Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Έρχεται σημαντική αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης

Σε περίπτωση θετικής πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έπεται σημαντική αναβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επεσήμανε στο EurActiv ειδικός σε θέματα κεφαλαιαγορών που είναι κοντά στο θέμα.

«Αν η αξιολόγηση είναι θετική και επιβεβαιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί έως και κατά 2 βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης μέσα σε δύο ή τέσσερις εβδομάδες», τόνισε η πηγή στην EurActiv διατηρώντας την ανωνυμία της.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια θετική αξιολόγηση με την επακόλουθη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα.
Σήμερα, η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Caa3, η Fitch CCC, η Standard and Poor’s CCC+.
«Η θετική αξιολόγηση και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ράλι στα ομόλογα. Ως αποτέλεσμα η  απόδοση του 2ετούς ομολόγου που λήγει το 2016 θα υποχωρήσει από το 8,2% στο 4% και το 10ετές ομόλογο από 8,33% θα υποχωρήσει στο 5%, γεγονός που θα  αποκαταστήσει τη καμπύλη απόδοσης των ομολόγων και θα  φέρει πιο κοντά την Ελλάδα στην επάνοδό της στις αγορές, με τον στόχο την έκδοση 3ετούς ομολόγου το καλοκαίρι του 2016», καταλήγει η πηγή.
Σαράντης Μιχαλόπουλος, Βρυξέλλες
*φωτογραφία [Reuters]

http://www.euractiv.gr/