Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για την αστυνομική εκκένωση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ

Αστυνομική εκκένωση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ

Κατασταλτικό «δείγμα γραφής» της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ

Βαθιά υπόκλιση στην υστερική εκστρατεία ΜΜΕ–Μνημονιακών


Με αστυνομική επέμβαση το πρωί της Παρασκευής 17/4 έληξε η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ από ομάδα αναρχικών/αντιεξουσιαστών. Αστυνομία και ΜΑΤ, που από τις προηγούμενες μέρες είχαν περικυκλώσει τα Προπύλαια, με σκοπό να συλλαμβάνουν όποιον εξερχόταν από το κτίριο, επενέβησαν και το εκκένωσαν, προχωρώντας σε συλλήψεις 14 ατόμων. Αν και η κυβέρνηση είχε κρατήσει «χαμηλούς τόνους» (σε σύγκριση με τις πρακτικές της χούντας Σαμαρά–Βενιζέλου), εδώ και μέρες τα Προπύλαια ήταν σε αστυνομικό κλοιό, όπου έγιναν πάνω από 20 συλλήψεις (ακόμα και 2 τουριστών).
Το κύριο ζήτημα δεν είναι αν η κατάληψη είχε κάποιο νόημα τη συγκεκριμένη στιγμή, αν ακόμα τα δίκαια αιτήματα (κατάργηση φυλακών τύπου Γ”, τρομονόμου και κουκουλονόμου – ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων), που προκαλούν τη λύσσα των ΜΜΕ και των μνημονιακών, δεν μπορούν να υποστηριχτούν/αναδειχθούν ουσιαστικά από απομονωμένες, ασυνάρτητες ομάδες και «πολιτικές».
Το κύριο ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ενέδωσαν τελικά στις πιέσεις των ΝΔ–ΠΑΣΟΚ–Ποταμιού, που υποστηρίζονταν από έναν συρφετό λακέδων, αργυρώνητων δημοσιογράφων και επαίσχυντων μνημονιακών «καθηγητών» στα ΜΜΕ. Όλοι αυτοί είχαν διογκώσει το ζήτημα, δημιουργώντας εδώ και 19 μέρες το σίριαλ της διασάλευσης του «νόμου και της τάξης», για να επιβάλλουν μια ατζέντα μαζικής υστερίας και φόβου (μαζί με την αισχρή εκμετάλλευση του δράματος των μεταναστών προσφύγων, τις κραυγές για εξοντωτική μεταχείριση των κρατουμένων σε φυλακές–τάφους τύπου Δομοκού). Με στόχο να καλύψουν τη βαριά ήττα των μνημονιακών δυνάμεων στις 25 Γενάρη, το κενό πολιτικής/στρατηγικής που έχουν (πέρα από το διακαή πόθο τους για τη συνέχιση των Μνημονίων) και που απειλεί αυτά τα κόμματα με διάλυση.
Ακόμα χειρότερα, η επέμβαση επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί με επικίνδυνες φαιδρότητες και κωλοτούμπες, όπως του υπουργού Παιδείας Αρ. Μπαλτά, που δήλωσε: 1) «Επαναφέρουμε τον ορισμό του ασύλου, διατηρούμε το νομοθετικό πλαίσιο όπως είχε προσδιορισθεί από το νόμο Διαμαντοπούλου»! Με αυτές τις δηλώσεις, ο ακαδημαϊκός κ. Μπαλτάς βάζει σοβαρή υποθήκη για να μετατραπεί σε εχθρό του φοιτητικού κινήματος, που παλεύει για την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου, που είναι νεκροθάφτης της δημοκρατικής κατάκτησης του ασύλου. 2) Ότι η κατάληψη ήταν «ακατανόητη, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, με αιτήματα που ήδη έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση» – λες κι αυτό θα νομιμοποιούσε την επέμβαση της Αστυνομίας και των ΜΑΤ! 3) Ότι η κατάληψη συνιστούσε «κατάλυση του ασύλου», ως δηλαδή η… αστυνομία να ήταν αυτή που επανέφερε και υπεράσπισε το άσυλο.
Όσον αφορά τα ΑΕΙ–ΤΕΙ , το «μείζον θέμα» δεν είναι οι καταλήψεις τέτοιου τύπου, που δήθεν εμποδίζουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων, όπως σκούζουν τα ΜΜΕξαπάτησης. Είναι η υποχρηματοδότηση και κατάρρευση των ΑΕΙ–ΤΕΙ, που θα συνεχιστεί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποπληρώνει τις δόσεις προς τους δανειστές. Είναι η διασφάλιση του ασύλου, που δεν μπορεί να γίνει με «πολυνομοσχέδια» (πόσο μάλλον όταν αυτό υιοθετεί τους αστικούς «ευέλικτους» ορισμούς για το άσυλο περί «διακίνησης ιδεών») αλλά με τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι το ξήλωμα των διορισμένων μνημονιακών διοικήσεων, που επέβαλλε η χούντα Σαμαρά–Βενιζέλου .
Τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που είχαν τσαλαπατηθεί από τη μνημονιακή χούντα των ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τουλάχιστον όσο κι αυτά της εργασίας, των μισθών κ.λπ. Η μέχρι σήμερα χαλάρωση του ζοφερού Κράτους Έκτακτης Ανάγκης υπό τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή, όσο ο πυρήνας του παραμένει ουσιαστικά αλώβητος και ανέγγιχτος. Πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί, να επιβάλλουμε με την κινητοποίηση και τον αγώνα μας το ξήλωμα του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης. Η καταστολή των κινητοποιήσεων πήγαινε χέρι–χέρι με τις μνημονιακές πολιτικές και η όποια διολίσθηση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, όποια ανοχή της στην πρακτική των κατασταλτικών μηχανισμών (π.χ. χτυπήματα των ΜΑΤ και διώξεις ενάντια στους αγωνιζόμενους στις Σκουριές), μόνο άσχημα μηνύματα μπορεί να στείλει, όσον αφορά και την εξέλιξη των περιβόητων «διαπραγματεύσεων» με τους «θεσμούς», όπου οι υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαρκείς.