Σφοδρή κριτική προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ασκήθηκε χτες (6.7.2015) από την επικεφαλής των Πρασίνων
Ρεμπέκα Χαρμς καθώς και την επικεφαλής της GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρεμβάσεις του υπέρ του ΝΑΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα. Αξία έχει να παρατηρήσετε στο πρόσωπο του, το πόσο ενοχλημένος είναι ο κ. Σουλτς με τις δηλώσεις των δύο ευρωβουλευτών, οι οποίες σημειωτέον είναι Γερμανίδες, όπως και ο ίδιος βέβαια:
Ρεμπέκα Χαρμς καθώς και την επικεφαλής της GUE/NGL Γκάμπι Τσίμερ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρεμβάσεις του υπέρ του ΝΑΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα. Αξία έχει να παρατηρήσετε στο πρόσωπο του, το πόσο ενοχλημένος είναι ο κ. Σουλτς με τις δηλώσεις των δύο ευρωβουλευτών, οι οποίες σημειωτέον είναι Γερμανίδες, όπως και ο ίδιος βέβαια:
Η Ρεμπέκα Χαρμς δήλωσε: "O τρόπος με τον οποίον εσείς, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμειχθήκατε στη συζήτηση για την Ελλάδα ήταν λανθασμένος-ανεύθυνος. Κι αυτό όχι επειδή υποστηρίξατε το Ναι στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, αλλά επειδή οδηγηθήκατε στη λανθασμένη τοποθέτηση καθώς συνεισφέρατε στη μετωπική μεταξύ Ελλάδας και των άλλων χωρών, και θέλω εδώ να σας πω ότι δεν είστε ενδεδειγμένος κ Σουλτς να αναλαμβάνετε ενεργό ρόλο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτή την οξύτατη φορτισμένη διαδικασία και θέλω να σας ζητήσω επιτέλους να απόσχετε."
Από την πλευρά της η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς δήλωσε μεταξύ άλλων: "Δεν είσαστε εσείς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - εσείς λάβατε εντολή από εμάς ως Πρόεδρος. Δε λάβατε όμως εντολή να κάνετε τέτοιες δηλώσεις και τέτοιες τοποθετήσεις. Παρακαλώ στο μέλλον να απόσχετε και να αποστασιοποιηθείτε από τέτοιου είδους πράξεις. Κάθε λαός έχει το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα - σημαντικές υποθέσεις που αφορούν αυτό το λαό να τις ρυθμίζει με τον τρόπο που κρίνει ότι είναι σωστός. Για ένα αιρετό δημοκρατικό σώμα του οποίου είστε εσείς Πρόεδρος, έχετε το καθήκον να προασπίζεστε τη Δημοκρατία εξ ονόματός του. Δεν είναι δυνατόν να είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας οι εκλογείς."
Ο Μαρτιν Σουλτς υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι δεν εισηγήθηκε να αποπεμφθεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ... τόλμησε να συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με την ακροδεξιά κατάσταση στην Ουγγαρία...
Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση/μετάφραση – non-verbatim.
Ρεμπέκα Χαρμς:
Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι συνάδελφοι,
αυτή την εβδομάδα με σαφήνεια θα καθοριστεί, σε σχέση με τις συζητήσεις που αφορούν το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και νομίζω ότι η Ελλάδα σε εμάς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, απευθύνεται σε εμάς και αυτό οδηγεί στο ότι οι συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεδομένης μιας τέτοιας εξέλιξης, είχε προϋπάρξει κάποια προαναγγελία, μπορεί να διαβάσει κανείς τα σχετικά. Ο Μάρτιν Σουλτς, ως πρώην αρχηγός πολιτικής Ομάδας και ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου μπορεί να διαβάσει κανείς τι είπε τότε για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση. Τι είναι τώρα το σωστό - τι είναι σωστό και τι είναι λάθος πλέον; Εγώ πιστεύω ότι ο πιο σημαντικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - που είναι το σώμα το οποίο έχει εκλεγεί άμεσα από τους πολίτες, από το Βορά και το Νότο, την ανατολική και τη δυτική Ευρώπη - είναι να χτίζουμε γέφυρες που θα δημιουργούν διέξοδο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, και πρέπει να σας πω κ Σουλτς και δεν είναι εύκολο να σας το πω αυτό, επειδή είστε ο 5ος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μεγάλες ελπίδες από την πλευρά μας, πιστεύω ότι η Ευρωομάδα μου έχει δίκιο - ο τρόπος με τον οποίον εσείς, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμειχθήκατε στη συζήτηση για την Ελλάδα ήταν λανθασμένος-ανεύθυνος. Κι αυτό όχι επειδή υποστηρίξατε το Ναι στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, αλλά επειδή οδηγηθήκατε στη λανθασμένη τοποθέτηση καθώς συνεισφέρατε στη μετωπική μεταξύ Ελλάδας και των άλλων χωρών, και θέλω εδώ να σας πω ότι δεν είστε ενδεδειγμένος κ Σουλτς να αναλαμβάνετε ενεργό ρόλο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτή την οξύτατη φορτισμένη διαδικασία και θέλω να σας ζητήσω επιτέλους να απόσχετε - να αποστασιοποιηθείτε, διότι η ζημιά που προκαλέσατε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος το οποίο δημιουργήθηκε.
Μάρτιν Σουλτς: Υποθέτω κ Τσίμερ, θέλετε να τοποθετηθείτε για το ίδιο θέμα κι εσείς.
Γκάμπι Τσίμερ: Σωστή η υπόθεσή σας. Δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς όσον αφορά τέτοια πράγματα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κι εγώ ως πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς αποστείλαμε ήδη μια επιστολή και διαμαρτυρηθήκαμε κατά της συμπεριφοράς αυτής, ότι δηλαδή, στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας εσείς ενεργά, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκήσατε την επιρροή σας και αναμειχθήκατε στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο - ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του μόνου άμεσα αιρετού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - σε μια δημοκρατική διαδικασία να αναμειγνύεται με αυτό τον τρόπο σε ένα κράτος-μέλος. Εμείς δεν το κάναμε αυτό - ούτε όταν επρόκειτο για το δημοψήφισμα στη Σκωτία, ούτε στο δημοψήφισμα στην Ολλανδία - αν και εντάξει, τότε δεν ήσασταν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ομολογώ. Αλλά και σε άλλα δημοψηφίσματα, ποτέ δεν είδαμε Πρόεδρο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προαναγγέλλει μία εκστρατεία που ξεκινά και να λέει ότι πρόκειται να αναμειχθεί υπέρ του Ναι σε ένα δημοψήφισμα, σε μια καμπάνια, ενώ ταυτόχρονα να λέει πώς μια κυβέρνηση έχει κάνει τον κύκλο της κι έχει τερματίσει τη διαδρομή της - λέγοντας ότι πρέπει να την ακολουθήσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Και ταυτόχρονα, για έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό να λέτε ότι είναι ένας δημαγωγός και νομίζω ότι δεν έχουν καμιά σχέση τέτοιες δηλώσεις με τη δική σας ιδιότητα ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική θητεία και σε αυτή είχατε αναμειχθεί και προσπαθήσατε τάχα να δυναμώσετε τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όμως δεν είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι εσείς είσαστε το Κοινοβούλιο. Δεν είσαστε εσείς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - εσείς λάβατε εντολή από εμάς ως Πρόεδρος. Δε λάβατε όμως εντολή να κάνετε τέτοιες δηλώσεις και τέτοιες τοποθετήσεις. Παρακαλώ στο μέλλον να απόσχετε και να αποστασιοποιηθείτε από τέτοιου είδους πράξεις. Κάθε λαός έχει το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα - σημαντικές υποθέσεις που αφορούν αυτό το λαό να τις ρυθμίζει με τον τρόπο που κρίνει ότι είναι σωστός. Για ένα αιρετό δημοκρατικό σώμα του οποίου είστε εσείς Πρόεδρος, έχετε το καθήκον να προασπίζεστε τη Δημοκρατία εξ ονόματός του. Δεν είναι δυνατόν να είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας οι εκλογείς. Πρέπει να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και να ψηφιστούν. Σας ζητώ κατεπειγόντως να υιοθετήσετε αυτή την πρόταση και υπό το δικό μας πρίσμα, πρέπει να ξαναβρείτε τη σωστή πορεία κ Πρόεδρε.
Μάρτιν Σουλτς:
Κυρίες και Κύριοι,
Τώρα φυσικά πάρα πολλές παρεμβάσεις έλαβαν χώρα. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό, συζητήσεις για τέτοιου είδους θέματα, δεν είναι δυνατόν να διακόπτονται. Πήρατε και περισσότερο χρόνο απ' ότι αναλογεί σε μία παρέμβαση επί του διαδικαστικού και θα πρέπει να σκεφτείτε, θέλε να διεξαχθεί συζήτηση τώρα επ' αυτού εδώ στην Ολομέλεια; Κάπως με εκπλήσσει. Όταν πρόκειται για την ουγγρική κυβέρνηση μου ζητούν με όλες μου τις δυνάμεις να εκπροσωπώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εγώ δε ζήτησα η ελληνική κυβέρνηση να αποπεμφθεί. Να διαβάζετε τα κείμενα επακριβώς προτού φωνάζετε στην Ολομέλεια. Να το σκεφτείτε λοιπόν σε βάθος αν θέλετε να εμβαθύνετε σε αυτή την υπόθεση συζητώντας την Κυρίες και Κύριοι.