Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η Βεργίνα δεν σταματάει να μας εκπλήσσει

Μπροστά σε νέα μυστήρια βρίσκονται οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα πλούσια ευρήματα ασύλητων και συλημένων τάφων
του 4ου αι.π.Χ. Είκοσι συνολικά ήρθαν στο φως το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια ανάδειξης της νεκρόπολης Αιγών (έργο ΕΣΠΑ) και, όπως επισημαίνει η προϊσταμένη της Ε.Α.Η. κ. Αγγελική Κοτταρίδη παρά την πιθανή Γαλατική λεηλασία (σε 15) μας εκπλήσσουν με τα πολύτιμα και σπάνια κτερίσματα τους.
Στον πιο πλούσιο τάφο της ομάδας, τα υπολείμματα νεκρικής κλίνης διακοσμημένης με πήλινες ανάγλυφες πλάκες, φέρουν την Αθηνά τυλιγμένη στο ιμάτιο της να παρακολουθεί μια μάχη ελλήνων με βαρβάρους –ένα θέμα που απηχεί προφανώς την εκστρατεία της Ανατολής. Σπάνια ευρήματα έκρυβε και ο τάφος μιας κοπέλας, «πολυαγαπημένης των γονιών της που της χάρισαν στο ταξίδι χωρίς γυρισμό χρυσά στολίδια, σκουλαρίκια και χάντρες και τον μοναδικό καθρέφτη που βρέθηκε ως τώρα στις Αιγές-ενα χάλκινο κομψοτέχνημα έργο προφανως ενός πολύ επιδέξιου τορευτή», περιγράφει η κ. Κοτταρίδη. Στο καπάκι του καθρέφτη ο Έρωτας, στο σχήμα τρυφερού παιδιού, έρχεται πετώντας να αγκαλιάσει τον θεό του πόθου και του πάθους, τον Διόνυσο που με μορφή θαλερού νέου κάθεται πανω στα βράχια που είναι στρωμένη η δορά του πάνθηρα».
* Η «Ανατομία ενός τύμβου της νεκρόπολης των Αιγών» θα ανακοινωθεί σήμερα, Πέμπτη, στη 1.30 το μεσημέρι από την κ. Αγγελική Κοτταρίδη, στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Μακεδονίας Θράκης.