Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ο Χάρης Τζαμακλής παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 73 χρόνια από τη σφαγή του Κομμένου Άρτας

  Με την ιδιότητα του μέλους της Διακομματικής Kοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, παραβρέθηκε την
Τρίτη 16 Αυγούστου 2016 ο Χάρης Τζαμακλής στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 73 χρόνια από τη σφαγή του Κομμένου Άρτας. 


Τη μνήμη των 317 μαρτύρων - θυμάτων (ανάμεσά τους 97 νήπια και παιδιά ηλικίας έως 15 ετών και 119 γυναίκες) της ναζιστικής θηριωδίας του Κομμένου στις 16 Αυγούστου 1943 τίμησε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 


Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος κατά τον χαιρετισμό του στο θέμα της διεκδίκησης των οφειλών, μεταξύ άλλων τόνισε: 
«Για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου η χώρα μας για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη εθνική στρατηγική. 


Η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος. Είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση, σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης, να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 


Εμείς από την δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα. Ο ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές από αυτή που περνά τα τελευταία χρόνια. Και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες διεκδικώντας και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε δεν επαιτούμε. Είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. 


Το ιστορικό μας χρέος για δικαίωση σε σχέση με γερμανικές οφειλές σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Δεν επιθυμούμε να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς, αλλά να κλείσουμε αυτή την ανοικτή πληγή στο σώμα της Δικαιοσύνης».