Η επιστολή του ΣΕΒΕ αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Με έκπληξη και μείζονα προβληματισμό για μια ακόμη φορά παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την πραγματοποίηση της διοργάνωσης του «No Border Camp» με αυθαίρετη κατάληψη των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα όσα προβλήματα αυτή συνεπάγεται για το ίδιο το πανεπιστήμιο, την πόλη, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της, την αξιοπιστία της χώρας, της πόλης και του πανεπιστημίου σε διεθνές επίπεδο.
Όπως ενημερωθήκαμε αλλά και παρακολουθούμε και πέραν κάθε ιδεολογικοπολιτικής άποψης -και προσέγγισης του προσφυγικού ζητήματος-, η διοργάνωση της εν λόγω δράσης έγινε αυθαίρετα, χωρίς καμία συνεννόηση και λήψη άδειας από το ΑΠΘ, δεν σχετίζεται κατ’ ουδένα τρόπο με το πανεπιστήμιο, δεν συνάδει με τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα, παρεμποδίζει τη λειτουργία του, αμαυρώνει τη δημόσια εικόνα του και ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Προσπάθειες μάλιστα για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης για την φιλοξενία της εκδήλωσης έπεσαν στο κενό.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνιστά ένα πρότυπο διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα που κοσμεί την πόλη μας και την χώρα μας γενικότερα και «ευθύνεται» για το ιδιαίτερα αξιόλογο και καταρτισμένο επιστημονικό/ερευνητικό προσωπικό που εκπαιδεύει και το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και της καλής εικόνας του, στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό, είναι με κάθε τρόπο αναγκαία και επιβεβλημένη.
Πρόσφατη μάλιστα έρευνα δείχνει ότι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας είναι νέοι επιστήμονες και μηχανικοί που παράγουν για λογαριασμό των χωρών που τους φιλοξενούν περίπου 13 δις € το χρόνο. Αυτοί είναι και μια μεγάλη ελπίδα να μεταλαμπαδέψουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στην χώρα, όταν με το καλό ξεκινήσει η ανάκαμψη. Ενέργειες όπως το «No border camp», απαξιώνουν την εικόνα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μας στα μάτια των νεαρών επιστημόνων, επιτείνουν την τάση φυγής τους και το brain drain και καθιστούν την επιστροφή τους στην χώρα λιγότερο ελκυστική. Η επιβίωσή μας όμως, τόσο της χώρας όσο και των εξαγωγών της, εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της.
Πέραν αυτού, η συνολική παρουσία στην πόλη των συμμετεχόντων στη διοργάνωση, με δεδομένες ήδη την αναστάτωση στην πόλη, την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και τις - προς το παρόν μόνο – υλικές ζημίες/φθορές, πλήττει την εικόνα και αξιοπιστία της φιλόξενης και εξωστρεφούς πόλης μας, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας, στοιχείο που αναμφίβολα μας ενδιαφέρει άμεσα και ως πολίτες της και ως φορολογούμενους και ως εξαγωγείς των οποίων η δραστηριότητα εξαρτάται άμεσα από την καλή εικόνα, το branding της χώρας και της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό.
Είναι προφανές ότι σε καμία άλλη προηγμένη και ευνομούμενη χώρα του κόσμου δεν θα μπορούσε με τέτοια αυθαιρεσία να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία, με όλους τους υπεύθυνους να παρακολουθούν απλώς ως θεατές την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.
Ας θυμηθούμε και τη – σε σύγχρονη και ελεύθερη μεταφορά – ρήση του Ισοκράτη: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ζητούμε να προχωρήσετε, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΑΠΘ και τις αρμόδιες Αρχές, σε όλες τις απαραίτητες και αυτοδικαίως επιβαλλόμενες ενέργειες για την προστασία του ΑΠΘ, της σημαντικής αυτής επένδυσης της ελληνικής κοινωνίας για την εκπαίδευση των παιδιών της αλλά και της πόλης γενικότερα, την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από την τρέχουσα διοργάνωση με όποιο πρόσφορο μέσο και την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Ας αναλάβει επιτέλους ο καθένας τις ευθύνες του.»