Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Μάλλον πιστώνονται Δευτέρα απόγευμα περί τα 700 εκατ. ευρώ ενιαία ενίσχυση

Εντείνονται οι διεργασίες ώστε να καταστεί δυνατή η πίστωση των λογαριασμών των αγροτών μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας (σήμερα δηλαδή) με τη δεύτερη
δόση των ενισχύσεων, που αντιστοιχούν στα υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και στο λεγόμενο πρασίνισμα.
Οι τελευταίες πληροφορίες της Agrenda και του AgroNews κάνουν λόγο για επίσπευση των διαδικασιών πληρωμών, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας, που επιδιώκει να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το τεράστιο βάρος που επιφέρουν στους αγρότες οι ρυθμίσεις για ασφαλιστικό και φορολογία. Η όλη στρατηγική έχει να κάνει και επίσης με την κυβερνητική προσπάθεια να πεισθούν οι βουλευτές της επαρχίας για την ψήφιση των παραπάνω νομοθετημάτων, όπως και με τις τακτικές κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας της πλατείας Βάθη να πείσει, ενόψει ανασχηματισμού ότι όλα στον αγροτικό χώρο βαίνουν καλώς.
Οι τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν μάλιστα το ποσό που θα πιστωθεί τελικά στους λογαριασμούς των αγροτών  από τα 650 στα 700 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνονται σ’ αυτό 550 εκατ. ευρώ από πρασίνισμα και 150 εκατ. ευρώ από υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης. Μαζί με τα παραπάνω αναμένεται να δοθεί και η ενίσχυση από το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών για το μήνα Μάρτιο ύψους 6 εκατ. ευρώ περίπου.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε

Απόγευμα Μεγάλης Τρίτης πιστώνονται 650 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης
Μεγάλη Τρίτη ως και Μεγάλη Τετάρτη διαµηνύουν από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πληρωθούν περί τα 600 µε 650 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και το πρασίνισµα στους παραγωγούς. Με τους αγρότες, ωστόσο, να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα χρήµατα που αναµένεται να βρουν στους λογαριασµούς του.
Κι αυτό αφενός γιατί η έκδοση των οριστικών δικαιωµάτων κινήθηκε στα επίπεδα των προσωρινών, απογοητεύοντας τους παραγωγούς που περίµεναν περισσότερα και αφετέρου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενστάσεις –τουλάχιστον οι δύσκολες – δεν εξετάστηκαν καν, µε αποτέλεσµα εκατοντάδες αγρότες να µείνουν για άλλη µια φορά εκτός πληρωµής.
Όπως θα φανεί και από τις πιστώσεις της επόµενης εβδοµάδας, η σαθρή µηχανογραφική βάση σε συνδυασµό µε την αγωνιώδη προσπάθεια των αρµοδίων να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσµου και να µην βγουν για ακόµα µια φορά εκτεθειµένοι, η επικείµενη πληρωµή θα είναι µια µεγάλη έκπληξη. Παρ’ όλα αυτά από την πλευρά του, µιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι «εντός της Μεγάλης Εβδοµάδας περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον αγροτικό χώρο», τονίζοντας ότι «όσα, σχετικά µε τις πληρωµές, έχει υποσχεθεί θα γίνουν εντός του χρόνου των δεσµεύσεών του».
Σχετικά µε την πληρωµή που αφορά το πρασίνισµα, το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και την εξισωτική, ιδιαίτερα στα µικρά νησιά του Αιγαίου, ο ίδιος τόνισε ότι «υλοποιούµε τις δεσµεύσεις µας και µέσα από τις δύσκολες συνθήκες που διαµόρφωσε η νέα ΚΑΠ. Είµαστε συνεπείς, εξακολουθούµε να υπηρετούµε τον αγροτικό χώρο και θα δώσουµε τη µάχη για τον αγροτικό κόσµο».
Λίγες ώρες µετά την οµιλία Αποστόλου στη Βουλή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναρτά ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του στην οποία µιλάει για πληρωµή τη Μεγάλη Τρίτη συνολικού ποσού που ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριµένα αναφέρεται ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί µέχρι τη Μεγάλη Τρίτη στην καταβολή της πράσινης ενίσχυσης και του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης. Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων αυτών υπολογίζεται να ανέλθει σε 600 εκατ. ευρώ περίπου. Επιπλέον, κατόπιν συντονισµένων προσπαθειών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ∆ιαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εντός της επόµενης εβδοµάδας θα καταβληθεί και η εξισωτική αποζηµίωση έτους αιτήσεων 2015 στους δικαιούχους των νησιών του Αιγαίου, ύψους περίπου 9.300.000 ευρώ».  ∆εν βγαίνουν τα νούµερα
Τη δική του άποψη επί της επερχόµενης πληρωµής µε άλλα νούµερα και τη διαβεβαίωση ότι η εξέταση των ενστάσεων έχει ολοκληρωθεί δίνει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, σε «εσωτερική» ενηµέρωση σε … συνδαιτυµόνες και συγκεκριµένα στη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκουφά, λέγοντας ότι «το συνολικό ποσό που έχει προγραµµατισθεί να πιστωθεί Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. είναι υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης και τα 550 εκατ. ευρώ πρασίνισµα».
Βέβαια, µε δεδοµένο ότι για το 2015 το συνολικό ποσό της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.205.698.000 ευρώ και 576.589.900 ευρώ αντίστοιχα και ότι στην πρώτη δόση πληρώθηκαν 1.010.217.964,51 ευρώ σε 564.624 παραγωγούς, σηµαίνει πως τα χρήµατα είναι λιγότερα από αυτά που υπολογίζεται να καλύψουν το σύνολο των υποχρεώσεων ενιαίας, καθώς υπολείπονται κοντά στα 150 εκατ. ευρώ.
Η ανακοίνωση Σκουφά αναφέρει: «Για το χρονοδιάγραµµα των ερχόµενων πληρωµών επικοινώνησε µε το γραφείο του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισάβετ Σκούφα. Η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του 2015 (100 εκατ. ευρώ) και της πράσινης ενίσχυσης (550 εκατ. ευρώ) θα γίνει Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη». Σηµειώνεται, βέβαια, ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λένε ότι «η εξέταση των ενστάσεων για τα προσωρινά δικαιώµατα του 2015 έχει ολοκληρωθεί κανονικά. Οι δικαιούχοι των οποίων οι ενστάσεις έχουν τελεσιδικήσει, θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδοµάδα. Οι δικαιούχοι των οποίων οι ενστάσεις έχουν απορριφθεί, δεν θα πληρωθούν σε αυτή τη φάση».

Την επόµενη εβδοµάδα πληρώνονται επιτέλους 9,3 εκατ. ευρώ για την εξισωτική στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου
Τέσσερις µήνες µετά την πίστωση της εξισωτικής του 2015 στους δικαιούχους, ήρθε η ώρα -την επόµενη εβδοµάδα- να λάβουν την εν λόγω αποζηµίωση και οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Αιγαίου, που είχαν µείνει εκτός, επειδή δεν επαρκούσαν τα χρήµατα. Το δρόµο αρχικά για να µη χαθούν τα σχετικά κονδύλια και αφετέρου για να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι άνοιξε η απόφαση του γενικού γραµµατέα ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαµπου Κασίµη, µε την οποία περνούν ως ανειληµµένες υποχρεώσεις στο νέο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 48,5 εκατ. ευρώ για τις εξισωτικές αποζηµιώσεις.
Μάλιστα, µε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνεται ότι τη Μεγάλη Εβδοµάδα θα πιστωθούν 9,3 εκατ. ευρώ  για την εξισωτική του 2015 στα νησιά Αιγαίου. Υπενθυµίζεται ότι πρόκειται για µια µερίδα δικαιούχων που δεν συµπεριλήφθηκαν στην πίστωση των 106.994.011,74 εκατ. ευρώ σε 63.519 δικαιούχους που έγινε στις αρχές Ιανουαρίου, και µάλιστα µε επίσηµη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε την οποία «για τους δικαιούχους των περιοχών στόχου «Νήσοι Αιγαίου», δεν ήταν εφικτή στην παρούσα φάση η καταβολή των οικονοµικών ενισχύσεων, εξαιτίας εξάντλησης των ορίων του Εγκεκριµένου Χρηµατοδοτικού Πίνακα του ΠΑΑ 2007-2013, όπως αυτός είχε διαµορφωθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

http://www.agronews.gr/