Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Λουκέτων συνέχεια: Έκλεισε και η Σαραφίδης στην Θεσσαλονίκη

Εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή η αίτηση πτώχευσης της Σαραφίδης, Μία από τις πλέον ιστορικές αλυσίδες ηλεκτρικών της Θεσσαλονίκης

Αίτηση πτώχευσης, η οποία εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατέθεσε η Σαραφίδης, θυγατρική της "Ηλεκτρονικης"

Η εξέλιξη αυτή παρότι υπήρξε αναμενόμενη και είναι το αποτέλεσμα της πτώχευσης της άλλοτε κραταιάς αλυσίδας λιανικής, επισφραγίζει το οριστικό τέλος της παλαιότερης στη Θεσσαλονίκη εταιρείας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Όπως επισημαίνεται στην αίτηση πτώχευσης, που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το Capital.gr, το ταμείο της Σαραφίδης είναι χωρίς ρευστότητα και η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, πλέον, στις υποχρεώσεις της εμπορίας και της εν γένει δραστηριότητάς της.
"Δεν υπάρχει δε καμία ελπίδα πλέον βελτίωσης της κατάστασης, καθώς οι συνεργαζόμενοι με την μητρική εταιρεία οίκοι και δη εκείνοι του εξωτερικού προέβησαν σε αιτήματα κατάπτωσης των εγγυητικών μας επιστολών και σε καταγγελίες των συμβάσεων μας, με επιπλέον αποτέλεσμα να μην μας προμηθεύουν με εμπόρευμα. Τα ράφια και οι αποθήκες αδειάζουν και οι προμηθευτές είναι εξαγριωμένοι λόγω την αδυναμίας μας να εξυπηρετήσουμε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μας. Οι τράπεζες στις οποίες στραφήκαμε για παροχή στοιχειώδους ρευστότητας, όπως κάναμε και στο παρελθόν, όγι μόνο δεν μας δίνουν ούτε ένα ευρώ μέσω των δανειακών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει αλλά ταυτόχρονα παρακρατούν το προϊόν από τις εισπράξεις με προγράμματα δόσεων μέσω πιστωτικών καρτών, στραγγαλίζοντας ακόμα και την πενιχρή ρευστότητα που υπήρχε" αναφέρεται στην αίτηση πτώχευσης.
Οφειλές 11 εκατ. ευρώ
Η Σαραφίδης εμφανίζει (στοιχεία Ιουνίου 2015) συσσωρευμένα χρέη άνω των 11 εκατ. ευρώ, με τη χρεοκοπημένη "Ηλεκτρονική" να αδυνατεί να συνδράμει, όπως έκανε στο παρελθόν, στην επιβίωσή της. Από το παραπάνω ποσό περίπου 785 χιλιάδες ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμα δάνεια, ενώ οι ζημιές προ φόρων (1/7/2014 - 30/6/2015) ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε ποσό 3,9 εκατ. περίπου έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, μείωση (-51,69%) που οφείλεται εκτός από την οικονομική κρίση στο κλείσιμο τριών καταστημάτων.
Από το 1969
Η Σαραφίδης ιδρύθηκε το 1969 με έδρα την οδό Ερμού 29 στη Θεσσαλονίκη και αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Υπήρξε η πρώτη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών στην Θεσσαλονίκη που προχώρησε σε ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων εγκαινιάζοντας το δεύτερο κατάστημα της στην Ανατολική Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1988. Από το 1997 έως και το 2009 εγκαινίασε εννέα νέα υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Κοζάνη, Βόλο, Τρίκαλα και Κατερίνη, ενώ το 2007 η Σαραφίδης προσχώρησε στον όμιλο Ηλεκτρονική.
Ο αριθμός των εργαζομένων της από 53 στις 30/6/2014 μειώθηκε, έναν χρόνο μετά, σε 35, όπως και οι παροχές προς το προσωπικό: από άνω του 1 εκατ. ευρώ σε 497,8 χιλιάδες ευρώ.
Πηγή: Capital.gr
http://news247.gr