Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Αξιοποίηση της Γεωθερμίας με επενδύσεις υδροπονίας και καινοτομίας σε θερμοκηπιακές μονάδες με πολιτικές εξωστρέφειας

 Αξιοποίηση της Γεωθερμίας με επενδύσεις υδροπονίας και καινοτομίας σε θερμοκηπιακές μονάδες με πολιτικές εξωστρέφειας - Το παράδειγμα του γεωθερμικού πεδίου στον Νέστο - Στρατηγική για την αξιοποίηση της δυναμικής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας


Επενδύσεις  που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας με την χρήση γεωθερμίας σε μονάδες θερμοκηπίων επισκέφτηκε τη Δευτέρα 16.5.2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης, και αναπτύσσονται στο γεωθερμικό πεδίο της πεδιάδας του ποταμού Νέστου, στους νομούς Καβάλας και Ξάνθης. Πρόκειται για θερμοκηπιακές μονάδες που χρησιμοποιώντας την γεωθερμία, μειώνουν κάθετα το κόστος παραγωγής, αφού με το γεωθερμικό ρευστό του πεδίου, που προσφέρεται σε εξαιρετικά ικανοποιητική τιμή, θερμαίνονται οι εγκαταστάσεις των 100 στρεμμάτων ώστε τα παραγόμενο προϊόν να έχει ανταγωνιστική τιμή στην αγορά, τόσο την εσωτερική όσο και την ευρωπαϊκή.
Ταυτόχρονα οι Θερμοκηπιακές αυτές μονάδες παράγουν κηπευτικά προϊόντα με καινοτομικές τεχνικές υδροπονίας, με καινοτομικές πρακτικές  ως προς την φυτοπροστασία (χρήση ωφέλιμων εντόμων που χρησιμοποιούνται στην βιολογική καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων εντός των θερμοκηπίων), με αποδεικνυόμενη  προτεραιότητα στην ποιότητα των κηπευτικών, με πιστοποίηση και επωνυμία των προϊόντων και με ένταση στις πολιτικές εξωστρέφειας. Ο σχεδιασμός και οι μελέτες των νέων αυτών επενδύσεων έχουν θέσει ως στόχο την επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού έως και μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος, αφού εκτός από την αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας, συνδυάζουν την χρήση ηλιακής ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά για την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται στην λειτουργία των μονάδων και με βιολογικό καθαρισμό γ΄ βαθμού.


Μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό στις επισκέψεις συμμετείχαν οι τοπικοί βουλευτές στις μεν εγκαταστάσεις θερμοκηπίων Νομού Καβάλας οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας  Γεώργιος Παπαφιλίππου, Κώστας Μορφίδης και ο διευθυντής του γραφείου του Δημήτρη Εμμανουηλίδη, ενώ στα «Θερμοκήπια Θράκης» του Νομού Ξάνθης αντιστοίχως οι βουλευτές Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Γρηγόρης Στογιανίδης, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Θερμοκηπίων και των γεωτρήσεων του Γεωθερμικού Πεδίου Νέστου και ενημερώθηκαν από τους μηχανολόγους μηχανικούς και τους γεωπόνους των επενδύσεων.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπογραμμιστεί, ότι την κατασκευή των καινοτόμων  αυτών υδροπονικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων έχουν αναλάβει ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με υλικά κατασκευής στην συντριπτική πλειοψηφία από την ελληνική αγορά.
Στο ενδιάμεσο των επισκέψεων στις θερμοκηπιακές μονάδες ο Αναπληρωτής Υπουργός συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νέστου, κ. Ευάγγελο Τσομπανόπουλο και ενημέρωσε σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος για το γεωθερμικό πεδίο στην περιοχή του Νέστου, έργο που κρίνεται υποδειγματικό για τις περιοχές της πατρίδας με γεωθερμικά πεδία, αφού η αξιοποίηση αυτή συνιστά κρίσιμο παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων.