Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Σουηδία προς πολίτες: Μην δίνετε χρήματα στους Ευρωπαίους μετανάστες-ζητιάνους

Η σουηδική κυβέρνηση είπε στους πολίτες της να μην δίνουν χρήματα σε ζητιάνους ή αφήνουν τα παιδιά των ζητιάνων να πηγαίνουν στο σχολείο, μετά από τον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των μεταναστών της ΕΕ στους δρόμους από χώρες
όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Η κυβέρνηση διόρισε έναν εθνικό συντονιστή για να εξετάσει πώς να αποτραπούν φτωχοί μετανάστες της ΕΕ από το μεταβούν στη σκανδιναβική χώρα. Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT, μεταξύ 3.400 και 4.100 μετανάστες της ΕΕ ήταν επαίτες στη Σουηδία την περασμένη άνοιξη, πάνω από τον εκτιμώμενο αριθμό 800 έως 2.000 το προηγούμενο έτος.
Αλλά ο αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς οι μεγαλύτεροι δήμοι έχουν δυσκολίες καταμέτρησης των μεταναστών.
Είναι κυρίως Ρομά από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά επίσης και από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.
Η νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον εθνικό συντονιστή, Martin Valfridsson, δήλωσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να αφήνει τα παιδιά των ζητιάνων να πάνε στο σχολείο. Αντί να δίνουν χρήματα σε ζητιάνους στο δρόμο, οι Σουηδοί θα πρέπει να δωρίζουν τα χρήματα σε καθιερωμένους οργανισμούς, είπε.
«Δε νομίζω ότι θα βοηθήσει τα άτομα να βγουν από τη φτώχεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστεύω ότι τα χρήματα θα δαπανηθούν καλύτερα σε οργανώσεις παροχής βοήθειας στις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες», δήλωσε ο Valfridsson κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Σουηδή Υπουργός Παιδιών, Ηλικιωμένων και Ισότητας, η Åsa Regner, επεσήμανε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό, τι θέλει, αλλά πιστεύουμε ότι η στήριξη των οργανώσεων που εργάζονται για τις ζωές των ανθρώπων στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχει νόημα αν αναρωτιέστε πώς να βοηθήσετε».
Εκτός από την αύξηση του αριθμού των μεταναστών της ΕΕ, η Σουηδία έλαβε επίσης περισσότερους από 160.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από χώρες εκτός της ΕΕ το 2015, το υψηλότερο νούμερο κατά κεφαλήν οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ. Ο υπουργός Μετανάστευσης, Morgan Johansson, έχει δεσμευθεί ότι περίπου το ήμισυ των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους κατά τα επόμενα χρόνια.
EurActiv- Henriette Jakobsen
*φωτογραφία  [Michael Coghlan/Flickr]