Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
Με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στις 17-4-2015 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης πραγματοποιήθηκε πλατειά σύσκεψη με διοικήσεις σωματείων και συνδικαλιστών,
με θέμα την 1η  Μάη. Μετά την εισήγηση  από το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος και των σωματείων που πήραν μέρος, ήταν οι προτάσεις για την οργάνωση της   απεργίας, και τη συγκέντρωση του  ΠΑΜΕ. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο σύγχρονο μήνυμα  της 1ης  Μάη. Όπως είναι η εργατική εξουσία και, ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη να περάσει στα χέρια της, οικοδομώντας μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς ανεργία, με ελευθερία και με σύγχρονα δικαιώματα.
 Πλούσιος ήταν ο προβληματισμός  για  τους τρόπους  που πρέπει  να φτάσει το πραγματικό  μήνυμα της  Πρωτομαγιάς στους εργαζόμενους κόντρα στην παραχάραξη που χρόνια τώρα επιχειρείται από την αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους. 
Η συζήτηση επεκτάθηκε με ιστορικές αναφορές στη σκληρή εκμετάλλευση της  εποχής εκείνης συγκρινόμενη με τη σύγχρονη βαρβαρότητα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς και, μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από τους συνδικαλιστές για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους αυτούς.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι απολύσεις, η  τρομοκρατία, οι μισθοί πείνας, τα κακοπληρωμένα 4ωρα και 6ωρα που σε πολλές περιπτώσεις γίνονται 8αωρα απλήρωτα, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι απλήρωτες υπερωρίες, η  καθυστέρηση  πληρωμών από αρκετούς εργοδότες με διάφορα τερτίπια, οι δουλειές που κάνουν οι εργαζόμενοι έξω από τα όσα προβλέπει η  Σ.Σ.Ε., π.χ στα Carrefour διανέμουν τα ψώνια σε σπίτια πελατών, στο Γαλαξία μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια, κλπ. 
Πλούσια ήταν η συζήτηση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της με την επέκταση του μνημονίου, που  διαχειρίζεται και στηρίζει την εξουσία του κεφαλαίου το οποίο και απλόχερα το χρηματοδοτούν τα δάνεια που πήραν από το Δ.Ν.Τ. την Ε.Κ.Τ. κλπ., αλλά με  τη μαύρη προπαγάνδα   παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο. Όπως ακριβώς κάνουν και με τις διαπραγματεύσεις  με την Ε.Ε. Διαπραγματεύονται για λογαριασμό του κεφαλαίου για να εξασφαλίσουν νέα προνόμια  για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και την παρουσιάζουν σαν  διαπραγμάτευση που γίνεται για λογαριασμό του λάου. Τα ψέματα δεν έχουν όρια και σταματημό. Τη στιγμή που ο λαός συνεχίζει να ματώνει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφήνει στο απυρόβλητο  το μεγάλο κεφάλαιο γιατί έχει αναλάβει προεκλογικές δεσμεύσεις.
 Ιδιαίτερα καυστικές ήταν οι τοποθετήσεις για το ξάφρισμα των χρημάτων από το ΟΠΕΚΕΠΕ,  τα αποθεματικά  του ΟΑΕΔ, τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει χέρι και στα ασφαλιστικά ταμεία, για να πληρώσει τους δανειστές.  Επιπλέον στο επίκεντρο  της συζήτησης βρέθηκε και η προπαγάνδα των κυβερνητικών στελεχών που κάνουν λόγο  για μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι έχασαν πάνω από το 50% των αποδοχών τους, από το 2010 μέχρι σήμερα ενώ κάνουν γαργάρα το να δώσουν πίσω αυτά που έκλεψαν κυβερνήσεις και επιχειρηματίες από τους εργαζόμενους, είτε από τους μισθούς και συντάξεις, είτε με τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών κλπ,  από το 2009 έως σήμερα.
Τέλος αποφασίστηκε να γίνουν μια σειρά από δραστηριότητες μέχρι την 1η  Μάη   καθώς επίσης να κληθεί η εργατική τάξη της Πιερίας να πάρει μέρος στην   απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ  στην κεντρική πλατεία  της Κατερίνης. 

Γραφείο τύπου  Π.Α.ΜΕ.  18-4-2015