Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

«Η ημέρα της Μαρμότας και η διαπραγμάτευση...» - Του Καλπακίδη Δαμιανού

«Η ημέρα της Μαρμότας και η διαπραγμάτευση...»
Του Καλπακίδη Δαμιανού
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αυτό που βιώνουμε ως πολίτες είναι μια ημέρα της Μαρμότας.  Σύμφωνα
με την ομώνυμη ταινία του 1993 (Groundhog Day) με τον Μπιλ Μάρεϊ. στην ετήσια Μέρα της Μαρμότας, ο πρωταγωνιστής βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά.
Ακριβώς αυτό βιώνουμε με τις περίφημες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια συνεχή επανάληψη μιας «ηρωικής» διαπραγμάτευσης που καταλήγει πάντα με τα ίδια γνωστά αρνητικά αποτελέσματα, για την χώρα.
Ο πρωθυπουργός που θα έσκιζε τα μνημόνια και θα έκανε τις αγορές να χορέψουν, φέρνει ένα ακόμη μνημόνιο και μάλιστα πακέτο με ένα τέταρτο μνημόνιο «κάβα» , που θα περιλαμβάνει ακόμη χειρότερα μέτρα. Φυσικά από το κάδρο των ευθυνών δεν πρέπει να ξεφύγουν ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς στη ζυγαριά μεταρρυθμίσεις ή οριζόντια μέτρα, πάντα επικρατούσε το δεύτερο προς τέρψη μια εκλογικής πελατείας που απλά επιθυμούσε να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα.
Το πρόσημο των μεταρρυθμίσεων πολλές φορές καθορίζει όμως και την ίδια την φύση των μεταρρυθμίσεων. Ο  πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Παυλόπουλος την γιγάντωση του δημόσιου τομέα με τις αθρόες προσλήψεις, τις θεωρούσε τότε μεταρρύθμιση. Το ερώτημα πλέον που δημιουργείται είναι ποιες πρέπει να είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις και ποιοι θα κληθούν να τις εφαρμόσουν.
Όποιος πιστεύει ότι το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,   μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που για πολλά χρόνια όχι μόνο δεν τις πρότεινε  αλλά αντίθετα συνέβαλε στην μη εφαρμογή τους, πλανάται οικτρά.
 Η παρούσα κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να  επιχειρεί να στρέψει τους πολίτες τον έναν απέναντι στον άλλον.  Δεν έχει νόημα να κατηγορηθούν για ανεπάρκεια οι υπουργοί, ούτε για έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση, καθώς τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  δεν τα βιώνουν μόνο οι πολίτες αλλά και οι χιλιάδες πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας..
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα μια διαφορετική πολιτική πρόταση με την συμμαχία των πολιτών που παράγουν. Αυτή πρέπει να εκπορεύεται από τον προοδευτικό χώρο με τις αξίες και τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.  Αν δεν θέλουμε να ζούμε την ημέρα της Μαρμότας, πρέπει να συμμετέχουμε στη συζήτηση όλοι, όσοι πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η χώρα.. Αλλιώς πολλοί φοβάμαι ότι  θα ξαναζήσουμε,  το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015 , με τη διαφορά ότι  κανείς δεν θα έχει όρεξη, ούτε να γελάσει με τις μεταμφιέσεις του Καμμένου  και τα αγγλικά του κ. Τσίπρα…