Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη διασφάλιση της ροής φαρμάκων. Μηδενική ανοχή σε τυχόν "μαυραγοριτισμό" εξήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής

"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τώρα αν προκύπτουν ελλείψεις σε κάποιο φαρμακείο, αυτό δεν οφείλεται στις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες, αλλά εμπίπτει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο
καθημερινότητας που φυσικά υπήρχε και στο παρελθόν. Επίσης κανονικότατα λειτουργούν και τα νοσοκομεία" διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας μετά το πέρας νέας σύσκεψης που είχε την Πέμπτη με εκπροσώπους του ΠΦΣ για το θέμα της ομαλής ροής φαρμάκων στην αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας μεταξύ του κ. Κουρουμπλή και του κ. Κωνσταντίνου Λουράντου τονίσθηκε για ακόμη μία φορά πως παρά τις όποιες τραπεζικές δυσκολίες σε γενικές γραμμές δεν έχουν υπάρξει προβλήματα ή ελλείψεις φαρμάκω και πως "διασφαλίστηκε η πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο".
Ταυτόχρονα ο κ. Κουρουμπλής απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς αποφυγή τυχόν επιχειρήσεων που θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση της αγοράς, λέγοντας πως "αν τυχόν εκδηλωθούν φαινόμενα όπως 'μαυραγοριτισμός', η κυβέρνηση θα τα αντιμετωπίσει δραστικά". Ξεκαθάρισε πάντως πως μέχρι σήμερα δεν είχαμε ιδιαίτερης έκτασης ανησυχητικά φαινόμενα και πως πρόκειται απλά για προειδοποίηση " για να είμαστε συνεννοημένοι", όπως χαρακτηριστικά είπε.
Το μεσημέρι της Παρασκευής (3μμ), σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα υπάρξει επίσης μια νέα, διευρυμένη συνάντηση με όλους τους θεσμικούς φορείς από τον χώρο του φαρμάκου, με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής ροής του φαρμάκου σε όλους τους χώρους πρόσβασης των πολιτών.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν φαρμακαποθήκες που είτε ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς, είτε βάζουν πλαφόν στα κουτιά, ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε πως αυτή η τακτική είναι παράνομη και πως 'όπου εκδηλώνεται τέτοιο φαινόμενο θα αντιμετωπίζεται άμεσα και αποφασιστικά".
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος, τόνισε: "Στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό ο οποίος είναι πάντοτε παρών, όποτε τον ψάχνουμε για να προλάβουμε προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν. Σήμερα συζητήσαμε για το τι έχει γίνει ως τώρα και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μην υπάρξουν προβλήματα από εδώ και πέρα. Ο εφοδιασμός γίνεται ομαλά, φάρμακα υπάρχουν. Και το επόμενο διάστημα νομίζω ότι θα κυλήσει ομαλά. Το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να το παίρνει όταν το χρειάζεται και δεν θα πρέπει να το στερεί από κάποιον άλλο που το χρειάζεται".
Τακτοποιούνται ληξιπρόθεσμα χρέη νοσοκομείων
Εν τω μεταξύ χθες ψηφίστηκε τροπολογία μέσω της οποίας διοχετεύονται στην αγορά 160 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν σε τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων και σύμφωνα με το ΥΥΚΑ με αυτά "ο ευρύτερος χώρος των φαρμακοβιομηχανιών και των αναλωσίμων θα πάρει μια ανάσα".
Σύμφωνα Ήδη, ως πολιτική ηγεσία εργαζόμαστε έντονα προκειμένου να βρούμε λύση και στο μεγάλο ζήτημα που αφορά στις εκκρεμότητες των νοσοκομείων, καθώς το χρέος που παραλάβαμε μέχρι και τις 31/12/2014 ανέρχεται στα 918 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς στοχεύουμε αυτό το χρέος να συμψηφιστεί, γι΄ αυτό το  λόγο είχαμε χθες και σύσκεψη στο Υπουργείο  Οικονομικών.

http://www.stogiatro.gr