Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Γιατί να μην γίνει κέντρο υποδοχής μεταναστών - προσφύγων στην Πιερία;

Το θέμα μπήκε στην τοπική κοινωνία με την έννοια ότι αναπτύσσεται ένας διάλογος ή μάλλον μια σειρά αντιδράσεων για την μη εγκατάσταση κέντρου φιλοξενίας στην Πιερία
καλλιεργώντας μια ξενοφοβία γιατί όχι και ρατσιστικές αντιδράσεις όμοιες με εκείνες που είχαμε δει τη δεκαετία του 90 κατά των Αλβανών. 
Στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, του εσωτερικού δικαίου και του ανθρωπισμού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Πιερία από την εγκατάσταση κέντρου υποδοχής προσφύγων μεταναστών. Γιατί αν ο καθείς εξαιρεί την περιοχή του αυτά δεν μπορούν να γίνουν πουθενά, πράγμα αδύνατο.
Αυτό που έχει σημασία είναι ο κεντρικός σχεδιασμός για την λειτουργία των κέντρων υποδοχής, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαμονής εκεί αλλά και η διασφάλιση της προστασίας των ιδίων αλλά και των πολιτών.

Κανείς δεν είπε ότι η "συγκατοίκηση" θα είναι εύκολη, ότι δεν θα έχει δυσκολίες, προβλήματα ακόμα και παραβατικότητες. Αυτά είναι που πρέπει να διεκδικήσει και να αντιμετωπίσει η τοπική κοινωνία μέσα από τους θεσμικούς της φορείς σε διάλογο με την κοινωνία και φυσικά ενημερωμένοι αρμοδίως και έγκαιρα.
Άλλωστε η τοπική κοινωνία δεν υποδέχτηκε ευχάριστα ούτε τους δικούς μας  πρόσφυγες του Πόντου και της Μ.Ασίας, το αντίθετο μάλιστα, αλλά παρ όλα αυτά σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες ήταν μια τονωτική ένεση στην κοινωνία μας αφομοιωμένοι πλήρως.
Σήμερα φυσικά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά όμως στη βάση τους είναι πολύ εύκολο η τοπική κοινωνία να υποδεχτεί 1.000 με 2.000 πρόσφυγες μετανάστες για προσωρινή υποδοχή 5-6 ημερών μέχρι να πάρουν τον δρόμο τους για την οριστική εγκατάστασή τους ή την επαναπροώθησή τους στην πατρίδα τους. 

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης