Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Διακοπή των διαπραγματεύσεων έως τις 18 Απριλίου/ Στο παρά 5΄του Eurogroup θα κλείσει η αξιολόγηση

Μετά τις 18 Απριλίου, όταν και θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (15-17 Απριλίου) στην Αθήνα
θα κλείσουν οι εκκρεμότητες σε ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και δημοσιονομικά. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ανακοινώνοντας «παύση εργασιών» στη διαπραγμάτευση.


«Μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις, αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε μια παύση για να πάμε όλοι στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούν τόσο οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να συμφωνηθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά την Ουάσιγκτον, δηλαδή τη Δευτέρα, για να επιτευχθεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αν και ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκεί ο χρόνος για να συνταχθεί το staff level agreement, ήτοι η συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup για την επικύρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
«Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup. Υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος σε πολλά θέματα. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά άλλα μικρά που δεν είχαμε το χρόνο να τα συζητήσουμε έγινε σε όλους μας προφανές ότι δεν ήταν δυνατόν να βγει το staff level agreement μέχρι σήμερα τα χαράματα, γιατί οι πιο πολλοί θέλουν να φύγουν αύριο να πάνε στην Ουάσιγκτον όπου αρχίζουν οι συναντήσεις», ανέφερε.
Ο κ. Τσακαλώτος δεν ήταν σε θέση να αναφέρει εάν θα βγάλουν κάποια δήλωση και οι θεσμοί, ενώ ερωτηθείς για το εάν αυτή η παύση μας δημιουργεί πρόβλημα ενόψει συνόδου ΔΝΤ Ουάσιγκτον απάντησε «δεν νομίζω».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχουμε κλείσει κάποιο από τα μεγάλα θέματα ανέφερε: «Όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «είμαστε αρκετά κοντά σε πολλά δύσκολα θέματα».
Σημειώνεται ότι τα ζητήματα που απασχόλησαν χθες τις συζητήσεις ήταν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα «κόκκινα» δάνεια. Αντίθετα, δεν ετέθησαν, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ζητήματα των υπουργείων Ενέργειας, Παιδείας και Δικαιοσύνης, αλλά και το θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Τι συζητήθηκε


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

cnn.gr