Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Το δεύτερο μηχάνημα πρόσβασης ΑμΕΑ ‘SEATRAC’ από την Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ, στο Δήμο Κατερίνης σε ακτή του Δ.Δ. Ολυμπιακής Ακτής

 Εγκαταστάθηκε, τέθηκε σε λειτουργία και παραδόθηκε στο κοινό και το δεύτερο μηχάνημα πρόσβασης ΑμΕΑ ‘SEATRAC’ από την
Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ, στο Δήμο Κατερίνης σε ακτή του Δ.Δ. Ολυμπιακής Ακτής.

Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας:
«Μία από τις βασικές αρχές τις ελευθερίας των πολιτών στις δημοκρατικές και πολιτισμένες κοινωνίες είναι η απόλαυση όλων των κοινών αγαθών χωρίς περιορισμούς. Η "προνομιούχα" περιοχή της παραλίας και της πρόσβασης στη θάλασσα γίνεται πλέον απόλαυση και των ατόμων με ειδικά κινητικά προβλήματα, χάρη στο SEATRAC που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους αλλά και την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών στις παραλίες της Πιερίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.


Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, συνεχίζοντας το σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε σήμερα στο Δήμο Κατερίνης και στο Δήμαρχο, Σάββα Χιονίδη, το ελληνικής ιδέας και κατασκευής σύστημα SEATRAC που διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε παραλία του Δ.Δ. Ολυμπιακής Ακτής». 
 Σάββας Χιονίδης, Δήμαρχος Κατερίνης:
«Με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Κατερίνης. Στο πλαίσιο αυτό, θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) στις ακτές, διευκολύνονται, στηρίζονται έμπρακτα, μέσα από τη διαμόρφωση και αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών.
Προς την κατεύθυνση αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, καθώς με την αγαστή και εποικοδομητική μας συνεργασία, γίνεται σήμερα η παράδοση, η εγκατάσταση και λειτουργία της ράμπας πρόσβασης των ΑμεΑ «SEATRAC» στην Ολυμπιακή Ακτή.Με κυρίαρχο στοιχείο το σεβασμό στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες και την εξασφάλιση της προσβασιμότητας τους, επιδιώκουμε οι παραλίες της Κατερίνης να είναι ανοιχτές και φιλόξενες για όλους».


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, παρέδωσε χθες Τετάρτη, 17.08.2016 την πρώτη μονάδα μη μόνιμης συναρμολογούμενης διάταξης ‘SEATRAC’ στο Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου, Κώστα Δημόπουλο, που εγκαταστάθηκε σε ακτή του Δ.Δ. Νέων Πόρων και σήμερα, Πέμπτη 18.08.2016 τη δεύτερη μονάδα στο Δήμαρχο Κατερίνης, Σάββα Χιονίδη, σε παραλία του Δ.Δ. Ολυμπιακής Ακτής.
Την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και τον Δήμαρχο Κατερίνης, κατά την παράδοση του Seatrac, συνόδευαν ο εντεταλμένος σύμβουλος της Π.Ε. Πιερίας σε θέματα δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας κ. Στέφανος Μπιτόπουλος, με τη συνδρομή του οποίου καταφέραμε να εντάξουμε την χρηματοδότηση του έργου στο Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών της Π.Ε. Πιερίας προϋπολογισμού 74.400 ευρώ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης κ. Κυραϊλίδης Χρυσόστομος o οποίος παρέλαβε διοικητικά την εγκατάσταση Seatrac για το Δήμο Κατερίνης και ο επιστημονικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς.

Η χρηματοδότηση της προμήθειας και πρώτης εγκατάστασης του πρωτοποριακού αυτού συστήματος έγινε μέσω του Προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενώ οι επιλογές των θέσεων έγιναν από τις αντίστοιχες Δημοτικές Αρχές έτσι ώστε να επιτρέπεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των ΑΜΕΑ, λαμβάνοντας υπόψη τη γειτνίασή τους σε σταθμό ναυαγοσώστη.


Φιλικό ως προς τα υλικά κατασκευής για το περιβάλλον, εύχρηστο και ασφαλές για τον ωφελούμενο ή / και τους συνοδούς αυτού, το σύστημα ‘SEATRAC’ που εγκαταστάθηκε στις δύο παραλίες της Πιερίας, είναι ενεργειακά ανεξάρτητο και κατασκευασμένο από ανθεκτικά, σχεδιάστηκε να παρέχει σε κινητικά ανάπηρους ή σε άτομα τα οποία εν γένει είναι περιορισμένης κινητικότητας, τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς όμως να γίνεται δυσχερής η διέλευση των υπόλοιπων επισκεπτών – χρηστών.
Σκοπός της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι θα δοθεί στα άτομα με ειδικές ανάγκες η ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι στις παραλίες της Πιερίας, χωρίς καμιά άλλη βοήθεια.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν το έργο της κοινωνικής περιφερειακής συνείδησης και ευαισθησίας που καθημερινά αποδεικνύουν ότι τους χαρακτηρίζει.