Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

 Ήταν τέλος Μαΐου του 2010 όταν μία ομάδα νέων ανθρώπων συναντήθηκαν στην αίθουσα του Συλλόγου Μικρασιατών για την ίδρυση ενός Συλλόγου που έμελλε τα επόμενα χρόνια να μπει στην
καθημερινή ζωή της πόλης της Κατερίνης. Αυτό που τους ένωνε ήταν η αγάπη τους για το ποδήλατο αλλά και για την πόλη στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Μία πόλη που τα τελευταία χρόνια ολοένα και παραδίδονταν στην κυριαρχία του αυτοκινήτου. Μία πόλη στην οποία πεζοί και ποδηλάτες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Σε αυτή την πόλη λοιπόν αποφάσισαν να ιδρύσουν το σύλλογο «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ». Ανάμεσα στους σκοπούς του Συλλόγου είναι η κινητοποίηση του κόσμου σχετικά με τη βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη, η διεκδίκηση ποδηλατικών υποδομών από την Πολιτεία, η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος και οδικής ασφάλειας και, το κυριότερο, η συνεχής ενημέρωση του κόσμου και ειδικότερα των μαθητών του Νομού μας για ποδηλατικά θέματα, μέσα από συνεχείς επισκέψεις σε σχολεία.
Στη διάρκεια των πέντε αυτών χρόνων εμείς, τα μέλη της «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ», καταφέραμε να κινητοποιήσουμε εκατοντάδες συμπολίτες μας και να τους δείξουμε έναν διαφορετικό τρόπο μετακίνησης αλλά και ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.
Καταφέραμε τη συνεχή και αδιάκοπη ομαδική παρουσία μας στους δρόμους της πόλης με τις καθιερωμένες ποδηλατοβόλτες. Καταφέραμε με διανομές φυλλαδίων να ενημερώσουμε τους οδηγούς αυτοκινήτων αλλά και τους ποδηλάτες για την ασφαλή συνύπαρξη στο οδόστρωμα. Καταφέραμε να διοργανώσουμε ημερίδες και διαλέξεις για τη βιώσιμη κινητικότητα. Καταφέραμε να επισκεφθούμε τα περισσότερα σχολεία της Κατερίνης και πολλά του Νομού και να ενημερώσουμε τους μαθητές για θέματα που αφορούν το ποδήλατο και την ασφαλή μετακίνηση. Καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε πολλούς συμπολίτες μας να ποδηλατούν με σεβασμό στον Κ.Ο.Κ. και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους. Καταφέραμε σε συνεργασία με την Τροχαία και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας να δώσουμε λύση στον παράδρομο προς Παραλία, κάνοντας ένα βήμα προς την ασφαλέστερη μετακίνηση πεζών και ποδηλατών στο δρόμο αυτό.
Ωστόσο, ένα πράγμα που δεν καταφέραμε τα πέντε αυτά χρόνια ήταν να βρεθούμε από κοντά και να συζητήσουμε σα Σύλλογος τους προβληματισμούς μας, τις θέσεις μας και τα σχέδιά μας με τον Δήμαρχο της Κατερίνης. Παρά τις επανειλημμένες επίσημες και ανεπίσημες αιτήσεις μας ο Κος Δήμαρχος δεν απάντησε, ούτε καν αρνητικά, σε καμία από αυτές. 
Ήταν άλλωστε αυτή η άρνηση που μας οδήγησε το Μάιο του 2013 να αιτηθούμε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και εκθέσαμε τις θέσεις του Συλλόγου σε όλο το Σώμα. Τότε ήταν και η μοναδική φορά που ο Κος Δήμαρχος μας ανακοίνωσε την παραλαβή της μελέτης σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη με έμφαση στο ποδήλατο. Μας την παρέδωσε για ενημέρωση και συμφωνήσαμε να ξαναβρεθούμε για να τη συζητήσουμε από κοντά, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ καθώς δεν καταφέραμε να τον βρούμε! Βέβαια, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η κατασκευή ποδηλατικών υποδομών, δε θα συζητηθεί μόνο με το Σύλλογό μας και σίγουρα θα έρθει σε γενικότερη διαβούλευση. 
Άλλωστε, πέρα από την κατασκευή ποδηλατοδρόμων, υπάρχουν ένα σωρό άλλα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα ποδηλατών αλλά και των πεζών. Θέματα όπως η παράνομη στάθμευση, η ελλιπής σήμανση και η κακή κατάσταση του οδοστρώματος, η παράνομη διαφήμιση, η έλλειψη επαρκών θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, τα αδέσποτα ζώα, η παράνομη κατάληψη οδοστρώματος και πεζοδρομίων, θα μπορούσαμε να τα είχαμε συζητήσει και μπορεί σε κάποια από αυτά να είχαμε βρει και κάποιες λύσεις. 
Γιατί είμαστε σίγουροι ότι μέσα από το διάλογο πάντα βρίσκονται λύσεις, ειδικά από ανθρώπους που δεν τους χωρίζει τίποτα, αλλά τους ενώνει η αγάπη τους για την πόλη.






ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ