Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Α. Τζιτζικώστας: Επιχειρούν να καταργήσουν τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους

Την άμεση απόρριψη της πρότασης της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών για το διορισμένο διοικητικό γραμματέα, αναπληρωτή διοικητικό

γραμματέα και τις διορισμένες διοικήσεις των νομικών προσώπων των Δήμων και των Περιφερειών όλης της χώρας ζήτησε με παρέμβασή του στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε στους Περιφερειακούς Συμβούλους ότι αύριο(σήμερα) στις 11 το πρωί στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα κοινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ενημέρωσε για τη θέση που θα έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας παράλληλα την καταδίκη της συγκεκριμένης πρότασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι αλλαγές που φέρνει στον Καλλικράτη αυξάνουν τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εντούτοις, αποδεικνύεται ότι έρχονται με μια πρόταση που θυμίζει την Τουρκία του κ. Ερντογάν, ο οποίος κατήργησε τους μη αρεστούς σ’ αυτόν Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Επειδή σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν με τέτοιο τρόπο τα πράγματα, η Κυβέρνηση αποφασίζει να διορίσει τον αρεστό της διοικητικό γραμματέα, αναπληρωτή διοικητικό γραμματέα και μέλη των διοικήσεων των νομικών προσώπων Δήμων και Περιφερειών. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να καταργήσουν τους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες.
Σε ό,τι μας αφορά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να κάνει μια τέτοιου είδους οπισθοδρομική επιλογή για την Αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλουμε περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη αποκέντρωση, περισσότερες αρμοδιότητες με τους αναλογούντες πόρους στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Δεν θα δεχτούμε οι διορισμένοι να υποκαταστήσουν τους νόμιμα εκλεγμένους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι εκτροπή», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.