό το ευρώ”, ο κ. Παπαχελάς κάνει μια “δίκη π ροθέσεων”, ανεκτή ίσως στις τη λεμαχίες στα Κανάλια ανεπίτρεπ τη, όμως, σε μια σοβαρή δημοσι ογραφική ανάλυση
(Στη “δίκη προθέσεων”, αποδίδε ται σε μια πράξη μια πρόθεση, καταδικάζεται η πρόθεση και στ η συνέχεια η πράξη).
(γ) Τα πιο πάνω, που σήμερα μας λέει ο κ. Παπαχελάς, συμβάλλουν άραγε στην καταπολέμηση του αντιευρ ωπαϊκού λαϊκισμού και της συνω μοσιολογίας και στην ανάπτυξη του λογικώς σκέπτεσθαι των πολ ιτών;