Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Θεατρική παράσταση στην Κατερίνη για την «πιο όμορφη μέρα» του Κυπριακού Αγώνα (1955 – 1959)

 ΕΡΓΟ ΤΟΥ Φ.ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Θεατρική παράσταση στην Κατερίνη για την «πιο όμορφη μέρα» του Κυπριακού Αγώνα (1955 – 1959)


·       ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31/1/2016 ΣΤΗΝ «ΕΚΑΒΗ» Δ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΚΑΤ’ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ.

·       ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΟΥ Σ.Ι.Μ.Α.Ε. & ΤΗΣ Ο.Κ.Ο.Ε.


Στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που από το 2015 γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού (1955 – 1959), ο Σύλλογος Κυπρίων Ν.Πιερίας «Ο Ευαγόρας» και το Θεατρικό Εργαστήρι «Αυλαία» δίνουν στην Κατερίνη την τελευταία παράσταση του θεατρικού έργου «Η πιο όμορφη μέρα».


Συγκεκριμένα, μετά τις παραστάσεις του 2015, ύστερα από τις παραστάσεις στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης καθώς και έπειτα από τις τέσσερις πρωινές παραστάσεις σε σχολεία της Κατερίνης το διήμερο 28/1 και 29/1, την Κυριακή 31/1/2016 στην «Εκάβη», στις 8.00 μ.μ., κατ’ απαίτηση του κοινού, επαναλαμβάνεται η παράσταση «Η πιο όμορφη μέρα», η οποία με πολύ μεγάλη επιτυχία είχε δοθεί ξανά στην Κατερίνη στις 16/12/2015.

Πρόκειται για έργο του Κύπριου Φάνου Ναθαναήλ, σε σκηνοθεσία του Κύπριου Ανδρέα Μιχαήλ.



 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Όπως είναι πλέον γνωστό, με πολύ μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκαν οι πρώτες παραστάσεις στην Κατερίνη, τόσο σε σχολεία της πόλης, όσο και στο ευρύ κοινό, κατά το έτος 2015.


Συγκεκριμένα, αρκετές παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο «Αυλαία» όπου τις παρακολούθησαν μαθήτριες και μαθητές σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς. Αυτές οι θεατρικές παραστάσεις ήταν μια ευκαιρία, κυρίως για τα παιδιά, προκειμένου, μέσα από αυτό το θεατρικό έργο που εμπεριέχει ιστορικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, να ζήσουν στιγμές του Κυπριακού Αγώνα για την ανεξαρτησία της Μεγαλονήσου.


Συγχρόνως, μαθήτριες και μαθητές είχαν και την ευκαιρία να απολαύσουν μια συγκινητική θεατρική παράσταση όχι με επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά με συμπολίτες τους οι οποίοι, καθοδηγούμενοι από τον βετεράνο σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ και μετά από πολλές πρόβες, μπήκαν στο πετσί των ρόλων τους και παρουσίασαν παραστάσεις οι οποίες δεν είχαν τίποτε να ζηλέψουν από παραστάσεις επαγγελματιών ηθοποιών.


Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από σχολεία, παραστάσεις δόθηκαν σε συλλόγους και φορείς της Κατερίνης και ευρύτερα της Πιερίας. 


 Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΕΚΑΒΗ»

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 ήρθε η ώρα για την παρουσίαση του έργου, με τον πλέον επίσημο τρόπο, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη», στις 8.00 το βράδυ, με την παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, Καθηγητή Κωνσταντίνου Σταματάρη, εκπροσώπων του Δ.Κατερίνης, αρχών και φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.


Η παράσταση αυτή ήταν ομολογουμένως εξαιρετική, επαινέθηκε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ενώ στο τέλος του έργου πολλοί θεατές πλησίασαν τον Ανδρέα Μιχαήλ και τους ηθοποιούς για να τους δώσουν συγχαρητήρια και να τους εκφράσουν τον θαυμασμό και τη συγκίνησή τους. Ακόμη, αρκετοί από τους θεατές ζήτησαν να επαναληφθεί η συγκεκριμένη παράσταση, γεγονός που είναι μάλλον ασυνήθιστο να συμβαίνει σε μια περιφερειακή πόλη. 


 ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2016 ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με τη νέα χρονιά, συγκεκριμένα στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2016, το θεατρικό σχήμα που έχει δημιουργήσει ο σκηνοθέτης Ανδρέας Μιχαήλ μετέβη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και ανέβασε τρεις παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Αναλυτικότερα, στις 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν δυο πρωινές παραστάσεις για σχολεία, ενώ στις 23 Ιανουαρίου στις 8.00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε επίσημη παράσταση για το κοινό του Δ.Καλαμαριάς, αλλά όχι μόνο.


ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ «Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΡΑ»

Οι θεατρικές παραστάσεις «Η πιο όμορφη μέρα» πραγματοποιούνται από τον Σύλλογο Κυπρίων Ν.Πιερίας «Ο Ευαγόρας» και από το Θεατρικό Εργαστήρι «Αυλαία», έχουν δε τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ 1955 – 1959 (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.) καθώς και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.).


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Ανδρέας Μιχαήλ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Βασίλης Αγγελής (Δημήτρης)
Ελένη Πάτσιου (Στέλλα 1)
Αγγελική Λευθεριώτη (Στέλλα 2)
Νίκος Ραφαηλίδης (Πέτρος)
Γιώτα Ευαγγελοπούλου (Παντελίτσα)
Χρήστος Δέλλας (Πάτρικ)
Αντώνης Ηλιάδης (Οδυσσέας)
Γιώργος Ραφαηλίδης (Χρήστος)
Φίλιππος Κυριτσιόπουλος (Βρετανός Αξιωματικός)


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνικά: Νίκος Τσακιρίδης – Νίκος Κωτίδης – Χρήστος Δέλλας
Ήχος – Φως: Αδελφοί Κοκκινίδη
Φωτογραφία: Μιχάλης Κανταρτζής (www.pierikialithia.gr) – Ανδρέας Γαλανός
Ηχητικά special effects και remix: Γιώργος Παπαδόπουλος