Τρίτη 12 Απριλίου 2016

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Το 3ο εργαστήρι για τις αστικές διατροφικές πολιτικές διοργανώνει την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, από τις 11.00 έως τις 16.00, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου
Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Fair Trade Hellas, στο Πρώην Στρατόπεδο Καρατάσου, στην Πολίχνη.
Η εκδήλωση αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει και να προτρέψει τους  συμμετέχοντες να σκεφτούν γύρω από τα θέματα των αστικών διατροφικών πολιτικών και τις πρακτικές εφαρμογές που σχετίζονται με την πρόσβαση στην τροφή από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, το Δίκαιο Εμπόριο και την Κοινωνική αγροδιατροφική ισότητα.
Απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα Διατροφικό Συμβούλιο της πόλης, το οποίο θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει μια αποτελεσματική Αστική Διατροφική Πολιτική της Θεσσαλονίκης, δίνοντας παράλληλα συνέχεια στο 1ο και 2ο εργαστήρι, που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2015 και το Φεβρουάριο του 2016, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Το εργαστήρι με τίτλο «Ελάτε να φυτέψουμε το σπόρο του Αγροδιατροφικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης! Τα εργαλεία μας; Δίκαιο Εμπόριο & Κοινωνική Αγροδιατροφική ισότητα» θα ξεκινήσει με τη συμβολική σπορά που θα πραγματοποιήσουν οι συμμετέχοντες. Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος παραγωγοί από την Ελλάδα καθώς και δύο Ινδοί ακτιβιστές, που θα αναφερθούν στην εμπειρία τους από ανάλογες πρακτικές στη χώρα τους.
Η δράση πραγματοποιείται στo πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Food Smart Cities for Development στο οποίο συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκές πόλεις και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των αστικών κέντρων στην αλλαγή της αστικής παραγωγής τροφίμων και του καταναλωτικού προτύπου, προωθώντας ανθεκτικά και δίκαια τοπικά συστήματα τροφίμων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε το Σύμφωνο του Μιλάνου για την Διατροφική Πολιτική στα Αστικά Κέντρα τον Οκτώβριο του 2015, συμμετέχοντας έτσι σε μια κίνηση με στόχο την οργανωμένη προσέγγιση και αλλαγή της γενικότερης αστικής διατροφικής εικόνας και συμπεριφοράς των πολιτών. Το παγκόσμιο δίκτυο Fair Trade δημιουργήθηκε με στόχο να προστατεύσει το νομικό δίκαιο, τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των μικροπαραγωγών.
Η συμμετοχή στο 3ο εργαστήρι δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση, ωστόσο απαιτείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική διεύθυνση kelly.g@fairtrade.gr. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6971925570.