Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Στο τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκονται οι δύο δεξαμενές σε «ΚΑΛΟΓΕΡΟ» και «ΑΗΔΗΜΗΤΡΙΑΝΑ»

 
Σάββας Χιονίδης: «Επενδύουμε στις αγροτικές υποδομές του Δήμου Κατερίνης»

Ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής δύο δεξαμενών άρδευσης στην Δημοτική Ενότητα Πέτρας.
Δημήτριος Βαινάς: Στηρίζουμε έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο του Δήμου Κατερίνης.


Στο τελικό στάδιο κατασκευής βρίσκονται οι δυο αρδευτικές δεξαμενές στην Δημοτική
Ενότητα Πέτρας.  Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δύο έργα συνολικου προυπολογισμού 1.23 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα και η χρηματοδότηση τους γίνεται από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2007-2013». Τα έργα είναι 100% χρηματοδοτούμενα.

Η πρώτη δεξαμενή αφορά το έργο «Κατασκευή λιμενοδεξαμενής στη θέση ΄ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ΄» και  πρόκειται για μια αρδευτική λιμενοδεξαμενή χωρητικότητας 135.125 κυβικών και η έκταση που καταλαμβάνει είναι 24 στρέμματα. Η συγκεκριμενη δεξαμενή θα αποτελέσει μια λεκάνη αποθήκευσης αρδευτικού ύδατος για την άρδευση του αγροκτήματος Ράχης, και έρχεται να ενισχύσει τις υπάρχουσες υποδομές άρδευσης.
Η εργασία περιελάμβανε εκσκαφή για την δημιουργία της δεξαμενής με υδατοστεγάνωση από γεωύφασμα και πολυαιθυλένιο. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσκαφής και αγωγών πλήρωσης , υπερχείλισης και εκκένωσης της δεξαμενής. Ενώ με την παραλαβή των υλικών στεγάνωσης υπολείπεται η τοποθέτηση τους και η περίφραξη της δεξαμενής ωστέ να δοθεί προς χρήση.


Το δεύτερο έργο αφορά την «Κατασκευή 1ου Χωμάτινου Ταμιευτήρα στη θέση ‘‘ΑΗΔΗΜΗΤΡΙΝΑ’’» και  πρόκειται για μια αρδευτική δεξαμενή  χωρητικότητας  6 8.118, 75 κυβικών και η έκταση που καταλαμβάνει είναι 15 στρέμματα. Ουσιαστικά με την κατασκευή του ταμιευτήρα θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης νερού για την πληρέστερη άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής, ένα υδραυλικό έργο, το οποίο θα κάνει καλύτερη τη διαχείριση του νερού, μέσα από ένα πρόγραμμα συνολικής αντιμετώπισης της άρδευσης της περιοχής και σύνδεσης των υφιστάμενων υποδομών με τα νέα έργα. Με την ολοκλήρωσή του εξασφαλίζεται η επάρκεια νερού για την άρδευση των καλλιεργειών μεγάλης αγροτικής περιοχής και κατ’ επέκταση εξασφαλίζεται – αυξάνεται το εισόδημα των αγροτών.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η εκσκαφή της δεξαμενής, γίνονται οι διορθώσεις των πρανών και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του γεωυφάσματος και της μεμβράνης στεγανοποίησης.   


Ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Βαινάς Δημήτριος δήλωσε τα εξής: « Με την παραλαβή του γεωυφάσματος περνάμε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της λιμενοδεξαμενής στην θέση «ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ», ενώ τα προβλήματα που συναντήσαμε λόγω του υπεδάφους  στα «ΑΗΔΗΜΗΤΡΙΑΝΑ» τα έχουμε ξεπεράσει και βρισκόμαστε και εκεί σε πολύ καλό στάδιο. Αισιοδοξούμε πως πολύ σύντομα θα παραδώσουμε τις δεξαμενές προς ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών. Στον Δήμο Κατερίνης στηρίζουμε έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας με έργα ουσίας, με παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται «να εξασφαλίσουν κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια, να μειώσουν το κόστος παραγωγής της».


Ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης,  τόνισε τα εξής: «Η αγροτική παραγωγή αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τον Δήμο Κατερίνης και σε αυτόν τον τομέα επενδύουμε, προσφέροντας υποδομές άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας  που συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της αποδοτικότητας της αγροτικής γης. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με ιδίους πόρους. Καθημερινά εκτελούμε έργα σε κάθε Τοπική Κοινότητα του Δήμου μας και έτσι θα συνεχίσουμε».