Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Η ΔΕΥΑ Κατερίνης πρώτη στη λίστα,χρωστά στη ΔΕΗ το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ.

Πάντα μπροστά ο Χιονίδης: Η ΔΕΥΑ Κατερίνης πρώτη στη λίστα,χρωστά στη ΔΕΗ το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ.


Οι δήμοι που «άλλαξαν τα φώτα» στη ΔΕΗ
Οι οφειλές τους ξεπερνούντα €74 εκ. - Τα περισσότερα χρέη από το 2011 ως σήμερα


Σφίγγει ο κλοιός για τους «μπαταξήδες» δήμους από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχουν πλέον ξεπεράσει τα 74 εκατ. ευρώ.


Πρώτη στη λίστα με τα χρέη-μαμούθ εμφανίζεται η ΔΕΥΑ Κατερίνης, για την οποία από το 2011 ως και τον περασμένο Αύγουστο έχει συσσωρευτεί το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ.

Αλλοι 34 δήμοι - Πτολεμαΐδας, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Μεσολογγίου, Aργους, Καστοριάς, Χερσονήσου, Ρεθύμνου, Κέρκυρας κ.ά. - παρουσιάζουν συνολική οφειλή μεγαλύτερη των 64 εκατ. ευρώ (από 500.000 ευρώ ως και 4,7 εκατ. ευρώ). Στην ίδια... αρνητική λίστα καταχωρίζονται και 66 ασυνεπείς ΔΕΥΑ, στις οποίες έχει καταγραφεί χρέος 10,27 εκατ. ευρώ (από 200.000 ευρώ ως 500.000 ευρώ).



Τα περισσότερα χρέη έχουν συσσωρευτεί στα χρόνια της κρίσης - από το 2011 ως σήμερα. Ωστόσο, σε δέκα δημοτικές επιχειρήσεις οι οφειλές ρεύματος ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν. Μάλιστα, σε ορισμένες εξ αυτών (ΔΕΥΑ Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Ζακύνθου) όπου τα χρέη χρονολογούνται από την περίοδο 1983 - 1988 και από το 2007, έχουν ασκηθεί αγωγές και έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις υπέρ της ΔΕΗ.

Υπάρχουν όμως και οι καλοπληρωτές. Οι δήμοι που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις ξεπερνούν τους 20: Φλώρινας, Ηγουμενίτσας, Σερρών, Ερμιονίδας, Γιαννιτσών, Σύρου, Χίου, Λιβαδειάς κ.ά. Παράλληλα, άλλοι 15 δήμοι (Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Μαλεβιζίου, Βόλβης, Καλλικράτειας, Πυλαίας - Χορτιάτη, Γρεβενών κ.ά.) προχώρησαν πρόσφατα σε ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ.




Πάντως, την ίδια ώρα που οι ΔΕΥΑ οφείλουν υπέρογκα ποσά στη ΔΕΗ και η επιχείρηση αποδίδει στους δήμους τα δημοτικά τέλη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) κ. Γιώργος Πατούλης προβάλλει νέα αιτήματα προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ.Μανώλη Παναγιωτάκη.

Ειδικότερα, προτείνει να μπορούν οι δήμοι να παίρνουν προκαταβολές από τα τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό τους. Η πρόταση του κ. Πατούλη βρίσκει αντίθετη τη διοίκηση της επιχείρησης καθώς, εκτός των άλλων, θα επιδείνωνε δραματικά τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Η ΚΕΔΕ θέλει επίσης να αποδίδονται στους δήμους εντός διμήνου τα εισπραττόμενα ποσά από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους και να καθοριστεί ένα κοινά αποδεκτό τιμολόγιο.

Η ανάσχεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν συνολικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα για τη ΔΕΗ, τη στιγμή που η ρευστότητα της επιχείρησης έχει χτυπήσει κόκκινο. Από το 2011 ως σήμερα το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών έχει τριπλασιαστεί.

Από το σύνολο των οφειλών, περίπου 1,2 δισ. ευρώ αφορά τη χαμηλή τάση (οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες), 220 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα ενώ σε 280 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές από την υψηλή τάση (κυρίως ενεργοβόρες βιομηχανίες). Οι υπόλοιποι ανεξόφλητοι λογαριασμοί καταλογίζονται στις υπόλοιπες βιομηχανίες και στις εμπορικές επιχειρήσεις μέσης τάσης.
Τι κάνει αλήθεια η αντιπολίτευση;

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος