Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Παραιτήθηκε ο Σαμαράς, προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ ο Μεϊμαράκης

Μετά την ξεκάθαρη νίκη του “όχι” και ενώ όλο και περισσότερα γαλάζια στελέχη έλεγαν “όχι” στην παραμονή του στην ηγεσία της Ν.Δ, ο Αντώνης
Σαμαράς ανακοίνωσε την παραίτηση του. Μεταβατικός πρόεδρος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ξεκινά η μάχη της διαδοχής (vid)
Την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την ξεκάθαρη νίκη του “όχι” και ενώ οι αντιδράσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο λάμβαναν διαστάσεις ανοιχτής αμφισβήτησης του.
Ουκ ολίγοι γαλάζιοι απέδωσαν την ξεκάθαρη νίκη του “ναι” παρά τα capital controls και το απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων και στην παραμονή Σαμαρά στην ηγεσία και την επιμονή στη στρατηγική της δικαίωσης, μετά την ήττα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Ο κ.Σαμαράς έχοντας προφανώς λάβει μηνύματα ακόμη και από στελέχη τα οποία μέχρι πρότινος τον στήριζαν και είχαν ταχθεί στο πλευρό του και στο πολιτικό συμβούλιο, στη δήλωση του ανακοίνωσε πως σε ό,τι τον αφορά αντιλαμβάνεται ότι η μεγάλη παράταξη χρειάζεται μία νέα αρχή.
“Παραιτούμαι από την ηγεσία της Ν.Δ και ζήτησα ήδη από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος και να ξεκινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες. Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί. Ως κυβέρνηση αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, ως αντιπολίτευση αγωνίστηκα για να αποφύγει τα χειρότερα ο τόπος και είχα προειδοποιήσει”, είπε ο κ.Σαμαράς, ο οποιος προφανώς δε θα είναι ξανά υποψήφιος.
Ο κ.Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι πλέον η κυβέρνηση πρέπει σε 48 ώρες να φέρει συμφωνία, όπως είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ, καλώντας την κυβέρνηση να ανατρέψει την εντύπωση που θα έχουν κάποιοι στην Ευρώπη ότι το “όχι” σημαίνει “όχι” στο ευρώ.
Ο κ.Μεϊμαράκης νωρίτερα είχε φτάσει στη Συγγρού και προσερχόμενος προέβη σε δηλώσεις που προκάλεσαν το ενδιαφέρον, καθώς ουσιαστικά προδιέγραφε κοινή κάθοδο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που στήριξαν το “ναι” σε πιθανές εκλογές. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ, ο οποιος θα προτείνει στην κοινοβουλευτική ομάδα, που θα συνεδριάσει εντός ολίγων 24ώρων τον κ.Μεϊμαράκη ως πρόεδρο.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής δεν επιθυμεί να είναι προσωρινός αρχηγός -τίτλος άλλωστε που δεν υπάρχει, αν και αυτό τον όρο χρησιμοποίησε ο κ.Σαμαράς- αλλά να επικυρωθεί η τοποθέτηση του από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Αφού εκλεγεί πρόεδρος, τα όργανα θα συγκληθούν εν ευθέτω χρόνο. Πρόκειται για μία πορεία, που θα καταλήξει εκ των πραγμάτων σε συνέδριο και εφόσον το καταστατικό δεν αλλάξει ξανά, σε εκλογή του επόμενου προέδρου από τη βάση. Στην περίπτωση όμως που η χώρα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές, η Ν.Δ ενδέχεται να πάει με τον κ.Μεϊμαράκη στο τιμόνι. Διαφορετικά, θα μεσολαβήσει η κανονική διαδοχή.
Στο αυριανό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τη Ν.Δ θα εκπροσωπήσει ο κ.Μεϊμαράκης, όχι όμως ως πρόεδρος καθώς δεν έχει εκλεγεί όπως αναφέρθηκε, αλλά ως αντιπρόεδρος, θέση στην οποία τοποθετήθηκε των μεταξύ, δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 19 του καταστατικού της Ν.Δ όπως αυτό τροποποιήθηκε το 2013: “Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος. Επί περισσοτέρων Αντιπροέδρων, τηρείται η τάξη ορισμού τους ή, επί ταυτόχρονου ορισμού, η αρχαιότητά τους σε κοινοβουλευτική θητεία. Εάν δεν υπάρχουν ή κωλύονται οι Αντιπρόεδροι, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής ”.
Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ: