ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ: ΨΕΜΑΤΑ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. (4)
π. Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης
της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Η Ομάδα των Εγγλέζων άρχισε να ανησυχεί οπότε ο Μαρίνος ζήτησε από τον Νικηφόρο να μεταφέρει στον Αρη τις ανησυχίες τους για την καθυστέρηση. Ο Βελουχιώτης όπως αναφέρει ο ίδιος ο Νικηφόρος στο βιβλίο του (Αντάρτης, τομ. Α, σελ.379) του είπε μεταξύ άλλων: «..ποιό προορισμό έχουν, Νικηφόρε, μήπως ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει; Ποίοι είναι αυτοί; Πού βρεθήκανε αξιωματικοί; Κατάσκοποι είναι. Πράκτορες που ήρθαν να δουλέψουν εναντίον μας. Θα γκρεμίσουν και κανένα γιοφύρι, αλλά προ παντός να μας διαιρέσουν, να μας βάλουν να σκοτωθούμε μεταξύ μας…». Η περιοδεία-επίδειξη του Αρη με τους Εγγλέζους φαίνεται πως τέλειωσε στην Ευρυτανία, όπου τους περιέφερε αντί να πάει προς Φωκίδα-Φθιώτιδα άλλαξε κατεύθυνση, όταν έστριψαν προς τα βόρεια και κινήθηκαν προς το χωριό Φιδάκια και την επομένη στο Παπαρούσι. Στο χωριό εφθασαν τρεις ομάδες του ΕΛΑΣ με τον Αθω Ρουμελιώτη που έφερναν και τον Νταγκ, τον χαμένο ασυρματιστή που έπεσε μέσα στο Καρπενήσι και σώθηκε από τους απλούς Καρπενησιώτες.. Τα στελέχη τους συσκέπτονταν όταν κάποια στιγμή βγήκαν έξω και κινούνταν νευρικά μιλώντας ψιθυριστά. Είχε έλθει ο παπάς, που συνάντησε ο Γουντχάουζ, ο οποίος και παρέδωσε τα δύο γράμματα που του έδωσε: Το ένα στον Βελουχιώτη και το άλλο στον Κούκ. Ενημέρωνε, ο Γουντχάουζ τον Άρη ότι πήγαινε να συναντήσει και να φέρει τον Ζέρβα για την επιχείρηση και ζητούσε την συνεργασία του και την βοήθεια του για να ενωθούν οι Εγγλέζοι σαμποτέρ. Με το γράμμα στον Κουκ ο Κρις τον ενημέρωνε ότι όλη η υπόλοιπη ομάδα βρίσκεται σε μία σπηλιά στο χωριό Στρώμνη, όπου θα τους πήγαινε κάποιος Πιστόλης. Τότε δίνει ο Βελουχιώτης εντολή στους Νικηφόρο και Πελοπίδα (πολιτικός καθοδηγητής) με δύναμη 25 ανταρτών να παραδώσουν τους Εγγλέζους στη σπηλιά της Στρώμνης. Ο ίδιος, είπε πως θα ακολουθούσε σύντομα με την υπόλοιπη δύναμη. Ξεκίνησαν αμέσως και έφθασαν στη Στρώμνη στις 13 Νοεμβρίου και αμέσως τους πήγαν στην σπηλιά. Τους ενημερώσαν για όλα και η έκπληξή του Έντυ και των άλλων ήταν μεγάλη για το οτι εμείς από την πρώτη ημέρα της αφίξεως μας βρεθήκαμε με τον Αρη Βελουχιώτη ενώ εκείνοι τόσες ημέρες δεν εύρισκαν κανέναν. Ο Νικηφόρος ενημερώθηκε από τον Εντυ για το σκοπό της αποστολής τους και όταν ρωτήθηκε αν θα βοηθούσαν οι αντάρτες του απάντησε θετικά αλλά διευκρίνησε ότι η τελική έγκριση ήταν του Βελουχιώτη. Πάντως ο ίδιος διέθεσε πρόθυμα αντάρτες της ομάδας του για βοήθεια των Εγγλέζων. Ο Πελοπίδας, αντίθετα, κρατούσε κάποια απόσταση και του παρατήρησε ότι δεν έπρεπε να υπόσχεται συμμετοχή πριν ερωτηθεί ο Άρης. 16 Νοεμβρίου και δεν είχε φανεί ούτε ο Βελουχιώτης, όπως είχε υποσχεθεί στην ομάδα του Μαρίνου, αλλά και ο Έντυ δεν είχε νέα από την αποστολή του Κρίς στην Ηπειρο. Την ημέρα εκείνη ο παπά-Ανδρέας ενημέρωνε τον Έντυ ότι έφθανε την ημέρα εκείνη ο Κρίς με τον Ζέρβα.
Η συνάντηση Ναπολέοντα Ζέρβα με τον Γουντχάουζ
Καθώς ο Κρίς είχε αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου πεζοπορώντας, νύκτα-μέρα, προς συνάντηση με τον Ζέρβα εκείνος είχε ειδοποιηθεί από τον Δημ. Μπαρδόπουλο σύνδεσμο του Ζέρβα με τον «Προμηθέα ΙΙ» από την Αθήνα ότι ένας Εγγλέζος αξιωματικός θα έφθανε στο αρχηγείο του στο Σακαρέτσι του Βάλτου. Δεν ήξερε όνομα παρά μόνο το σύνθημα που ήταν: «Λέγομαι Αναγνώστου και θέλω να πάω στο καλύβι του Κώστα Βράζου». Επειδή ο Ζέρβας εκείνες τις ημέρες είχε εμπλακεί σε μάχες με Ιταλικά αποσπάσματα που κτυπούσαν τον ΕΔΕΣ από τις 20 ) Οκτωβρίου, , έστειλε τον υπασπιστή του λοχαγό Πυροβολικού Μιχάλη Μυριδάκη να παραλάβει τον Εγγλέζο όπως αναφέρει ο υπαρχηγός του Ζέρβα Πυρομάγλου, στο βιβλίο του «Δούρειος Ίππος» (ΜΑΡΙΝΟΣ, 1994, σελ. 92) και ο ίδιος ο Μυριδάκης στο βιβλίο του με τίτλο: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ».
Τελικά, στις 9 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της κοιν. Σακαρετσίου ειδοποιεί τον Μυριδάκη ότι ο Εγγλέζος που περίμεναν είναι στο σπίτι του παπά. Συναντάται ο Μυριδάκης με τον εγγλέζο Ταγματάρχη ο οποίος μιλώντας άπταιστα Ελληνικά τον ενημερώνει για την αποστολή τους στην Ελλάδα και τον ερωτά αν θα βοηθήσουν. «Εμείς» του απαντάει ο Μυριδάκης και τη δύναμη έχουμε και τη θέληση, αλλά επ΄αυτού ο Ζέρβας και μόνο θα αποφασίσει..». Στην επιθυμία του Κρις να συναντήσει τον Ζέρβα το ταχύτερο ξεκινούν αμέσως και μετά από 24 ώρες πορεία, με μόνη ξεκούραση ένα τετράωρο ύπνο, έφθασαν στο χωριό Αργύρη όπου συναντώνται με τον Ζέρβα. Ο Ζέρβας μετά την ενημέρωση του ζητάει από τον Αγγλο Ταγματάρχη γραπτώς όλα αυτά εν συντομία. Μετά την σύνταξη του σημειώματος, το πλήρες κείμενου του οποίου υπάρχει στο βιβλίο του Μυριδάκη (σελ. 18-19), ο Ζέρβας αφού απαντά αμέσως ότι θα βοηθήσει του λέει: «Δεν θα σας δώσω όμως μία δύναμη 50 ανταρτών, που μου ζητάτε, αλλά θα έλθω ο ίδιος με την απαιτούμενη δύναμη..». Ο Γουντχάουζ είπε στον Ζέρβα ότι πρέπει να σπεύσουν ώστε στις 17 Νοεμβρίου τα μεσάνυκτα να είναι εκεί γιατί αλλοιώς ο Εντυ είχε απειλήσει ότι «..θα αυτοκτονούσε». Και έτσι έστειλαν ένα αντάρτη του Ζέρβα τον Γ. Ματσουκάκη, που ήταν από την περιοχή, με γράμμα για τον Εντυ. Ο Ζέρβας, ο Γουντχάουζ, ο Μυριδάκης και δύναμη 92 ανταρτών ξεκινάει για την Στρώμνη στις 12 Νοεμβρίου. Εφθασαν στο χωριό Βούλπη της Ευρυτανίας και την επομένη στο Κερασοχώρι. Ο Ζέρβας μπαίνοντας στα «χωρικά ύδατα» του Βελουχιώτη του στέλνει ένα μήνυμα και του λέει πως καθώς κινείται προς τα ανατολικά για μια δουλειά να συναντηθούν την άλλη το πρωί στην Βίνιανι, χωριό της Ευρυτανίας. Στις 14 Νοεμβρίου το πρωϊ ο Βελουχιώτης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση φθάνει στην Βίνιανι και αυτός με περίπου 100 αντάρτες, όπως και ο ΕΔΕΣ και συναντώνται ΄Αρης, Ζέρβας και Γουντχάουζ. Ενημερώνεται και ο Βελουχιώτης από τον Γουντχάουζ και ο Ζέρβας τον προσκάλεσε αν ήθελε να ακολουθήσει και να λάβει μέρος. Ο Βελουχιώτης συμφώνησε να συμμετάσχει στην πορεία τους για τη Στρώμνη αλλά στην επιχείρηση θα λάβει μέρος όπως λέει ο ΜΥΡΙΔΑΚΗΣ (1983) «..υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκρίνει τη συμμετοχή του η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ». Η φάλαγγα ξεκίνησε με δυνατή βροχή και μέσω Γαρδικίου, Κυριακοχωρίου έφθασε στις 17 Νοεμβρίου στο χωριό Κολοκυθιά Φθιώτιδας στις 10 το πρωϊ, όπου ο Βελουχιώτης παρέμεινε υποσχόμενος ότι θα τους ακολουθούσε την επόμενη ημέρα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν και έφθασαν στο Μαυρολιθάρι, νωρίς το βράδυ της ίδια μέρας. Ο Γουντχάουζ επειδή ήθελε να φθάσει μέχρι την 12η νυκτερινή της 17ης Νοεμβρίου στον Μάγιερς, ζήτησε από τον Ζέρβα να τον συνοδεύσει ο Μυριδάκης και μαζί υπό βροχή κατ΄αρχή και με χιόνι αργότερα έφθασαν στις 00:15 στην σπηλιά. Ο Μάγιερς δείχνοντας το ρόλόϊ του λέει στον Κρις ότι είναι 00:15 της 18ης Νοεμβρίου επομένως καθυστερημένος κατά μία ημέρα. Παρεμβαίνοντας όμως ο Μυριδάκης τους θύμισε ότι ώρα Λονδίνου ήταν 23:15 της 17ης …
Συνάντηση Ζέρβα-Μάγιερς
Την επομένη 18 Νοεμβρίου το μεσημέρι έφθασε στη σπηλιά του Έντυ και ο Ζέρβας, έγινε η γνωριμία των δύο ανδρών και αμέσως άρχισε η συζήτηση για την επιχείρηση, παρόντος και του Κρίς Γουντχάουζ, ως μεταφραστή. Ο Έντυ ενημέρωσε τον Ζέρβα για τα της αποστολής γενικώς αλλά και για την επιχείρηση ειδικότερα (τις επισκέψεις στις γέφυρες, την επιλογή της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τις εχθρικές φρουρές κλπ.). Του ανέλυσε το σχέδιο που είχε καταστρώσει. Ο Ζέρβας ενέκρινε κατ΄αρχήν πρόθυμα το σχέδιο, προσθέτοντας ότι για λεπτομερείς παρατηρήσεις θα έπρεπε να περιμένουν και τον Βελουχιώτη που ήταν γνώστης της περιοχής.