Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Μήνυση για τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο προσφυγικό

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Παναγιώτη Σταμάτη του Δημητρίου Πλωτάρχη ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, κάτοικος Αθηνών, οδός Κομνηνών, αρ. 48 (panos_stamatis@yahoo.gr).
ΚΑΤΑ

ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ – συμμετόχου και εμπλεκομένου, αρμοδίου υπηρεσιακού, που θα προκύψει από την εισαγγελική έρευνα.
Αναφέρομαι σε εσάς κύριε Εισαγγελέα ζητώντας τη συνδρομή σας, προκειμένου να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, η πιθανότητα τέλεσης των αδικημάτων όπως αυτά περιγράφονται στα άρθρα 152 ΣΠΚ, 72 ΣΠΚ257 ΠΚ, 390 ΠΚαυτεπαγγέλτως διωκόμενα, καθώς και οποιουδήποτε άλλου αδικήματος (ΠΚ ή ΣΠΚ), που θα προκύψει από την εισαγγελική έρευνα και την προανάκριση.



 Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,
Πρόσφατα περιήλθαν σε γνώση μου κρίσιμα πραγματικά περιστατικά, δημοσιεύματα σε Κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας (Πρώτο Θέμα 15/2/2016), σε διαδικτυακά μέσα ενημερώσεις και σε κεντρικά δελτία τηλεοπτικών σταθμών, από τα οποία προκύπτει κατά την άποψή μου, άδικη και ποινικά επιλήψιμη πράξη και μάλιστα κατ’ εγγύτατο νομικό χαρακτηρισμό, εκ μέρους οργάνων δικαιοδοσίας Σας (ειδικής δωσιδικίας).
Ι. ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ (Κρίσιμα νομικά και πραγματικά περιστατικά)
Με μεγάλη μου ανησυχία, έκπληξη και αγανάκτηση, βλέπω σε δημοσιεύματα στον τύπο και στο διαδίκτυο, να χρησιμοποιείτε το στρατιωτικό προσωπικό και μηχανήματα των Ε.Δ. για καθαρισμό, επισκευή, μεταφορά υλικών, στα hot spots, στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων-μεταναστών.
Οι κρίσιμες δημοσιεύσεις έχουν ως εξής:
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ του Φρίξου Δρακοντίδη:
«Ξηλώνουν τα στρατόπεδα για να κάνουν τα hot spots!»
Στέγαστρα από τολ σε στρατιωτικές και αεροπορικές βάσεις ξηλώνονται άρον άρον με απόλυτη μυστικότητα και  μεταφέρονται στα νησιά για να στηθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων.
Παρά τα όσα έγιναν στα Διαβατά, σε Κω αλλά και σε άλλες περιοχές με επεισόδια και χημικά σε γυναικόπαιδα, οι αρχές συνεχίζουν με το ζόρι να φτιάχνουν τα hot spots.
Κι όμως η πρωτότυπη επιχείρηση ξηλώματος και κανιβαλισμού στρατιωτικού εξοπλισμού από βάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με τον Στρατό να έχει αναλάβει να χωροθετήσει, να δημιουργήσει και να καταστήσει λειτουργικά τα hot spots στα νησιά μέσα σε μόλις 13 μέρες, με τους φαντάρους να δουλεύουν ακατάπαυστα 24 ώρες το 24ωρο και τα υλικά μέσα να μην επαρκούν,η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν να ξηλωθούν ολόκληρα στέγαστρα και τολ από στρατόπεδα σε λειτουργία και να μεταφερθούν άρον-άρον στα νησιά για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες.

Ήδη η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπου στεγάζονται ελικόπτερα Απάτσι, ανταλλακτικά μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανήματα υποστήριξης. Στέγαστρα και τολ έχουν ήδη ξηλωθεί (το τελευταίο στη βάση της Ελευσίνας αποσυναρμολογήθηκε την περασμένη Τρίτη) και η μεταφορά τους στα νησιά, η οποία πραγματοποιείται υπό άκρα μυστικότητα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές αυτής της βδομάδας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 112 Πτέρυγα Μάχης όλη την προηγούμενη βδομάδα επικρατούσε αναβρασμός. Οι σμηνίτες έτρεχαν πανικόβλητοι να συνδράμουν στο άδειασμα υπόστεγων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι εργολάβοι που ανέλαβαν την αποσυναρμολόγησή τους αναγκάστηκαν να δουλεύουν νυχθημερόν για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν το έργο εντός της προθεσμίας. Επειδή όμως όλα γίνονταν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, οι μεταφορείς δυσκολεύονταν να βρουν θέσεις στα καράβια για τα φορτηγά που μεταφέρουν τα τολ, ενώ υπήρχαν προβλήματα και με τις φορτώσεις.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ένα τολ από τη βάση της Ελευσίνας έχει ήδη μεταφερθεί σε στρατόπεδο της Ρόδου, ένα ακόμα πήγε στη Λήμνο και ένα τρίτο που προοριζόταν για τη Χίο επέστρεψε, άγνωστο γιατί, με εντολή του αερολιμενάρχη. Το συγκεκριμένο αποφασίστηκε τελικά να σταλεί στην Κω. Οπως βλέπετε στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», στην 112 Πτέρυγα Μάχης υλικά από αποσυναρμολογημένα τολ έχουν στοιβαχθεί σε παλέτες και έχουν τοποθετηθεί στις καρότσες των φορτηγών.
Το κονβόι στις επίμαχες φωτογραφίες επρόκειτο να ταξιδέψει το απόγευμα της Παρασκευής και ώρα 19.00 με το «Blue Star 2» με προορισμό την Κω και άφιξη στο λιμάνι της το Σάββατο στις 6.30 το πρωί.
 
Οι άνθρωποι της μεταφορικής εταιρείας που ανέλαβαν το έργο αναμένονται τη Δευτέρα στο Νησί του Ιπποκράτη ώστε να ξεκινήσουν άμεσα το ξεφόρτωμα των υλικών και τη συναρμολόγησή τους στο σημείο όπου πρόκειται να στηθεί το κέντρο υποδοχής των μεταναστών. 

Βάσει εκτιμήσεων, μέχρι το τέλος της ερχόμενης βδομάδας το τολ θα έχει στηθεί και θα είναι έτοιμο για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες που συνεχίζουν να συρρέουν κατά χιλιάδες.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, έχει δοθεί εντολή στις Αρχές του νησιού να μη διαρρεύσει ο σκοπός της έλευσης των φορτηγών της μεταφορικής εταιρείας, ως έξτρα μέτρο πρόληψης προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές νέες αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων που διαμαρτύρονται έντονα για τη λειτουργία hot spots. Πριν από δυο βδομάδες πραγματοποιήθηκε στην Κω ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών ενάντια στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και στην παρουσία των ΜΑΤ στο νησί. Μπροστά από το δημαρχείο ακούστηκαν συνθήματα ενώ ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης ζήτησε από τους πολίτες να διδάξουν ήθος και ψυχραιμία και οι κινήσεις τους να είναι ειρηνικές. «Ακόμη και αν υπάρξουν βίαιες πράξεις προς εμάς, ας φάμε ξύλο και να μην αντιδράσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί μέσα στην εβδομάδα, όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για το στήσιμο του γιγαντιαίου διαστάσεων τολ που σηματοδοτεί ουσιαστικά τη δημιουργία hot spot στο νησί. Ηδη στο Πυλί παρατηρείται έντονη δραστηριότητα, καθώς έχουν μπει και νέα μηχανήματα στο πρώην στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή για να συνεχίσουν τις εργασίες με σκοπό την ολοκλήρωση του κέντρου υποδοχής των προσφύγων.
 
Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού, έχει αναλάβει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία και λειτουργία των hot spot εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί. Συγκεκριμένα, έχει αναλάβει να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά, να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hot spots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ακόμα, έχει αναλάβει τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες και να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει την έγκαιρη παράδοσή τους αλλά και τη λειτουργία τους.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κατερίνας Φάκα:
«Η ΜΟΜΑ επί των επάλξεων»


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ