Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Στον καταυλισμό των προσφύγων στη Χράνη παραβρέθηκε το καλλιτεχνικό εργαστήρι δημιουργίας και έκφρασης της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης

   Την Κυριακή  10/4/2016 το καλλιτεχνικό εργαστήρι  δημιουργίας και έκφρασης  της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης, παραβρέθηκε  στον καταυλισμό  των προσφύγων, στο δημοτικό διαμέρισμα
της  Χράνης,  για να  ψυχαγωγήσει, να διασκεδάσει  τα προσφυγόπουλα  θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.


Για τρεις ώρες τα παιδιά  ζωγράφισαν, έκαναν  χειροτεχνία, έπαιξαν, ξεχνώντας για λίγο τη φρίκη του πολέμου αλλά και τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν στον καταυλισμό της Χράνης, τον οποίο η κυβέρνηση τον βάφτισε κέντρο φιλοξενίας.


Η  αντιπροσωπεία  της  Λ.Ε. διαπίστωσε οτι  στον καταυλισμό υπάρχει παντελής έλλειψη του κράτους  για την αντιμετώπιση  των προβλημάτων υγείας που προκύπτουν. Δεν υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες που  να  μπορούν  να προσφέρουν  έγκαιρα και σωστά  τις υπηρεσίες περίθαλψης για  κάθε  μικρό  και  μεγάλο πρόβλημα υγείας που ξεσπά  στον καταυλισμό  λόγω των συνθηκών, της  κακής διαβίωσης, της κακής διατροφής κλπ. Δεν υπάρχει κανένας  ουσιαστικός  χώρος  σίτισης που να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τα παιδιά και τους μεγάλους.


Η  αντιπροσωπία  της Λ.Ε.  συζήτησε  με μια  μεγάλη ομάδα  προσφύγων για τις αιτίες του πολέμου, για τις συνθήκες διαβίωσης, κ.α. Αυτό που ζητούσαν  επίμονα οι πρόσφυγες  από τη Λ.Ε. ήταν  να βοηθήσουμε  έτσι ώστε να φύγουν  από  τον καταυλισμό  και να πάνε στις  χώρες  του προορισμού τους ή διαφορετικά, όπως  μας έλεγαν,  να τους βοηθήσουν  να γυρίσουν πίσω στη πατρίδα τους. Η  απόγνωση, το αδιέξοδο, ο πόνος, η αγανάκτηση ήταν τα  συναισθήματα που εναλλάσσονταν στα πρόσωπα  των  προσφύγων, αφού δεν ξέρουν  πόσο θα μείνουν εδώ και πότε θα φύγουν. Νιώθουν εγκλωβισμένοι μέσα σε  απαράδεκτες συνθήκες, ενώ παράλληλα  μεγαλώνει ο κίνδυνος για την υγεία τους αφού δεν υπάρχουν χώροι που να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες διαμονής.


Η αντιπροσωπεία  της Λ.Ε. εξέφρασε  τη συμπαράσταση της ενώ παράλληλα   εξήγησαν  στους  πρόσφυγες οτι ο λόγος που βρίσκονται εδώ είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών  πολέμων της  Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι στόχο  έχουν να ελέγξουν τις πηγές ενέργειας, τους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα το αιματοκύλισμα των λαών και επίσης οτι και αυτοί πρέπει  να αγωνιστούν  ενάντια  στους ιμπεριαλιστές κλπ.. Τους εξηγήσαμε οτι  εδώ  βρίσκονται εγκλωβισμένοι με απόφαση της Ε.Ε., χωρίς  να  γνωρίζουν πότε θα φύγουν.


 Δηλώσαμε οτι θα δυναμώνουμε  τον αγώνα μας ενάντια σε αυτές τις αποφάσεις ώστε  να πάνε  στις χώρες  του προορισμού τους, καθώς  επίσης  να καλυτερεύσουν  οι συνθήκες  διαβίωσης στον καταυλισμό που μένουν. Θα αγωνιστούμε  να πάρει πίσω  η κυβέρνηση με την Ε.Ε.  την απόφαση  που κλείνουν τα   σύνορα και   παραβιάζουν  τη συνθήκη  της Γενεύης η οποία προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση  των προσφύγων και  τους εγκλωβίζουν στη χώρα μας,  θύματα  των δικών τους   ιμπεριαλιστικών  πολέμων.

Γραφείο τύπου Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης