Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Σχόλιο του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην Αμερικάνικη αγορά

" Η αμερικανική οικονομία το 2015 διατήρησε το αναπτυξιακό momentum σε ποσοστό 2,6%, ενώ οι προβλέψεις του IMF εκτιμούν ελαφρώς μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2016, καθώς
δομικοί παράγοντες όπως αύξηση των εισοδημάτων, συνθήκες αγοράς εργασίας, δυνατότητα σχετικά εύκολης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, χαμηλές τιμές πετρελαίου και ανάκαμψη του οικιστικού/ κατασκευαστικού τομέα - παραμένουν ευνοϊκοί.

Ο κατά μεγάλο ποσοστό αστικοποιημένος και πολυπολιτισμικός πληθυσμός των ΗΠΑ (είναι 310 εκατ. Καταναλωτές), χαρακτηρίζεται από υψηλή εισοδηματική στάθμη και μεγάλη αγοραστική δύναμη. Οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικάνων είναι επίσης αρκετά υψηλές, ενώ σαν λαός είναι ανοιχτός σε νέα προϊόντα, καθώς η καινοτομία είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τον μέσο Αμερικάνο καταναλωτή. Συγκεκριμένα,  οι καινοτομικές συσκευασίες μπορούν να κερδίσουν τον ανταγωνισμό, στοχεύοντας στην κάλυψη της ανάγκης των Αμερικάνων καταναλωτών για πρακτικότητα και ευκολία στη χρήση του προϊόντος.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες σήμερα, έχουν ζωηρή παρουσία στις ΗΠΑ. Με μερίδιο 3%, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον 7ο σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων και τον 2ο προορισμό σε χώρες εκτός ΕΕ, μετά την Τουρκία. Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους βασικότερους προμηθευτές των ΗΠΑ σε τρόφιμα όπως: ελιές (μερίδιο αγοράς 70%), ιχθυηρά (κυρίως λαβράκι, τσιπούρα), κομπόστα ροδάκινο, λαχανικά, φρέσκα φρούτα και τυροκομικά προϊόντα. Όλοι έχουμε ακούσει για την ιστορία του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ και την εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από το ότι δεν ξεκίνησε από Έλληνες.

Σημαντικές είναι επίσης οι ελληνικές εξαγωγές και σε βιομηχανικά προϊόντα όπως: ξυραφάκια, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα, αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει χαμηλό ποσοστό εξαγωγών σε κατηγορίες προϊόντων που η Αμερική πραγματοποιεί σημαντικό όγκο εισαγωγών. Βασικότεροι λόγοι της χαμηλής διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων, είναι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και η κατακερματισμένη βάση παραγωγής, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση από τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν καίρια αγορά – στόχο για τη χώρα μας και ο ΣΕΒΕ έχει κατά καιρούς αναδείξει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αγορά. Η σημαντική διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έφτασε το 25% μέσα στο 2015, αποτελεί την πρόσθετη μεγάλη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες, κάνοντας τα ελληνικά προϊόντα πιο φθηνά. Την ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να την αφήσουμε αναξιοποίητη για όσο καιρό ακόμα ισχύει."