Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Εργαστήρια Ρομποτικής “The Pluto Project” στη Μ.Ε.Κ.

 Την Κυριακή 26 Απριλίου έκλεισε ο κύκλος των εργαστηρίων Ρομποτικής που οργανώθηκε από την Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών σε συνεργασία με των εκπαιδευτικό οργανισμό
EDUACT.


Οι  συμμετέχοντες νεαροί μαθητές έμειναν ενθουσιασμένοι και το μόνο παράπονο τους είναι, ότι δεν συνεχίζονται τα εργαστήρια για όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η εκπαίδευση μέσα από το παιχνίδι μπορεί να γίνει διασκεδαστική και ελκυστική. Να ξεφύγει από τη στείρα μορφή της αποστήθισης, η οποία  επικρατεί  δυστυχώς στην χώρα μας.


Η Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών τιμώντας την αρχική λέξη της επωνυμίας της προσπαθεί με τις δυνάμεις της να συμβάλει σ΄ αυτό το σκοπό.  Ένα σκοπό που στα χρόνια της κρίσης τείνει να ξεχαστεί με την παιδεία μας να τίθεται  σε δεύτερη ή  και τρίτη μοίρα  σε σχέση με άλλες προτεραιότητες.


Προσπαθώντας λοιπόν να εμπνεύσει  στα παιδιά, νέους στόχους και αγάπη για την γνώση, υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις .Οι αντιδράσεις των παιδιών δεν μπορούν να μας αφήσουν ασυγκίνητους και αδρανείς.
Τι έκαναν λοιπόν οι μικροί μας φίλοι;


 Ήρθαν αντιμέτωποι με την επίλυση  προβλημάτων υπό πίεση χρόνου με ανεπαρκείς πόρους και άγνωστους ανταγωνιστές. Το πρόγραμμα ήταν ένας μικρόκοσμος της πραγματικής ζωής των επιχειρήσεων ρομποτικής και αστρονομίας. Στόχος του ήταν  τα παιδιά να κάνουν μια εισαγωγή στο κόσμο της ρομποτικής σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον όπως αυτό της εξερεύνησης του διαστήματος. Πολλοί τα κατάφεραν αρκετά καλά άλλοι όχι και τόσο. Αυτό δεν είχε την περισσότερη σημασία όμως, σημασία είχε ότι όλα τα παιδιά μάθανε να μαθαίνουν και να αναζητούν τη γνώση μέσα σε ένα περιβάλλον άμιλλας και ομαδικότητας.


Την τελευταία μέρα των μαθημάτων επισκέφτηκαν των χώρο των εργαστηρίων ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ  Γεώργιος μαζί με τον μητροπολίτη κεντρώας Αφρικής κ.κ. Νικηφόρο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου Κατερίνης κ. Αθανάσιος Λιακόπουλος, οι οποίοι εξέπλάγησαν με τα κατορθώματα και τις γνώσεις τον παιδιών, μετά από συζητήσεις που είχαν μαζί τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν και οι δύο για την νέα δράση του συλλόγου και εξέφρασαν την επιθυμία τους στον πρόεδρο της ΜΕΚ κ. Καραλέκα Γεώργιο  τέτοιου είδους προσπάθειες να συνεχιστούν. Από την μεριά του ο πρόεδρος της ΜΕΚ δήλωσε πως το εγχείρημα δεν σταματά εδώ αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στα σχέδια του συλλόγου είναι η δημιουργία ομάδας ρομποτικής με σκοπό τη συμμετοχή της στον παγκόσμιο διαγωνισμό της LEGO την επόμενη χρονιά, αλλά και νέου  είδους μαθήματα για τους μικρούς μας φίλους με κέντρο πάντα την σύγχρονη τεχνολογία και καινοτομία.