Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΠΑΛΗ: “28’ Οκτωβρίου Η Πάλη λέει ..Όχι ..και στο Bullying”

«Ο Αθλητισμός εναντίον του Bullying» είχε ως τίτλο η εκδήλωση που παρουσίασε το τμήμα Πάλης του Αρχελάου με ένα πρωτότυπο τρόπο μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου!  Η εκδήλωση έγινε
στον πεζόδρομο της Κατερίνης και είχε χαρακτήρα θεατρικής παράστασης και χωρίς να είναι ενήμερος ο κόσμος ότι είναι προγραμματισμένο κάτι.  Όλα ξεκίνησαν με έναν έντονο καβγά μεταξύ πεζών, παρόλο που δεν είχε κανενός είδους χτύπημα και υβριστικά λόγια, ήταν αρκετά έντονο ώστε να έλξει την προσοχή από το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν εκεί.  Ο καυγάς συνεχίστηκε για μερικά λεπτά, μέχρι που εμφανίστηκε ένας επίσημος διαιτητής της πάλης μπροστά από την φασαρία και με το δυνατό σφύριγμα του έβαλε τέλος σε όλο το σκηνικό. “Λύστε τις διαφορές σας με πνεύμα αθλητικό”  φώναξε ο διαιτητής και τους έδειξε μια παλαίστρα που στήθηκε σε δευτερόλεπτα μπροστά στο κόσμο με σημαίες Ελληνικές και πανό που έγραφε «Ο Αθλητισμός Εναντίον του Βullying”.


 Έκπληκτος έμεινε ο κόσμος όταν τα παιδιά πάνω στην φασαρία μπαίνοντας στην παλαίστρα βγάλανε τα ρούχα τους έχοντας από κάτω παλαιστικά μαγιό. Με πολλούς θεατές, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την παλαίστρα, διαιτητή μέχρι και προπονητές στης γωνίες τον αθλητών ξεκίνησαν αγώνες πάλης μέσα στον πεζόδρομο της Κατερίνης.  Δυνατές και εντυπωσιακές λαβές εκτέλεσαν οι αθλητές φέρνοντας στο μεγάλο πλήθος γύρω τους ενθουσιασμό.  Είτε κέρδιζε ένας, είτε έχανε, αυτοί που ήταν μπλεγμένοι σε καυγά λίγο πριν, έφευγαν από την παλαίστρα αγκαλιασμένοι και φίλοι, με σεβασμό στους προπονητές και στον διαιτητή.  Όντως με πνεύμα αθλητικό ολοκληρώθηκε η εκδήλωση εναντίον του bullying, κερδίζοντας και τις εντυπώσεις αλλά και την
αγάπη από τους Κατερινιώτες.


“Στέλνουμε ένα μήνυμα στα παιδιά, αλλά κυρίως στους γονείς πώς η πάλη και γενικά η άθληση μέσα από το τρίπτυχο συνεργασίας παιδί-γονέα-προπονητή μπορεί να αντιμετωπίσει το bullying στην εποχή μας” δήλωσε ο προπονητής της πάλης κ. Σάββας Τσεντίδης.  Πώς καταλαβαίνουμε και κατ’ επέκταση  αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι τα παιδιά μας δέχονται bullying? Αλλά και πώς αντιμετωπίζουμε το παιδί μας όταν είναι ο επιτιθέμενος της κατάστασης αυτής (bully)?  Ο κ. Τσεντίδης σε συνεργασία με τον Ολυμπιονίκη και προπονητής της εθνικής Αμερικής Steve Fraser, υπογραμμίζουν πως αθλήματα όπως η πάλη, είναι δυνατά εργαλεία στο να καταπολεμήσουμε το γνωστό πλέον σε όλους «bullying»!


1. Εισαγωγή σε μια ομάδα δυνατών προσωπικοτήτων που σέβονται το «ΚΑΛΟ» ώστε να μπορούν να παίρνουν στάση εναντίον αυτής της τρομερής επιδημίας που λέγεται (bullying).


2. Μια ομάδα δημιουργεί γερούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των παιδιών. Παιδιά τα οποία έχουν στόχους και αποκτούν το αθλητικό ιδεώδες το όποιο τους δίνει την ικανότητα να στέκονται στα πόδια τους και να αντιμετωπίζουν ως ομάδα τις δυσκολίες του bullying. Η φύση του αθλήματος της πάλης δημιουργεί άτομα με αυτοπεποίθηση τα οποία μπορούν με υπευθυνότητα να δράσουν είτε μέσα από την ομάδα, είτε μόνοι τους ξεχωριστά.


3. Ο bully συνήθως έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης και ψάχνεται να αποδείξει στους συνομήλικους του, αλλά κυρίως στον εαυτό του ότι είναι δυνατός σωματικά και μπορεί να αποκτήσει ηγεσία στους πιο αδύναμους.  O αθλητής της πάλης έχει δυνατό χαρακτήρα και ταυτόχρονα μέσα από το άθλημα μαθαίνει να είναι ταπεινός και να σέβεται.  Το ίδιο το άθλημα αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες  για τον ακέραιο και αξιοπρεπή χαρακτήρα των αθλητών που αποτελεί ασπίδα για κάθε είδος bullying και γενικά άσχημης συμπεριφοράς.


4. Δυνατές ομάδες αλλά και άνθρωποι ξεχωριστά έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους πιο εκτεθειμένους και αδύναμους, (και όχι μόνο σωματικά)! Πάντα με ειρηνική διάθεση αλλά και με δυναμισμό ο αθλητής βρίσκεται διπλά στον συναθλητή αλλά και τον συνάνθρωπο του.  Η φράση «με μεγάλη δύναμη έρχεται μεγάλη υπευθυνότητα» δεν είναι τυχαία!


5. Η πάλη είναι ένα δυναμικό άθλημα το οποίο μπορεί να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι λέμε όλοι ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στο bullying!  Στεκόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι οι αθλητές από όλα τα αθλήματα και στηρίζουμε συλλόγους και ομάδες από όλο τον κόσμο ώστε να σταματήσει κάθε είδος bullying στην κοινωνία μας!

Bullying -  Το νταηλίκι (τουρκική: dayılık) είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμού ή εξαναγκασμού. Αυτή συνεπάγεται περιοδικά επαναλαμβανόμενες πράξεις που σκοπό έχουν την επιβολή ενός ατόμου ή μιας ομάδας πάνω σε ένα άλλο άτομο ή ομάδα, επομένως μια «ανισορροπία δυνάμεων». Η εν λόγω ανισορροπία μπορεί να είναι κοινωνική ή/και σωματική. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.