Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή να γίνει κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Κατερίνη διαβεβαιώνουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2-2-2016
………
      Το Σάββατο 30-1-2016 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διυπουργική σύσκεψη, στην οποία αποφασίσθηκε η
επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο) καθώς και δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) σε στρατόπεδα της Σίνδου Θεσσαλονίκης και Σχιστού Αττικής.
      Την Δευτέρα 1-2-2016 ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας κ. Κώστα Κουκοδήμου ότι σ’ αυτή τη χρονική περίοδο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην Κατερίνη και γενικά στο Νομό Πιερίας. 
      Σε δύο προηγηθέντα Δελτία Τύπου (13-1-2016 και 21-1-2016) είχαμε επισημάνει ότι:
α. με βάση τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων Υπουργών δεν είχε ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Κατερίνη και ειδικά σε στρατόπεδο της Ανδρομάχης – ακόμη και μετά την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας για παραχώρηση της χρήσης του στρατοπέδου "ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ" στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης/Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (ΥΠΥ).
β. οποιαδήποτε «είδηση» ή «αποκάλυψη» περί δήθεν άμεσης μεταφοράς ανθρώπων ή εξοπλισμού (containers που βρίσκονται στη Σίνδο) ήταν παντελώς αναξιόπιστη, ανεύθυνη και ψευδής.
γ. η Κυβέρνηση με τους αρμόδιους υπουργούς είχε ξεκινήσει διάλογο με την αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ και ότι ασφαλώς θα είχε προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες.
      Περαιτέρω, είχαμε καταγγείλει και καταδικάσει κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης και εκμετάλλευσης του θέματος από συγκεκριμένα πρόσωπα και μέσα, που με πρόθεση συντηρούσε και επιβάρυνε ένα κλίμα ανεύθυνων φημολογιών, μισαλλοδοξίας και εχθρότητας έναντι της Κυβέρνησης και έναντι αιρετών εκπροσώπων, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση και τήρηση του μέτρου.
      Η κατάληξη του θέματος εκθέτει όχι μόνον όσους διέσπειραν με πρόθεση τις φήμες, αλλά και όσους – αιρετούς ή μη - το καπηλεύθηκαν με στόχο να εισπράξουν προσωπικά οφέλη είτε αποδεχόμενοι τις φήμες ως βάσιμες, είτε καλώντας σε «συναγερμό» τους πολίτες, είτε υπογράφοντας φωτογραφιζόμενοι κείμενα διαμαρτυρίας, είτε καταθέτοντας με «ιερή» αγανάκτηση έωλα επιχειρήματα.
      Το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα δεν το προκάλεσε η χώρα μας, ούτε η τωρινή, ούτε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να προσεγγίζεται, ούτε αντιμετωπίζεται με ακροδεξιές έως φασίζουσες «κορώνες». Πολύ περισσότερο δεν προσφέρεται για προσωπική ή μικροπολιτική εκμετάλλευση. Οφείλουμε όλοι – πολίτες, Κυβέρνηση, κόμματα και φορείς – να το προσεγγίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα, με αίσθημα κατανόησης, με βαθύ ανθρωπισμό, με αλληλεγγύη.
      Είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας έτσι το προσεγγίζει και το αντιμετωπίζει.         


                                                                          Οι βουλευτές Πιερίας
                                                                                   του ΣΥΡΙΖΑ

                                                                             Σκούφα Ελισάβετ
                                                                             Τζαμακλής Χαρίλαος
                                                                              Καστόρης Αστέριος