Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΕΕ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

 Επιτέλους, να εκσυγχρονιστούν τα σύνορα με τεχνολογικό εξοπλισμό


Με περιορισμένες δυνατότητες λειτουργούν μέχρι και σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα σύνορα, χερσαία και υδάτινα, διευκολύνοντας τη δράση του παρεμπορίου. Η ανάγκη ενίσχυσης των συνόρων με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό αναδείχθηκε ως ένα από τα σημαντικά βήματα στα οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα μας προκειμένου να διασφαλιστεί το εμπόριο, ο υγιής ανταγωνισμός και κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία που ετησίως χάνει δισεκατομμύρια από τη μη απόδοση ΦΠΑ και φορολογητέας ύλης. Αυτή ήταν μία από τις αποφάσεις – συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η «Επιτροπή Παρακολούθησης Θεμάτων Παρεμπορίου» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με συντονιστή τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας και μέλος της ΔΕ της ΚΕΕΕ κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, στην Αθήνα.

 Ο κ. Χατζηχριστοδούλου  εισηγούμενος το θέμα αναφέρθηκε εκτενώς στις συνέπειες του παρεμπορίου, στις δυσκολίες αντιμετώπισής του, στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω κινητοποίηση των Επιμελητηρίων: «Κατανοούμε την κρισιμότητα των ημερών και τα ανοιχτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, δεν μπορούμε όμως να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια όταν παράνομες δράσεις όπως το παρεμπόριο δίνουν τη χαριστική βολή στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το θέμα του παρεμπορίου, τις συνέπειές του για την ελληνική οικονομία αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του τα έχουμε διατυπώσει στις εκάστοτε Κυβερνήσεις και στον κ. Τσίπρα τον οποίο συναντήσαμε στη ΔΕΘ πριν ακόμη γίνει Πρωθυπουργός. Παρ’ όλα αυτά πολύ λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και μόνο σε ορισμένες περιοχές, όπως η Πιερία, που το Επιμελητήριο μαζί με τους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναλάβει δράση θωρακίζοντας κυρίως τις ακτές μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όμως, οι έλεγχοι δεν γίνονται το ίδιο εντατικά σε όλες τις περιοχές. Επιπλέον, οι έλεγχοι που διενεργούν οι υπηρεσίες είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του παρεμπορίου.  Το πρόβλημα όμως πρέπει να το δούμε ριζικά. Πρωτίστως, πρέπει επιτέλους να εξοπλιστούν τα σύνορά μας, χερσαία και θαλάσσια, με σύγχρονα μηχανήματα όπως είναι τα scanner. Ο μηχανισμός αυτός έχει τη δυνατότητα να «ακτινογραφεί» τα προϊόντα ενός φορτηγού ή κοντέινερ και επιπλέον να κάνει ογκομέτρηση δίνοντας ασφαλή στοιχεία για το είδος και την ποσότητα των διακινούμενων προϊόντων.  Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα δεν διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό σε αντίθεση με γειτονικές μας χώρες, όπως η Αλβανία, που διαθέτουν.  

Το δεύτερο βήμα, είναι οι έλεγχοι στις αποθήκες των παράνομων εμπορευμάτων. Επανειλημμένως έχουμε υποδείξει στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται αυτές οι αποθήκες, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις.

Τρίτον, χρειάζεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τη διακίνηση του παράνομων εμπορευμάτων. Σήμερα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα λόγω έλλειψης προσωπικού, πληρωμής των υπερωριών αυτού του προσωπικού αλλά και κάλυψης του κόστους διακίνησής του. Η Πολιτεία πρέπει να δώσει άμεσα λύση σ’ αυτό το θέμα.

Επίσης, πρέπει να συσταθεί το Σώμα Ελέγχου και Δίωξης Παρεμπορίου, να επανδρωθεί και να λειτουργεί ουσιαστικά. Για όλα αυτά πιστεύω ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε ως Επιτροπή της ΚΕΕΕ μια σειρά από επαφές με τα αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη θέτοντας για ακόμη μια φορά το θέμα σε όλη του τη διάσταση.

Τέλος, επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτό που οφείλει να κάνει το κράτος είναι επενδύσει 10-20 εκατομμύρια για να εξοπλίσει τα σύνορά μας. Τα έσοδα όμως που έχει να λάβει είναι πολλαπλάσια ενώ παράλληλα θα στηρίξει το εμπόριο, τον υγιή ανταγωνισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της χώρας αφού διατύπωσαν τις θέσεις τους έθεσαν προτεραιότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και συγκεκριμένα: στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για θέματα εμπορίου κ. Αντώνη Παπαδεράκη αλλά και με τον Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) του Υπουργείου, με επικεφαλής τον  κ. Δημήτρη Μπουλούκο. Επίσης, στο Υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξουν συναντήσεις με την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη, την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων την κα Αικατερίνη Σαββαϊδου και τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Δάνη Παναγιώτη.

Σε όλες αυτές τις συναντήσεις η Επιτροπή για το παρεμπόριο της ΚΕΕΕ θα καταθέτει έκθεση όπου θα αναφέρεται το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση και θα προτείνονται συγκεκριμένοι τρόποι δράσης.

Μεταξύ των προτάσεων αντιμετώπισης του παρεμπορίου είναι:
1.   Η θωράκιση των Τελωνειακών συνόρων, χερσαίων και υδάτινων, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό
2.   Η πραγματοποίηση ελέγχων σε αποθηκευτικούς χώρους των προϊόντων του παρεμπορίου
3.   Η επάνδρωση των υπηρεσιών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ώστε να διενεργούνται τακτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι
4.   Η σύσταση του Σώματος Ελέγχου και Δίωξης Παρεμπορίου