Να όμως που οι εκλογές διεξάγονται για να επιλέγουν οι πολίτες τους αντιπροσώπους τους και όχι τα κόμματα τους εκπροσώπους τους. Άλλο πράγμα οι εθνικές βουλευτικές εκλογές και άλλο οι κομματικές εκλογές. Έπειτα, άλλο πράγμα η απλή αναλογική που όλοι λένε ότι εισάγει ο νόμος και άλλο η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Όσο για την διεύρυνση του εκλογικού σώματος με ανήλικες, αυτή δεν περιορίζεται στους δεκαεφτάρηδες αλλά εκτείνεται και σε δεκαεξάρηδες, που ενδέχεται στο εξής να θεωρούνται ενήλικες και να αποκτούν εμμέσως πλην σαφώς όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ενήλικα και να χάσουν την ειδική προστασία του νόμου.
Συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου είναι αυτή :
Άρθρο 01 – Ηλικία κτήσης δικαιώματος εκλέγειν
Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του π.δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57) «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους.»
Και το άρθρο 4 του π.δ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57) προβλέπει ότι:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ́ Δικαίωμα του εκλέγειν
Άρθρο 4
(Άρθρο 4 Π.Δ. 96/2007) Απόκτηση του δικαιώματος
1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.
2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.
Συνεπώς, από την 1 Ιανουαρίου “δεκαεφτάρηδες” είναι και οι δεκαεξάρηδες που γεννήθηκαν τέλος της χρονιάς (Δεκέμβριο, Νοέμβριο κλπ.)