Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Ξεμπέρδεψαν με το «παλιό» και πέρασαν στο «νέο» τρίτο μνημόνιο!

14/10/2015

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Με την τελευταία Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του, ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά εμφανίστηκε να τηρεί μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις: Πράγματι «ξεμπέρδεψαν με το παλιό»! Και μάλιστα με εξαιρετικά συνοπτικό τρόπο.
«Ξεμπέρδεψαν», από τις πρώτες αράδες, καθώς πριν περάσουν ξανά στους γνωστούς βερμπαλισμούς περί «ανοιχτών μετώπων» και «παράλληλου προγράμματος» και μη αποδοχής του «νεοφιλελεύθερου μονόδρομου», έσπευσαν να σβήσουν το «παλιό», επικαλούμενοι «στυγνό εκβιασμό»: Η χθεσινή Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία σχέση έχει με όσα υπόσχονταν σε όλες τις προηγούμενες. Αναφέρουν:
«Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μια ακόμα μεγάλη εκλογική νίκη, μετά από εκείνη του Ιανουαρίου, όταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα συγκροτήθηκε κυβέρνηση με κορμό τη ριζοσπαστική Αριστερά, βασική εντολή της οποίας ήταν η κατάληξη σε συμφωνία με τους δανειστές για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και την εφαρμογή ενός προγράμματος κατά της λιτότητας». 

Και πέρασαν στο… «νέο» με το αναγκαίο προπαγανδιστικό «χρύσωμα του χαπιού»: «Μετά από επτά μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, την οποία αναγνώρισαν όχι μόνο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης, και παρά το μεγαλειώδες ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν στυγνό εκβιασμό ο οποίος την οδήγησε στην αποδοχή μας ιδιαίτερα δύσκολης συμφωνίας, που παρότι δεν ξεφεύγει ριζικά από την κυρίαρχη αντίληψη, περιέχει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς και αφήνει δυνατότητες για την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη περίοδο». 
Επομένως, το «νέο» είναι το τρίτο μνημόνιο που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, μετά την «αναγκαστική υποχώρηση απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις».
Και το «παλιό» (από το οποίο «ξεμπέρδεψαν») είναι όλες οι προηγούμενες Πολιτικές τους Αποφάσεις:
-Πολιτική Απόφαση Κ.Ε., 15 Απριλίου 2013: «Πιστεύουμε, ότι υπάρχουν τρεις σημαντικές προϋποθέσεις για να πετύχει μια σκληρή διαπραγμάτευση, μια σύγκρουση με τις σημερινές ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ:
- πρώτον, η κυβέρνηση που θα ηγείται αυτής της διαδικασίας να είναι αποφασισμένη και να πιστεύει ότι θα κερδίσει,
- δεύτερον, ο λαός, η πλειοψηφία του λαού να είναι αποφασισμένος και να στηρίζει αυτή την προσπάθεια