Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

51α ΔΗΜΗΤΡΙΑ- «Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ GINI» ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

Τα εγκαίνια της έκθεσης της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο «ο συντελεστής Gini» (Gini coefficient), θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, στις 20.00,
στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 857978).
Η έκθεση, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 51ων  Δημητρίων, θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2016. Ο συντελεστής Gini είναι μια στατιστική μέτρηση του εισοδήματος και της κατανομής του πλούτου. Είναι ένας αριθμός μεταξύ 0 και 1, όπου το 0 σημαίνει την τέλεια ισότητα και 1 σημαίνει την τέλεια ανισότητα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, την οποία επιμελείται ο Ιστορικός τέχνης, Γιάννης Μπόλης, θα παρουσιαστούν νέα έργα της Δαμπασίνα, που συνθέτουν μια ενιαία εγκατάσταση.
«Ο ομφαλός», στο κέντρο του οθωμανικού μνημείου, είναι ο πυρήνας της εγκατάστασης, που εκφράζει μια ζοφερή και κυνική διαπίστωση. Το βαλσαμωμένο κεφάλι ενός μεγαλόσωμου ελαφιού, πάνω από το οποίο κρέμεται ένα φύλλο χαρτιού με τη φράση: «Τα 62 πλουσιότερα άτομα κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το ήμισυ της ανθρωπότητας - ήτοι 3,5 δισεκατομμύρια άτομα». 
Η ενότητα από ζυγαριές αναπτύσσεται στο χώρο, δημιουργώντας ένα λαβύρινθο μέσω του οποίου η καλλιτέχνιδα «ζυγίζει» τις προσωπικές της εμπειρίες και αλήθειες, τις μνήμες και τις καταβολές της και αναφέρεται στη σύγχρονη συνθήκη μιας εποχής παντοδυναμίας των αριθμών, των μετρήσεων, των μεγεθών, των στατιστικών πινάκων και αναλύσεων.
Οι φωτογραφίες της, τοποθετημένες εκατέρωθεν της εισόδου στον κεντρικό χώρο του τζαμιού, απεικονίζουν εκδοχές του ίδιου του μνημείου, το οποίο ήταν προορισμένο για τις γυναίκες, σε σαφή διαχωρισμό από τους άντρες. Σε άμεση συνάρτηση και διάλογο με τις φωτογραφίες, αναπτύσσεται η εγκατάσταση από πόρτες με μαύρα τζάμια, σε παράταξη, εν είδει αδιαπέραστου τείχους, που λειτουργούν ως χαρτογραφήσεις των ορίων μεταξύ γυναικείας και ανδρικής κατάστασης και ως επισήμανση στο εκρηκτικά διογκούμενο προσφυγικό ζήτημα.  
Στη διάρκεια των εγκαινίων ο μουσικός, Joachim Latarjet, θα ερμηνεύσει συνθέσεις του.
            Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή κατά τις ώρες 10.00 έως  18.00 και το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.00.