Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τρεις ρυθμίσεις για χρέη στην εφορία με μεγαλά.. μπόνους

Με τροπολογία η οποία σχεδιάζεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα προβλέπεται πως όσοι εξοφλήσουν ως το τελευταίο δεκαήμερο
του Μαρτίου, το σύνολο του κεφαλαίου, όποιας φορολογικής οφειλής τους επιλέξουν, θα κερδίσουν πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων.
Τρεις επιλογές θα έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους με βάση το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Η ρύθμιση θα αφορά χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα ως 31 Ιανουαρίου 2015 και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
Στην πρώτη φάση όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το σύνολο του χρέους τους, έως το τέλος Μαρτίου, θα δικαιούνται τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων.
Δηλαδή αν το αρχικό χρέος είναι 500 ευρώ και οι προσαυξήσεις 500 ευρώ και εξοφληθεί στο σύνολό της η αρχική οφειλή σβήνει αυτόματα και το όλο το ποσό των προσαυξήσεων.
Αν η αρχική οφειλή είναι 200 ευρώ και οι προσαυξήσεις 500 ευρώ τότε με την εξόφλησή της θα διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων, δηλαδή τα 500 ευρώ.
Θα προβλέπεται η εναλλακτική να εξοφληθεί το 50% ή άλλο ποσοστό της αρχικής οφειλής και να σβήσει αντίστοιχοι ποσοστό προσαυξήσεων.
Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια έως το τέλος Απριλίου διάστημα στο οποίοι οι οφειλέτες θα μπορούν εξοφλούν κάποιο μέρος της αρχικής οφειλής και να διαγράφεται αυτόματα ισόποσο τμήμα των προσαυξήσεων.
Δηλαδή αν η αρχική οφειλή είναι 500 ευρώ και οι προσαυξήσεις 1.000 ευρώ και αποπληρώνονται τα 500 τότε θα διαγράφονται 500 ευρώ προσαυξήσεων.
Τέλος, στην τρίτη φάση της ρύθμισης οι οφειλέτες θα μπορούν έως το τέλος Μαΐου να αποπληρώσουν το χρέος τους σε έως 100 δόσεις.
Και στη φάση αυτή θα προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων αλλά σε μικρότερα ποσοστά από τις δύο παραπάνω επιλογές.
Οι οφειλέτες που αξιοποιήσουν κάποια από τις δύο πρώτες επιλογές θα μπορούν για το υπόλοιπο της οφειλή τους να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά χωρίς να δικαιούνται διαγραφή προσαυξήσεων.
Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ανακοίνωσε το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, το οποίο περιλαμβάνει:
Ρύθμιση-εξπρές με μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη 
Οσοι φορολογούμενοι έχουν χρέη τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα και επιβαρύνονται πλέον με σημαντικού ύψους προσαυξήσεις και πρόστιμα, ακόμη και μεγαλύτερα του αρχικού ποσού των οφειλών, θα μπορούν να πληρώσουν είτε ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής και να γλιτώσουν από το σύνολο των προσαυξήσεων και των προστίμων είτε ένα ποσοστό της αρχικής οφειλής και να γλιτώσουν από αντίστοιχο ποσοστό επί των προσαυξήσεων και των προστίμων. Η ρύθμιση αυτή θα είναι έκτακτη, θα έχει προθεσμία υπαγωγής μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή με τροπολογία που θα προστεθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
Ουσιαστικά, όποιος αξιοποιήσει αυτή τη ρύθμιση-εξπρές, θα μπορεί, καταβάλλοντας την αρχική ή μέρος της αρχικής οφειλής, να σβήσει έως και το 100% των προσαυξήσεων, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστά 8.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.000 ευρώ είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα, θα έχει τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες:
* να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το «κεφάλαιο» των 3.000 ευρώ, και να γλιτώσει από το σύνολο των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 5.000 ευρώ!
* να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, η οποία θα υπολογιστεί σε ποσοστό ίδιο με το ποσοστό επί της αρχικής οφειλής που εξοφλήθηκε. Π.χ., εάν ο φορολογούμενος εξοφλήσει από το ποσό της αρχικής οφειλής των 3.000 ευρώ ένα ποσό 1.000 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 33% της αρχικής οφειλής, θα γλιτώσει κι από το 33% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή 1.650 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 33% του ποσού των 5.000 ευρώ που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα).
Ρύθμιση για χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2013
Η ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2013 οριστικοποιήθηκε με μια σημαντική αλλαγή επί το δυσμενέστερο σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Στη νέα της μορφή, η ρύθμιση αυτή δεν θα επιτρέπει καμία περικοπή ποσού από την αρχική οφειλή, αλλά μόνο μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων.

http://www.dikaiologitika.gr/