Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Οψιμότητα χαρακτηρίζει τον φετινό τρύγο

Όψιμος τρύγος με λίγα αποθέματα στην σκιά των capital controls

Μια όψιµη σε γενικές γραµµές χρονιά, µε έλλειψη εµπορικών αποθεµάτων οίνου σε αρκετές περιοχές, θα ολοκληρώσει, σύµφωνα µε την ΚΕΟΣΟΕ, ο επικείµενος τρύγος. Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, σε κάποιες περιοχές αναµένεται να είναι ιδιαίτερα εµφανείς οι επιπτώσεις τόσο από τις βροχές του Ιουνίου, οι οποίες δηµιούργησαν αυξηµένες ανάγκες φυτοπροστασίας που δεν αντιµετωπίστηκαν, όσο και από την πρόσφατη κακοκαιρία του ∆εκαπενταύγουστου, που ιδιαίτερα στην Κρήτη και στον κάµπο της Νεµέας θα µειώσει κατά πολύ τη σοδειά.
Μάλιστα, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στην Κρήτη η βροχόπτωση βρήκε τον αµπελώνα σε µια άσχηµη στιγµή, χωρίς να έχει αποκτήσει τα κατάλληλα σάκχαρα, µε αποτέλεσµα να µην ενδείκνυται ούτε η επίσπευσή του. Φέτος, όµως ο τρύγος, σύµφωνα µε την ΚΕΟΣΟΕ, θα έχει ένα ακόµη χαρακτηριστικό, ότι θα λάβει χώρα υπό την σκιά των capital controls, µια συγκυρία που θα επιδράσει µεν µε αρνητικό τρόπο στις συναλλαγές και στο εµπόριο σταφυλιών αφού δεν ευνοεί την οµαλή απορρόφηση της παραγωγής.
Παράλληλα η αδυναµία πρόσβασης των οινοποιείων σε τραπεζική χρηµατοδότηση θα έχει σαν αποτέλεσµα την υιοθέτηση του τρίπτυχου παραλαβή-πώληση-πληρωµή ως πρακτική πληρωµών.
Από την άλλη όµως η ΚΕΟΣΟΕ επισηµαίνει ότι η εφαρµογή των capital controls πιθανότατα θα έχει ευνοϊκή επίδραση σε δύο κατευθύνσεις: Η διακίνηση παράνοµης σταφυλικής παραγωγής δυσχεραίνεται, δεδοµένου ότι οι πληρωµές γίνονται µε µετρητά, αφού η διακίνηση είναι «µαύρη», και η εισαγωγή οίνων από άλλες χώρες εµπεριέχει το πρόβληµα των περιορισµένων κατόπιν τραπεζικής έγκρισης πληρωµών.
Ανά περιοχή η γενική εικόνα είναι η ακόλουθη:
Μακεδονία & Ήπειρος: Αν και είναι νωρίς ακόµη µέχρι την έναρξη του τρυγητού στη Μακεδονία αναµένεται µια πολύ καλή χρονιά για το Ξινόµαυρο, χωρίς ασθένειες µε µικρά προβλήµατα στα λευκά (µικροκαρπία) της Αριδαίας. Οµοίως και στην Ήπειρο η ικανοποιητική εξέλιξη των σταφυλιών στη Ζίτσα προϊδεάζει για µια ποιοτική χρονιά.
Θεσσαλία: Στον Τύρναβο αναµένεται µια καλή σε ποσότητα και ποιότητα παραγωγή, ενώ βοτρύτης και φαιά σήψη αντιµετωπίσθηκαν. Στην Καρδίτσα λόγω χαλαζόπτωσης εκτιµάται µειωµένη κατά 50% συγκοµιδή.
Στερεά Ελλάδα & Εύβοια: ∆ιακρίνονται από την καλή υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών και την αναµονή κανονικών όγκων παραγωγής. Στην Κάρυστο παρουσιάστηκε ανεξήγητη σήψη στα επιτραπέζια σταφύλια, η οποία όµως δεν επεκτάθηκε στα οινοστάφυλα.
Πελοπόννησος: Κοινός παρονοµαστής είναι οι αναµενόµενοι µικρότεροι όγκοι παραγωγής. Ειδικότερα στην Αχαΐα αναµένεται µείωση του Ροδίτη σε ποσοστά από 20% έως 30%, ενώ η Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο δεν παρουσιάζουν προβλήµατα. Στη Νεµέα η παραγωγή θα είναι µειωµένη κατά 40% , αφού παρουσιάζεται έντονο πρόβληµα περονόσπορου στο φύλλωµα που θα επηρεάσει τη φυσιολογική ωρίµανση, ενώ από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις επηρεάστηκαν πολύ οι αµπελώνες που βρίσκονται στον κάµπο. Στην Ηλεία η κατάσταση είναι παρόµοια µε την Αχαΐα, αφού αναµένεται µείωση της παραγωγής εξαιτίας του Ροδίτη. Η Μεσσηνία φέτος αποτελεί εξαίρεση στην Πελοπόννησο περιµένοντας καλή ποσοτικά παραγωγή.

Ίδια παραγωγή µε το 2014 για τη Γαλλία
Ο γαλλικός αµπελώνας αναµένεται να παράγει 46.600.000 εκατόλιτρα οίνου στην προσεχή συγκοµιδή, όπως εκτιµά το Τµήµα Στατιστικής και Προβλέψεων. Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί σε µια µέση παραγωγή ελαφρά προς τα κάτω σε σχέση µε το 2014 (-1%) και ελαφρά αυξηµένη σε σύγκριση µε το µέσο όρο των πέντε ετών ( +2%).
Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις της σεζόν, η παραγωγή οίνων ονοµασίας προέλευσης θα ανέλθει στα 22,1 εκατοµµύρια εκατόλιτρα (αµετάβλητη σε σχέση µε το προηγούµενο έτος). Οι υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού γενικά συνέβαλαν στην πρώιµη ωρίµανση.
Ιστορικά πρώιµη συγκοµιδή στην Ισπανία
Οι πολύ αραιές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερµοκρασίες θα οδηγήσουν τον ισπανικό αµπελώνα σε ιστορικά πρώιµη συγκοµιδή. Σε ορισµένες επαρχίες, η συγκοµιδή του 2015 είναι εκλεκτής ποιότητας και θα ξεκινήσει στις αρχές του Αυγούστου, ακόµη και τις τελευταίες ηµέρες του Ιουλίου, σύµφωνα µε µαρτυρίες που συλλέγονται από το πρακτορείο EFE. «Η παραγωγή δεν φαίνεται υπερβολική» επιβεβαιώνει η ισπανική θυγατρική του οµίλου Pernod Ricard, η οποία δεν προβλέπει επιπτώσεις από την ξηρασία. Πιο γενναιόδωρη από ό, τι το 2014, η συγκοµιδή το 2015 δεν θα είναι όµως στο επίπεδο ρεκόρ του 2013.

Στα οινοποιεία η καρτέλα καλλιέργειας αμπέλου
Επικαιροποιηµένη καρτέλα αµπελοκαλλιέργειας πριν ξεκινήσουν τη συγκοµιδή σταφυλιών θα πρέπει να προσκοµίσουν οι αµπελουργοί στα οινοποιεία µε την οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιµότητα της πρώτης ύλης για οινοποίηση και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώµατος ή αναφύτευσης. Αυτό και τις λοιπές υποχρεώσεις αµπελουργών και οινοποιείων υπενθυµίζει µε την εγκύκλιο «Έλεγχοι σε οινοποιητικές επιχειρήσεις- Tρύγος 2015», που υπογράφει ο γ.γ. ∆ηµήτρης Γελαλής, το τµήµα Οίνου και Aλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.



Οι υποχρεώσεις των αµπελουργών

Με βάση λοιπόν την εγκύκλιο οι υποχρεώσεις των αµπελουργών είναι οι εξής:

1. Οι αµπελουργοί υποχρεούνται πριν τη συγκοµιδή να υποβάλουν στις επιχειρήσεις (οινοποιητικές ή εµπορικές), όλα τα αλφαριθµητικά και χαρτογραφικά στοιχεία των αµπελοτεµαχίων από τα οποία θα παραδώσουν σταφύλια (επικαιροποιηµένη καρτέλα).

2. Κατά την παραλαβή των σταφυλιών από τις επιχειρήσεις, καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στα τιµολόγια/δελτία παραλαβής των παρακάτω στοιχείων:

α) το ονοµατεπώνυµο και το Α.Φ.Μ. του αµπελοκαλλιεργητή

β) η ποικιλία αµπέλου των σταφυλιών

γ) ο κωδικός αµπελοτεµαχίου καθώς και

δ) στην περίπτωση παράδοσης φορτίου από διαφορετικά αµπελοτεµάχια θα πρέπει να αναφέρεται στο παραστατικό η ποσότητα σταφυλικής παραγωγής που αντιστοιχεί σε κάθε αµπελοτεµάχιο.

3. Πραγµατοποιείται ορθή και έγκαιρη καταχώρηση των στοιχείων στα βιβλία που τηρούνται υποχρεωτικά στις οινοποιητικές επιχειρήσεις σύµφωνα µε τον Καν (ΕΚ) 436/2009 της Επιτροπής και τη µε αριθµ.285870/01.09.2004 ΚΥΑ.

4. Η πρώτη ύλη (σταφύλια) για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ προέρχονται αποκλειστικά από αµπελοτεµάχια που περιλαµβάνονται στην οριοθετηµένη γεωγραφική περιοχή.

5. Σύµφωνα µε το άρθρο 29 του Καν. (ΕΚ) 436/2009 και το άρθρο 8 της ΚΥΑ 285870/01.09.2004, στην περίπτωση µεταφοράς µη συσκευασµένων αµπελοοινικών προϊόντων (εντός ή εκτός της Ε.Ε.), ο αποστολέας υποχρεούται να ενηµερώσει την αρµόδια αρχή του τόπου φόρτωσης.


http://www.agronews.gr/