Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Επίκαιρη ερώτηση Καϊλή στην Επιτροπή για την κατάσταση των Ελλήνων αγροτών

Στρασβούργο, 02 Φεβρουαρίου 2016

«Επίκαιρη ερώτηση Καϊλή στην Επιτροπή για την κατάσταση των Ελλήνων αγροτών»


Προσπάθεια στις Βρυξέλλες από την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή να προστατευθεί
ο σκληρά εργαζόμενος και πλέον στοχοποιημένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,  Έλληνας Αγρότης.
Για το αν είναι σύννομα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει η Κυβέρνηση για τους αγρότες,  ρώτησε η Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ελιάς, την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.
Αν και οι φορολογική πολιτική αποτελεί εθνική αρμοδιότητα, η πολιτική ανταγωνισμού είναι αρμοδιότητα της ΕΕ και η Επιτροπή επεμβαίνει όταν η φορολόγηση στρεβλώνει την εσωτερική αγορά.
Η Εύα Καϊλή ρώτησε την Επίτροπο Ανταγωνισμού, κατά πόσο φορολογικές επιβαρύνσεις  όπως η προκαταβολή φόρου στο 100% για την επόμενη χρονιά, η φορολόγηση των επιδοτήσεων για ποσά  κάτω των 12.000 ευρώ, ή αύξηση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου και του ρεύματος που χρησιμοποιούν οι αγροτικές επιχειρήσεις και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς αντίστοιχη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, συνιστούν μέτρα που φέρνουν τους Έλληνες αγρότες σε δυσμενή θέση σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
"Η δραματική αύξηση του φόρου εισοδήματος, των φορολογικών επιβαρύνσεων λειτουργεί ήδη σαν σοκ στην αγροτική οικονομία. Ωστόσο οι περαιτέρω επιβαρύνσεις, όπως αυτές που προγραμματίζει η κυβέρνηση είναι αντιφατικές σε σχέση με τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου ανταγωνισμού, και η αρμόδια Επίτροπος θα πρέπει να πάρει μία θέση πριν να είναι αργά για τον αγροτικό παραγωγικό ιστό",  δήλωσε η Ευρωβουλευτής της Ελιάς.

Ακολουθεί η ερώτηση της Ευρωβουλευτού:

Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα έχει περιέλθει σε δεινή θέση εξαιτίας των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων που η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει στις αγροτικές επιχειρήσεις.
Τέτοιες επιβαρύνσεις περιλαμβάνουν αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος των αγροτών από το 13% στο 26%, αύξηση στην φορολόγηση των συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 26%, και αύξηση του φόρου στα αγροτικά εφόδια από το 13% στο 23%.  
Ωστόσο, η επέκταση της επιβάρυνσης περιλαμβάνει και μία σειρά από αντιφατικά μέτρα που όχι μόνο καθιστούν το όποιο επιχειρηματικό μοντέλο αγροτικής επιχείρησης μη βιώσιμο, αλλά και θέτουν ευθέως σε αμφισβήτηση τις πολιτικές ανταγωνισμού της ΕΕ, στρεβλώνοντας την εσωτερική αγορά αγροτικών προϊόντων, καθώς θέτουν σε δυσχερή  θέση την ελληνική αγροτική επιχείρηση έναντι της αντίστοιχης ευρωπαϊκής.
Συγκεκριμένα η Ελληνική Κυβέρνηση επιβάλει προκαταβολή φόρου εισοδήματος του επόμενου οικονομικού έτους στο 100%, επιβάλει φόρο στις χαμηλές επιδοτήσεις από την ΕΕ για ποσά κάτω των 12.000€, αυξάνει το φόρο κατανάλωσης ρεύματος και περιστέλλει την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ αυξάνει δραματικά τις ασφαλιστικές εισφορές με αυξήσεις που πρακτικά δεν έχουν καμία απολύτως ανταποδοτικότητα αλλά καθαρά φορολογικό στόχο. 
Ερωτάται η Επιτροπή,
Είναι οι επιβαλλόμενες επιβαρύνσεις στις αγροτικές επιχειρήσεις σύννομες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού ή επιφέρουν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγροτική αγορά;